bugün

yeni f16 uçaklarına amerikan yazılım yüklenmesi

milyarlarca dolarlık havacılık projeleri ve uçakları kendi yazılımlarıyla uçurmak isteyen devletler...
f-16 uçakları lockheed firması ve amerikan havacılık endüstrisinin en fazla sayıda ürettiği muharebe uçağı..
hava kuvvetlerinin bu uçaklara ihtiyacı var ,yıllardır kaza kırımına uğrayarak düşen savaş uçaklarını,hava kuvvetlerinin muharip filolarındaki savaş uçağı sayısını azımsanmayacak ölçüde azalttı.bu eksiklerin tamamlanması gerek.
bu koşullarda f-16 larınıza milli yazılım yükleyip uçurcaz derseniz kongre'den lockheed firmasının bu satışını onaylamasını beklemek gülünçtür.
birkaç yıl sonra,hava kuvvetleri envanterine f-35 tipi yeni uçaklar girmeye başlayacak.
görünürde müşterek bir proje gibi gözükse de amerikalılar projeye ait kritik bilgilerin tamamına yakınını projeye dahil olan ülkelerle paylaşmıyorlar.ingilizlerle bile...
proje geliştirmesi için amerikan ordusunun ayırdığı ödenek 20 milyar dolara yaklaşıyor.bir uçağın maliyetinin 110 milyon dolar gibi bir rakama ulaşabileceği söyleniyor.amerikan hava kuvvetlerinin şimdiden ısmarladığı 1250 gibi uçuk bir sayı ile projenin amerikan bütçesine yükü 150 milyar dolar gibi bir rakama yaklaşıyor.
konuyla ne ilgisi var?
uçakların thk'ne katılacağı yıl olarak 2015 telaffuz ediliyor.söyleyeceğim şu..yarın birgün bu uçaklara da milli yazılım takalım derseniz inanın adama gülerler...bütün bir amerikan silah lobisi ve türk havacılığındaki amerikan tekeli göz ardı edilse bile ne yazık ki türkiye'de bu amerikan uçaklarını almıyorum diyebilecek bir güç mevcut değil,yakın zamanda olmayacak da..bu yüzden amerikan uçaklarına milli yazılım takıp yüzlerce milyar dolarlık emeğin üzerine konma ulusal ülkümüz,galiba daha uzun bir süre hayal olarak kalmaya devam edecek.
keşke yiyebilsek,ama yedirmezler.