bugün

tarihi eser kaçakçılığı

Ülkemizde görevli bulunan yabancı diplomatların ve bazı açıkgöz muhtar ve vatandaşların (Bunlara vatandaş demek ne kadar zor) kafa kafaya vermesiyle gerçekleşen kanser türü. Ülke topraklarını önce kazar sonra da kemirirler.

Geçtiğimiz yıllarda Brezilya'lı gay bir diplomat ülkemizde görev yapmaktaydı. Yanında tam bir paçoz, Çin hanedanından gelme erkek sevgilisi bulunmaktaydı. Bu sevgili gittikleri her ülkeyi hallaç gibi attırıp tarihi eser kaçırıyordu.
Türkiye'de Eskişehir'in köylerinden birinde bir muhtar ve bazı yancılar bulup onlardan da tarihi eserler alarak görev bitiminde ülkelerine dönmüşlerdi.

Lord Kinross eserlerinde bu durumdan bahsetmektedir.

Bi bakın bakalım, Kuşadası, Pamukkale, Ürgüp ve civarında Yaz - Kış elin Japon'u ne halt karıştırmaktadırlar.
Sonuç itibariyle ipini koparan bu ülkede, elini kolunu sallayarak gezinmektedir.

izmir Selçuk civarında uzun uzun yıllar süren kazılarda neler oldu? Şirince'de ne dolaplar döndü?

Yurt dışına seyahat eden arkadaşlarımız çok iyi bilirler anlatsınlar herkese; Belçika, Monaco, Monte Carlo, Cannes vs. Avrupa ve diğer ülkelerde öyle her canı isteyenin her yerde fotoğraf çekemediklerini. Saati ve zamanı ve hatta izin ve ücreti var bunun. Kuş uçurtmuyor adamlar. Allah'ın bir meydanında foto çekerken polis anında yanınızda bitip çekemezsiniz diyor. Gerekirse de işlem başlatıyor anında. Kaldı ki taşı toprağı kazıp eser kaçıracaksınız aq!

Bu ülkenin başına ne geldiyse de : 'Dur lan ben bu paranın a.ına koyyim' diyen o.ospu evlatlarından gelmiştir.

Not : Bilmem kaç paraya, bilmem kimle yatar mısınız türünden sorulan sorulara verilen cevaplar aynadır. Bu soruya cevap veren: 'Gerekirse kendimi bile seve seve deldiririm' yanıtını veren adam Topkapı Müzesi'nde görev yapsa n'oolur lan bi düşünün.

Konu açıldı içimdekileri kusmadan bırakamıyorum. Bir de Yunan'la savaşalım kadın ve kızlarını mikip satalım diyen birileri vardı buralarda. Okuyunca tüylerim diken diken oldu. Vayy anlayışa gel dürzülerde. Bunun plânlarını yapan tarihi esere, sana, bana, evlada ne yapmaz!?

Bir daha not : Marmaray kazılarında yapılan tarihi eser kaçakçılığı son yılların en büyük hırsızlığıydı bana göre. Bizzat gördüm ve hayrete düştüm. işçiler ceplerinde tarihi eserlerle evlerine gittiler be, kimi kime şikâyet ediyorsun?