bugün

turan taktiği

hilal taktiği ile karıştırılan bir harp usulüdür.

efendim hilal taktiği kartacalı anibal'in bile kullandığı, yalnızca muharebe sırasında kullanılabilen bir taktiktir. düşmanı sarar, kıskaca alır ve önce eritir sonra ise imha eder. tabi bazı akıllı (!) generaller hilal yerine düşmanı çepeçevre sarmış, açık bir kaçış koridoru bırakmamış ve sonunda savaşı kaybeden taraf olmuştur. daha ayrıntılı bilgi için (bkz: sun tzu)

turan taktiği ise, savaşın umumi bir stratejisidir. kendisini takip ettirdiği ordular haftalarca peşlerinden gidebilir. yani göğüs göğüse muharebeden çok, genel olarak savaşlarda kullanılır. düşman orduyu imha etmek isteyen komutan peşinden gider ve sonu ölüm olur.

at üstünde manevra kabiliyeti ve hızı çok yüksek olan türkler -yani türk süvarileri - zırhlanmış, ağır ve dayanıksız atlara sahip düşman ordusunu böylece yorgunluktan bitirir daha sonra ise canını alırdı. ayrıca çeşitli at yürüyüş sistemleri keşfettikleri için atlar "neredeyse enerji kaybetmeden" gideceği yere giderdi.

kendisinden kalabalık çin ordularını böylece dağıtıp, yorup, psikolojik olarak çökertip savaşa sokan türkler'in galibiyeti kaçınılmazdı. Geriye bir adam bile kalmadığı için uzun yıllar bu taktiği romalılar dahi çözemedi. sonrasında çinliler çözdü fakat açgözlülükleri onlara yine mağlubiyetler verdi. roma ise çözdüğü vakit kendi ağır piyadelerine uygulatmaya çalıştı fakat bir hüsran oldu.

tabi her ne kadar genel bir savaş stratejisi desek de muharebelerde de kullanıldı. coğrafi şartların uygun olduğu bölgelerde dağların ormanların arkasına gizlenen baskın birimleri, muharebe sırasında atlı okçuları takip eden -daha doğrusu kovalayan-* düşman birimlerine bir anda kanatlardan saldırır en kötü ihtimalle ikiye bölünen orduların biri imha olurdu. bu kompozisyonda atlı okçular adete birer sniper idi. daha sonra avarlar'ın bayrağı olduğu iddia edilen bayrakta da bu durumun izleri görünecekti.

http://upload.wikimedia.o.../tr/c/cc/Avar_devleti.png

bu taktiğin kökeni ise sahiden büyük avlarını bu şekilde avlayan bozkurtlardan gelmektedir.