bugün

solcuların ahlaki değerlerinin olmaması

'sol' dediği olguyu, sadece ahlaki değerleri ölçüt olarak sınıflandırmaya sokmaya çalışan andavalın beyanıdır.

ahlak ? kime göre ahlak ? hangi davranışlar ahlaki davranışın içine girmektedir ?

ahlak sübjektif bir kavramdır. öncelikle bunu olgu üzerinden değil, olay veya kişiler üzerinden değerlendirmek gerekir ki daha sonra genelleme yapabilelim. senin ahlak sınıflandırmanda hangi değerler bunun içine girmektedir. sana göre ahlaklı kişi bana göre ahlaklı mıdır ?

başlığı açan kişi belli ki bunu -'solculara' hakaret için- siyasi amaçla açmış. hemen piyasadaki solculara bakarsak veya solcu-sağcı karşılaştırması yaparsak kimin ahlaklı olduğuna karar verebiliriz.

hemen ana muhalefet partisinden bakarsak; gelecek seçim vaatlerinde ve bundan önceki seçimlerde, seçilirlerse siyasi ahlak yasasını çıkaracaklarına dair söz vermişlerdi ve madde madde açıklayıp isterlerse hemen şimdi geçirebileceklerini söylemişlerdi. akapeli vekiller ise buna ilk itiraz edenler arasındaydı.

hdp'ye bakarsak; hiçbir milletvekili -içindeki islamcılarda dahil olmak üzere- kadının etek boyunun ne kadar uzun olacağına, türbanın takılıp takılmayacağına kendileri karar vermek yerine insanların tercihlerine bırakmışlardır.

akapeye bakarsak; kadınların ne giyeceğine ve nasıl giyeceğine karışmayı kendine vazife bilmekte, din, kitap, allah, peygamber gibi dini değerleri aşağılamakla beraber insanlara kendilerinin dindar olduğu algısı yaratmaktadır.

benim ahlak inancım göre ise dindar olmak namaz kılmak ile değil, insanlıkla ölçülür.

benim ahlak inancım hırsızlıkla, yolsuzlukla değil; bireylere eşit ve adil yaklaşmakla oluşur.

benim ahlak inancım kendi cebine, takım elbiseye, çantaya, ayakkabı kutusuna para doldurmakla değil, işçinin, vatandaşın, yurttaşın, emeklinin ve emekçinin cebine para doldurmakla ölçülür.

buraya gelip de solcular ahlaksızdır, dinsizdir gibi temelsiz ve boş laflarla kuru gürültü yapmakla bir yere varılmaz. unutulmamalıdır ki bu ülkenin solcuları karl marx'ın Kapital'de anlattığı gibi -okumamış olman kuvvetle muhtemel- değildir. bu lkenin solcuları en basitinden yemeğe oturduğunda besmele çekmesini bilen insanlardır.