bugün

boeing 737 800

(bkz: 25 şubat 2009 thy amsterdam kazası)

lan diyorum bu ibneyi* sevmeme nedenlerimden saymadığım ne var. thy'na ait bir kaza olduğu için daha detaylı bilgileri bulabilme şansım oldu. epey inceledim. hatta mayday air disaster season 10 whos in contol bölümünü de mal gibi birkaç kez izledim ki atladığım birşey olmasın.
evet nerd misali yeni yıla air crash investigation izleyerek girdim. bu ibne teyyareye takıntım var çünkü.*
evvela teyyareler ve yaşanacak kazaların sonuçları hakkında belirtmem gereken birkaç husus:

- boeing, airbus, tupolev, ilyushin, embraer, lockheed martin, de havilland ve hatta cessna bile* bir kaza durumunda evvela kullanıcı pilotun suçlu olmasını diler. öncelik pilota bok atmak, sonrası ticari ise şirkete, sonrasında atc'ye baktı hiçbiri olmuyor işi allaha havale eder son tahlilde.

bu art of state yakıştırması tamamen goygoy. tek hak ettiği hususu yukarıda belirttim evvelce. yakıt maliyeti, gayrı bi sikimi yok. zerrece insan hayatı önemsenerek yapıldığını düşünmüyorum.**
en başta belirttiğim gibi kendisi art of state title'ını zerre hak etmiyor. boeing'in mantığı şöyle:

biz bi alet yaptık. bir çok şeyi otomatik. approach, landing, autopilot aklına ne gelirse hepsi makina işi. pilot final approach ve take-off dışında bi skim yapmasa da olur bunun kokpitine geçtiğinde. art of state lafını az evvelki cümleyi barındıran zihniyet layık görüyor yaptığı teyyareye. iyi güzel, sonuçta kimse yoğurdum ekşi demez.

bu kaza sonrası bu abiler ne diyor peki? 'pilotların hatası, uçak bi uyarı verip duruyor çek otomatikten manuele indir 2 dk.'
kokpitteki abiler autopilot'a güveniyor ve kaza oluyor. bu dalyaraklar çıkıp 'manuel landing' yapaydı rahmetliler diyor pişkin pişkin.
öte yandan bu abiler autopilot'a güvenmeden manuel landing olayına girişse ve enstrümanlar yine teyyarenin düşüşüne sebep olsa - aksini garanti edemiyor çünkü ibneler - bu yarakhasanlar bu sefer de çıkıp diyecek ki 'hacu niye manuel yaptılar ki, bıraksan autopilot zate indirirdi'. bak bunu diyeceklerine ben kalıbımı basarım. desen hacıyatmaz amısiktiklerim. hiçbir şekilde göt altına gitmek istemiyorlar her türlü cevap verecek yüzsüzlüğe sahipler. zira milyarlarca $'lık zarar edeceklerini biliyorlar, sebep de kendi işgüzarlıkları mı dersin beceriksizlikleri mi kestiremedim.

evvelce belirtmiştim, bu teyyareyi kullanmak hakkaten zordur. içindeki yolcunun hayatını siker de kullanan adam kullanırken resmen insanlık mücadelesi verir. pilot havayoluna durum bildirir. havayolu önlem alır kendi çapında, yetmez üreticiden çözüm üretmesini ister. gün gelir kaza olur ve ihale öldüyse pilotlara, ölmediyse havayoluna kalır.
maksadım thy'nı aklamak değil de bu firmanın yeterinde göt altına gitmediğini düşünüyorum.

objektif olduğunu düşünen bazı arkadaşlar var gerek internette gerek uludağ sözlük camiasında şöyle buyuruyorlar:
thy suçludur, arızalı olduğunu bile bile teyyareyi niye sefere sokuyor.
el cevap: he yarrrrraaaam, adamların filosunun bel kemiği, resmen filoyu sırtlıyor bu alet. defalarca üreticiye durum ikaz edilerek çözüm bulunması isteniyor. bu zamana kadar kaza olmadığı için üretici diyor ki uçuş güvenliğini etkileyecek bir durum değil. e oldu amk. bak 9 kişi öldü o kazada. kaldı ki son 1 yılda aynı şikayet 2.000 küsur defa bildiriliyor farklı kullanıcılar tarafından. 9.000 teyyareden 1 senede bu kadar şikayet alıyorsun ve diyorsun ki önemli değiş. uçuş güvenliğini etkilemesi için 777'nin mi düşmesi gerekiyor şöyle 300 kişilik zayiat veren cinsten abi anlamıyorum ben.

valla dostlar ne derseniz diyin, thy'na bok atıldığı kadar bu boeing firmasına bok atılmadığı görüşündeyim.