bugün

avukat

ruhsatının ankaralardan gelmesini bekleyen çiçeği burnunda bir avukat olarak çöküşünü hüzünlü gözlerle izlemekteyim.

yüze yakın hukuk fakültesi bu ülke için gereksiz mi? evet.

avukatlık gibi bir mesleği yapacak kişinin 1 senelik staj ile direkt piyasaya salınması normal mi? hayır.

bazı kaliteli özel üniversiteleri hariç tutuyorum ama hukuk eğitimi verdiği iddia edilen adı sanı duyulmamış özel üniversitelerden ve eğitimi kötü olan köy okulundan bozma devlet üniversitelerinden çıkan hukuk mezunlarının piyasaya direkt salıverilmesi normal mi? hayır.

ben bir arkadaşla tanışmıştım. çocuk erzurum atatürk üniversitesi hukuk mezunu, söylediği şu: "bize icra-iflas ve medeni usul hukuku dersini anlatmadı kimse. sene başında bir asistan geldi, dedi ki arkadaşlar ders yapılmayacak, sınavda da bir sıkıntınız olmasın bu dersten geçersiniz dedi." erzurum mezunu arkadaşı adliyede izlerim çocuk gerçekten sıfır usul bilgisiyle robot gibi hukuk bürosu ne derse onu yapıyor. tamam teori-uygulama farklı ama uygulama için teoriyi de bilmen lazım. yarın bir müvekkilini zarara uğratsa avukat çantalı hırsız, dolandırıcı derler. oysaki durum böyle değil.

ben istanbul hukuk'ta medeni usul dersini 2 sene aldım, çünkü sınavlarda 50 puanı almak zordu. icra iflasın bütünlemesine sabahlayarak çalıştım, uyumadan girdim de öyle geçtim. ceza hukukunu 3 senede geçebildim, 1.sınıf dersi olan aile hukukundan 3.sınıfta geçebildim. herkes benim gibiydi okulda çünkü öğrenmeden geçemezsin istanbul hukuk'ta, mezun etmezler seni.

avukatlık artık serbest piyasa savaşı olduğundan kalitesiz adam çabuk anlaşılacaktır tabi ki bu açıdan ufak da olsa bir umudum var. hayat bana ne gösterecek bilmiyorum ama para kazanmak ve hayatımı devam ettirmek için mücadele etmem gerekiyor. önümüze çıkan her neyse ve her kimse ezip geçmem gerekiyor.

vira bismillah!