kpss 2014 soru ve cevapları

entry1 ↓ galeri
    1.
  1. bazı internet sitelerinde paylaşılan soru ve cevaplardır. Sınava girenlerin bakmasını ve faydalanmasını öneririm. Malum bütün sorular yayınlanmıyor. Burda da hepsi olmasa da tarih - coğrafya ve vatandaşlıktan çoğu soru cevap var

    TARiH SORULARI
    1. Suriye-Yemen Cephesinden bahseden Falih Rıfki ATAY"ın Eseri
    Cevap : Zeytin Dağı
    2. Hindistan’ın kuzeyi, Afganistan, Hindistan gibi bölgeleri alan 963-1187 yılları arasındaki devlet sorusu
    Cevap : Gazneliler
    3. Yıldırım Bayezit Niğbolu Savaşında iken Ankara’yı ele geçiren beylik.
    Cevap : Karamanoğulları
    4. Firdevsi’nin Şehnamesinde bahsettiği efsanevi hükümdar
    Cevap : Afrassiyab
    5. istiklal Harbimizin yazarı
    Cevap : Kazım Karabekir
    6. Uygurların ay inancını isimlerine yansıtmasına sebep olan din
    Cevap : Maniheizm
    7. Tarihte merkezinin dünya değil, güneş olduğunu ileri süren ve engizisyonda yargılanan kişi
    Cevap : Galileo Galilei
    8. Kırımlıoğlu lakaplı Türk
    Cevap : Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu
    9. Mecelle ile ilgili doğru olmayan şık.
    Cevap : Müslüman Ve Gayrimüslimler için Hazırlanmıştır ( Çünkü Mecelle Müslümanlar için hazırlanmıştır.)
    10. 1932'de Atatürk tarafından Türkiye'ye davet edilen Albert Malche’in hangi konuda raporlar hazırlamıştır?
    Cevap: istanbul Üniversitesi
    11. Kurtuluş savaşının dışa açılan ikmal limanı olan savaşta önemli rol oynayan limanımız
    Cevap: inebolu
    12. Osmanlı’da 18.yy ıslahatçıları arasında yer almayan hangisidir?
    Cevap: Tarhuncu Ahmet Paşa
    13. Misak-ı Milliyi tanıyan ilk batılı devlet hangisidir?
    Cevap: Rusya
    14. Gaziyan-ı Rum ne demektir?
    Cevap: Sınırlardaki Bulunan Ve Özellikle Kuruluş ile Yükselme Döneminde Fetihlere Katılan Topluluk
    16. inkılapların yerleşmesi, kültürel etkinliklerin yapılması amacıyla oluşturulan kurum sorusu
    Cevap: Halk Evleri
    17. 1. Dünya Savaşında Brest-Litovsk Antlaşması ile kapanan cephemiz.
    Cevap: Kafkas Cephesi
    18. Osmanlı’da atlara bakan gayrimüslim kişiler
    Cevap : Voynuk
    19. II. Dünya Savaşı sonrasında kurulan ilk parti.
    Cevap: Demokrat Parti (?)
    20. Adı daha sonra CENTO olarak değiştirilmiş uluslararası kuruluş.
    Cevap: Bağdat Paktı
    21. Hangi illerimiz Arasındaki Demiryolu 1923-1938 Yılları Arasında Yapılmamıştır?
    Cevap: Eskişehir-Ankara
    22. Padişahın sürgün yetkisi ne zaman kaldırıldı?
    Cevap: 1909 Kanuni Esasi Değişikliği
    23. Hangisi Seyfiye veya hangileri Osmanlıda seyfiye sınıfından değildir?
    Cevap: Kazasker
    24. Ayastafenos (Yeşilköy) Antlaşmasında hangisi yoktur sorusu
    Cevap: Boğazlardan Savaş Gemisi Geçemez Ancak Her Türlü Ticaret Gemisine Açık Olacak
    25. Tazminat Fermanının ilanında etkili olmayan neden hangisidir.
    Cevap: Şeriatı kaldırmak
    26. Nüfus Mübadelesinin maddelerindendir sorusu?
    Cevap: Gökçeada Rumları Batı Trakya Türkleri mübadele dışında tutulacak (kesin değil)
    27. Gizli oy açık sayımın ilk defa yapıldığı yıl.
    Cevap: 1950
    28. Hangisi 31 Mart Olayının Sebepleri Arasında Gösterilemez?
    Cevap: Trablusgarp Savaşında Alınan Mağlubiyet

    COĞRAFYA SORULARI
    1. Hammadde ve Yakınlık ile ilgili eşleştirmelerde uyuşmayan şık hangisidir?
    Cevap : Ankara-Mobilya
    2. Karadenizde 200 metreden daha derinlerde neden balık yaşamaz?
    Cevap: Hidrojen Gazının olması
    3. Verimli olan, uzun boylu çayırların yetiştiği toprak tipi hangisidir?
    Cevap: Çernezyom
    4. Türkiye’de dört mevsimin görülmesi nedeni hangisidir?
    Cevap: Orta Kuşakta olması
    5. Şekilde verilen grafik hangi bölgenin yağış-sıcaklık grafiğidir ?
    Cevap: Doğu Anadolu veya iç Anadolu (iki şıkkında doğru olduğunu savunanlar mevcut)
    6. Yük taşımacılığının iç ve dış hatlarda en çok hangileri kullanılmaktadır?
    Cevap: Kara (iç Hat Yük Taşımacılığı)-Deniz (Dış Hat Yük Taşımacılığı)
    7. Aralarında Konuşan Arkadaşlar Geldikleri Yerin Özelliklerini Anlatmaktadırlar. Buna göre Aşağıdaki Şehirlerin Hangisinden Gelen Olmamıştır?
    Cevap: Kırıkkale
    8. Hangisi Türkiyede iç Göçlerin Özelliklerinden Biri Değildir?
    Cevap : Doğal nüfusun arttığı yere
    9. Horst-Grabenlerin olmasından dolayı Ege bölgesiyle ilgili yanlış olan şık
    Cevap: iç bölgelere ulaşım zor
    10. Heyelan sebepleri ile ilgisiz olanlar sorusu
    Cevap: akarsu rejiminin düzensiz olması
    11. Ovalarla ilgili soru . Haritada taralı olarak verilen ovalardan hangisi diğerlerine (tarım,sanayi,yerleşme bakımından) göre farklıdır?
    Cevap: Muş Ovası
    12. 4 Arkadaş Arasında Geçen Konuşmalardan Hangisi Doğrudur?
    Cevap: Yeni Yapılan Havayolları ile Havayolu Ulaşımının Gelişmesi Ve Cumhuriyetin ilk Yıllarında Daha Çok Demiryolu Ağlarına Önem Verilmesi
    13. Jeotermal Kaynakların en fazla bulunduğu bölge
    Cevap: Ege
    14. Nadasa bırakılmayan yerler
    Cevap: Tekirdağ ve Düzce
    15. Türkiye’nin 7 Tematik Bölgeye Ayrılarak Erzurum-Kars Bölgesinin Kış Turizmi Koridoru Olarak ifade Edilmesinin Sebepleri Hangileridir?
    1-Kışın Uzun Sürmesi- Doğru
    2-Düşük Sıcaklıkların Olması- Doğru
    3-Donan Çok Sayıda Göl Olması- Yanlış (Sadece Çıldır Donar)
    Cevap: 1-2
    16. Türkiyede Engebeli Alanlarda Nüfus Yoğunluğu Genellikle Azdır.Bu Tanıma Uymayan Bölge Şekilde Verilenlerden Hangisidir?
    Cevap: Doğu Karadeniz Kıyısı
    17. Türkiye De Yer şekillerinin Genellikle Engebeli, Dağlık, Yüksek Olmasının Sebebi Nedir?
    Cevap: 3.Zaman Da Epirojoneze Uğraması

    VATANDAŞLIK SORULARI
    1. Jandarma kime bağlıdır sorusu
    Cevap: içişleri Bakanlığı
    2. HSYK'nin Başkanı kimdir?
    Cevap : Adalet Bakanı
    3. Hem ilk derece hem son derece mahkeme olan yüksek mahkeme
    Cevap: Askeri Yüksek idare Mahkemesi
    4. Haklarımızı Kendi Elimizle Koruma Olan Soru
    Cevap: Zaruret Hali
    5. Milletvekili Dokunulmazlığı kim tarafından kaldırılır?
    Cevap: TBMM
    6. Bir yerde belediye kurulması için en az nüfusu en az ne kadar olmalıdır?
    Cevap: 5000
    7. Taşranın Merkezden alarak kullandığı yetki
    Cevap: Yetki Genişliği
    8. Tüzük- KHK, Yönetmelik Sıralama normların üstten alta sıralaması
    Cevap: KHK- Tüzük- Yönetmelik Sıralama
    9. Dünyanın çatısı olarak bilinen ülke hangisidir ?
    Cevap : Tibet
    10. Türkiye’de ilk internetin kullanıldığı kurumdur?
    Cevap : ODTÜ
    11. 1992’de ekonomik ve işbirliği amaçlı istanbul da kurulan uluslararası örgüt.
    Cevap : KEi
    12. Ekonomi alanındaki ünlü bilim adamı
    Cevap: Adam Smith
    13. Mesnevi ve Divanı Kebir eserlerinin yazarı ünlü düşünürümüz.
    Cevap: Mevlana
    14. 2014’de hayatını kaybeden Yüzyıllık Yalnızlık kitabının yazan Nobel Ödüllü yazar
    Cevap: Gabriel García Márquez
    15. Kaybolan Malezya uçağının kaybolmadan önce nereye gitmek için kalktığı sorusu
    Cevap: Pekin
    0 ...