bugün

ihsan eliaçık

kendisinin klasik bir modernist olmadığını düşünüyorum. islam alemindeki sorunların çözüm yolları konusunda haklı tespitleri var ve gerçekten ilmi derinliği olan biri. en azından eren erdem gibi zırcahil değil bir şeyler öğrenebilirsiniz kendisinden. davasında da samimi biri.

ancak ritüeller konusunda biraz ayrılığa düşüyoruz kendisi ile. kurban şaman geleneğidir demişti. bakacak olursak hint dinlerinden, paganist kültürlere kadar tüm inançlarda kurban geleneği var. şamanizm zurnanın son deliği daha kadim kültürlere nazaran.
kurban kur'an'da çok açık bir hüküm ile gelmiş emirdir. kur'an'da kendisinin bahsettiği gibi infak unsurları vardır kurban da bunlardan biridir. yani kurban kesiyor olmanın sosyal bir yönü vardır. elbetteki bunu toplumun selameti ve allah'ın rızası için yaparsınız ancak kurban şaman geleneği deyip işin içinden çıkmak kur'an'i gerçeklerle örtüşmüyor. namazın ayin, bir ritüel olduğunu bilmek için ilahiyat bitirmeye zaten gerek yok. namaz da kur'an'ın açık hükümlerinden biridir.

kendisi islam'ın sosyal yaşantıya dair emirleri ile bireysel hükümleri arasında dengesiz çıkarımlar yapmaktadır. hani sadece namaz kılın kendinizi kurtarın sizden hariç kim açlıktan geberiyorsa mühim değil namaz sizi kurtarır diyenler var ya, işte ihsan eliaçık bunların tam tersi hareket eden ama aynı hataya düşen biridir. ''infak edin infak edin!'' tamam eyvallah da bu dinin hiç mi bireysel yönü yok? ihsan eliaçık'ın demesi gereken şey şayet sen tok iken komşun aç ise kıldığın namaz seni tatmin etmemeli eksik görmelisin.
ne düşkünü doyurmaktan imtina göstermeli ne de sana emrolunan namazdan demelidir. işte o zaman bir denge kurmuş olacaktır.
elbette ahlaksızlıktan alıkoymayan namaz sadece felaket getirir ancak 10 ahlaksızın namazının derdi tüm ümmeti gerecek değil ya?

mesele sadece infak etmek ya da kendi deyimi ile ''paylaşımı bölüşümü'' sağlamak ise mazdekçiler bizden daha müslüman demektir o halde.
zaten kendisi orta çağ'da yaşıyor olsa idi büyük ihtimal karmatilere falan katılırdı. bizi onlardan farklı kılan bazı unsurlar olamlı, yaşam biçimi, etik anlayış, itikadın fiili yönü, bireysel ibadetler gibi.

ihsan hoca'nın nazarından gidersek cennet komünistten geçilmeyecek demek ki.

kur'an'daki kavramları hamur gibi yoğurarak bir yere varılmaz. salat yani bizim namaz olarak bildiğimiz kelimenin kökü destekleme/gayret/dua/yakarış gibi birden fazla anlama gelmektedir ve cümlenin siyakına göre farklı anlamlar kazanır. mesela türkçedeki ''yüz'' kelimesi gibi düşünün. cümlenin anlam akışına göre birden fazla mana ifade eder, işte salat'da böyledir.
ihsan hoca'nın kur'an'daki semantik alanları kendi anlam grupları içinde kullanması gerekmektedir. kendisi siyasi-sosyal görüşüne uygun bir kur'an tefsiri manipülasyona açıktır. geçmiş dönemdeki manüpile çalışmalarına kızarken kendisi de aynı hatalara düşmektedir.

bunun haricinde saygı duyduğum biridir ve düşüncelerine değer veririm kitaplarının okunmasını da tavsiye ederim.
ayrıca şu antikapitalist müslümanlar adlı bir grup var ya, bayağı komik olanları. ihsan hoca ses getiren biri olduğu için yanında takılıyorlar ama ihsan hoca'nın da onları ciddiye aldığını sanmıyorum.
bir tanesi ''camiden çıkıp marks tartışıyoruz'' falan demişti. bayat marjinallik bu işte.

eren erdem ya da nihat hatipoğlu dinleyeceğinize ihsan hoca'yı dinleyin tavsiye ederim.