bugün

emir timur

Her kafa iznimden sonra başlığına uğramayı görev bildiğim büyük Türktür kendisi.

Çengiz Kaan'ın en başarılı ve enaz çengiz kaan kadar muhteşem ardılıdır. Soyu borjigin değildir belki (barlastır kendisi ve ucundan kıyısından akrabadır çengiz soyuna) ama Türk'ün içerisindeki asli cevherin birkaç aileyle sınırlı kalmayacağının göstergesidir de kendisi. Zaten çengiz kaan da Çengiz kaan olmadan önce küçük bir bozkır ailesinin babasız, güçsüz bir çocuğudur.

Bu büyük Türk başbuğu hakkında, Tıpkı Cengiz kaan gibi büyük başbuğ hakkında olduğu gibi yanlış bilinen, art niyetli olarak yanlış öğretilen çok şey vardır. Ben iyi niyetle yapılan yanlıştan bahsedeyim.

Timur'un devlet yapısı farsça dili kabul etmiştir, bu da fars kültürünün kimi noktalarda rüyasında görse ulaşamayacağı yerlere kadar ulaşmasına neden olmuştur. Bu açıdan Osmanlı şöyleydi, Timur böyleydi geyikleri yanlıştır. Ama buna karşı fars kültürü timur ile seyahat ederken Bozkır'ın kimi Türk coğrafyalarında unutulmuş Türk kültürü de seyahat etmiştir. çağatayca gibi Türkçenin nadide örneği Türk dünyasının yozlaşan her yerine yayılmıştır. Bugün kullandığımız Türkçe sözcüklerde Çağataycanın etkisi yadsınamaz. Yani 21.yyda biz Türkçemizde o güzel sözcüklerimizle konuşabiliyorsak bunda Emir Timur'un, yüce başbuğ'un yeri vardır.

Ayrıca Atatürk'ü de Timur'u anınca anmadan olmaz. Çengiz kaan babasız küçük bir ailenin çocuğudur, Timur da keza öyle ama Mustafa Kemal Kara-budun'un çocuğudur, Timur gibi, Çengiz gibi küçük de olsa beğ çocuğu değildir. Bu da Türklüğün Kara-budunun da ne kadar muhteşem insanlar çıkartabileceğinin yegane kanıtıdır. Her Türkten gerektiğinde Cengiz kaan, Timur, Atatürk çıkabilir. Bu Kültürümüze işlenmiş kodların gelecek nesillere aktarılmasıyla olur.