bugün

go

Go'nun kökenleri antik Asya tarihinin gizemleriyle örtülüdür, ancak oyunun en azından 4000 yıl öncesine dayandığı düşünülmektedir. Go muhtemelen dünyada oynanan en eski tahta oyunudur. Köklerini Uzakdoğu'dan alan Go, ilk olarak Çin'de ortaya çıkmıştır.

Bazıları, merkezinden tüm yönlere doğru 10 nokta ilerlenebilen tahtanın, ilk başta abaküsün bir öncüsü olarak işlev gördüğünü söylemektedir. Bazıları ise, yin ve yang'ı ifade eden siyah ve beyaz taşlarıyla, oyunun bir fal sistemi olarak ortaya çıktığını düşünmektedirler. Meşhur bir öykü ise oyunu bir imparatorun çok parlak bir zekâya sahip olmayan oğlunun zekasının gelişmesi için go'yu yarattığından bahseder.

Konfüçyus zamanında (M.Ö. 600 civarında) Go, çoktan Çinli erkeklerin ustalaşmak zorunda olduğu 'Dört Beceri'den biri (diğerleri, fırçayla boyama, şiir ve müzik) haline gelmişti. M.S. ilk bin yılda yıllarında ticaret ve ülkeler arasındaki diğer ilişkilerle Kore ve Japon kültürlerine de geçen Go, uzun süreler zengin ve eğitimli sınıfların eğlence amaçlı bir uğraşı olarak kalmıştır. Antik Çin sanatında, soylular bazen Go (Çincede wei-ch'i ya da weiqi) oynarken bulunabilir.
gizemli yazar (bkz: trevenian) go oyunundan esinlenerek ...bir paln adı olan (bkz: şibumi) yi bir kitabının ismi olarak kullanmıstır