bugün

muhammed ali

ali'yle malcolm arasındaki ilişki hızlıca geçiştirilecek, hüküm verilecek bir ilişki değildir. bir kere, malcolm, elijah muhammed'in fikirlerini olgunlaştırıp kalabalıklara sunarken; muhammed ali, bu fikirleri bir nevi ringde tatbik eden bir sporcudur. "araları açıldı" dendiğinde bile malcolm bütün ağabeyliğiyle ondan hiçbir zaman vazgeçmemiş, her hal ve şartta ondan desteğini esirgememiştir. hatta malcolm x otobiyografisini kaleme alan alex haley'le mülakatları boyunca defaten haley'i aramış ve ali'nin maçlarından haberdar etmiştir onu.

malcolm'ın şehadetinden sonra amerikalı siyah müslümanların "vitrin"deki tek adamı olarak ali kalakalmış ve bunun bilincinde kendi kafasında kurduğu afrika-amerika bağlantılarını yeniden gözden geçirmiştir. ali'nin kariyerindeki en önemli maç olan zaire'deki foreman maçı bunun apaçık bir göstergesidir.

ezcümle, Allah(cc) biliyor ya, malcolm daha yaşasaydı ali'yle aralarına giren "kara kedi"nin fark edildiğini her ikisi de görecek ve hak islam, hak devrim, hak direniş, hak hücum konusunda -tıpkı eski günlerdeki gibi- omuz omuza ilerleyebileceklerdi.

malcolm'a rahmet, ali'nin ömrüne bereket.