bugün

yahudi

bir sifat olarak kullanildiginda manasi buyuk olcude degisir.. kavgada kufur olarak kullanilmasi apayri bi mevzudur, lutfen karistirmayalim..

efenim simdi, bi millettir yahudiler, ve bir tarihleri vardir. baslarindan gecenler ve hayata bakislarindaki karakteristik sayilabilecek ozellikleri bir nebze karikaturize ederek bu sifatin manasina ulasabiliriz.

sifatlarin evrensel olmalari hasebiyle, bir isimden sifat turetirken ince islenmis bir soyutlama olayi mevcuttur. bu soyutlama sonrasinda elde edilen sifat artik bir isme zorunlu olarak bagli degildir.. yahudi, bir sifat olarak her insani tanimlamak icin kullanilabilir. ama gercekciligi elden birakmak istemiyorsak, insanlarin belli yonlerini ve sifatlarini ifade eder diyebiliriz..

manasina gelirsek, en yaygin ve halk arasinda bilineni cimriliktir.. ancak bunun otesinde, dunyevilik cok bariz bir ozelligidir yahudinin.. hazir lezzeti her zaman icin bilinmeyen gelecege tercih eder.. ticarette risk esas olmasina ragmen, yahudi icin bu gecerli degildir. bu sebeple zenginse cok saglam zengindir ama bu zenginligi nesiller boyu surmus bir cimriligin sonunda kazanmistir.. hz. musa'nin teblig ettigi din, indigi haliyle olmasa bile, sonradan yuzyillar boyunca hahamlar tarafindan yapilan tefsirlerinde ahiret mefhumuna neredeyse hic vurgu yapmazlar.. arapca'da cennet bahce demektir mesela, ancak hicbir tefsirde bunun dunyada bahceler oldugunu duymazsiniz.. ancak, tevrat'ta gecen vadedilmis topraklar kalibinin dunyadan sonraki bir hayata dair yorumu pek nadirdir ve kabul gormemistir.. hayati dunya hayatindan ibaret gormek, ve rahatsiz edici boyutlara ulasan bir sabra sahip olmaktir yahudilik.. sifat olarak.