bugün

iran ın tehlikeli olması

1979 yılında, şah rıza pehlevinin devrilip yerine ayetullah humeyninin geçmesinin ardından ilerleyen dönemlerde yeni seçilen cumhurbaşkanı mahmut ahmedinejat, iranı çok büyük değişime uğrattı.

dünyanın en tehlikelileri listesinde kuzey koreden sonra ikinci sıraya yerleşti. uzun yıllardır abd nin ve avrupanın senelerden beri uyguladığı ambargoyu iplemeyen, günden güne güçlenen, geçtiğimiz yıllarda hürmüz boğazında gemideki ingiliz askerlerini esir alıp tüm tehditlere rağmen 15 gün elinde tutan, sonrada takım elbiselerini giydirip ama kravatsız olarak ve dalga geçerek geri göndermişti.

kimsenin beğenmediği mollalar bilim ve teknolojiye önem vermiştir. içeride ne olup bittiğini bugün amerikanın bile anlayamadığı bir yerdir. bundan birkaç yıl evvel devletin üst düzey çalışanlarından ajanları ve atom mühendisleri birer birer öldürüldüğü halde yine yapacağını yapıp atom çalışmalarına devam etti.

belki de var ama biz bilmiyoruz. uzun menzilli füze çalışmaları, uzay çalışmaları üç bin km menzilden bahsediliyor. bütün avrupaya ve israile korku salmış durumda. amerikanın insansız uçağını düşürüp, içindeki gizli kodlarını alıp, amerikanın kodları geri istemesi abd yi gülünç duruma düşürmüştü.

ıraktan sonra saldırılacak ilk ülke olan iranın ne kadar güçlü ülke olduğu ortada. asırlar önce yavuz sultan selimin çizdiği sınırlar hala duruyor. hiç değişmedi. dost ülkelerden biriydi.

peki ne oldu da dostluğumuz bozuldu? akp hükümetinin suriye yönetimi beşer esad ile kanka olması ardından vizelerin kaldırlması, esad ailesinin tatile türkiyeye gelmesi, ardından ne olduysa aralarının açılması, akp nin muhalif güçlere destek vermesi, iranı kızdırdı.

restine rest çekerek pkk ya kapılarını açtı. kamplarda eğitimden silah yardımına kadar herşeyi verdiler. durduk yerde yıllardır çok iyi komşuluğumuz olan, petrolden doğalgaza ekonomi olarak iranla aramız iyiydi. haybeye bozuldu.

ilişkilerin bir an önce düzelmesi lazım. bügün mollalar denilerek dalga geçilen iran dünyaya korku salmış durumdadır. abd nin elinden gelse bir karış suda boğmak istediği fakat işte bu sorunun cevabını bir türlü çözemediği bir denkleme düşmüştür. saldırsa bir dert saldırmasa bir derttir.