bugün

20 eylül 2012 fenerbahçe marsilya maçı

sakinleşmem için uyumam gerekti, öyle sinirliydim maçtan sonra. sakinleştiğimize göre maç yazısı vakti.

benim anlamadığım bir nokta var. hoca doğru kadrolar seçiyor olabilir, ama bu kadrolar doğru oyunları oynamıyor. temiz, net bir 4-4-1-1 vardı sahada. alex'in merkezinde olduğu, caner ve topuz'un pres yapıp kenarlardan ortayı doldurduğu, beklerin çıkmasına müsait, sow'un önüne atılacak toplarda tehlike yaratabileceği, ve son zamanlardaki en büyük sıkıntılardan olan doğru orta ikilinin baştan sona sahada olduğu bir maç kadrosu.

raul meireles'le başlamak istiyorum. kısa ve net söylenmesi gereken bir şey var ki, bu adam eğer kaldığı süreç içerisinde bize benzemezse, bu takımın seviyesini çok ileri çekecektir. öyle böyle değil. adamda her şey var. topa basıyor, top kesiyor, doğru top kullanıyor, asist girişiminde bulunuyor, yeri geliyor şut deniyor. hani fm/cm fetişleri ağızlarından salyalar saçarak box to box lazım yeaaa diyorlardı ya; alın box to box.

doğru kadronun yanlış oyunundan bahsettik. sahadaki takım pas takımıydı kesinlikle ve doğru oyunu da 2-0'dan alex çıkana kadarki süre içerisinde oynadı. yani 10 dakika bile değil.

rakip önde basıyor, tipik 4-3-3 takımı, sen böyle takımları daha önce doğru kadro seçimiyle alt etmişsin, sahada da doğru kadro var, e peki niye doğru oyun yok?

iki kez adamların kalesine organize gidip gol atmışsın, ki gol organizasyonları şahane. topa sahip olup dikine oynaman gereken ortadayken, üstüne üstük 2-0 öndeyken neden savunmaya çekilirsin?

alex neden çıkar tantanası yapmayacağım. ama iyi oynayan oyuncu, fizik durumu da elveriyorken 65 dakikadan fazla sahada kalır bu bir. ikinci kısım da eğer alex çıkıyorsa yerine girecek oyuncu forvet özellikli olmalıdır bunu hâla anlamadık mı? normal şartlarda dirk kuyt olurdu ama tamam o sakat, anladık. o zaman ya miroslav stoch girecek, ya henri bienvenu ama moussa sow çık-ma-ya-cak. ha illa 4-3-3 mü oynamak istiyoruz kontratak yapacakken? bu formsuz cristian'la olmaz. çekersin mehmet topuz'u ortaya, stoch'u sürersin oyuna, caner de sağa geçer, öyle olur.

savunma sadece topun arkasına geçilerek mi yapılır? kesinlikle hayır. savunma rakibin tüm hatlarıyla senin sahana gelmesini engelleyerek yapılır. ileride oyunu tutan, doğru oynayan oyuncuların varsa, çok güzel savunma yaparsın. herkesin arkasından ağlayıp ağıtlar yaktığı zico'nun takımı çok mu müthiş savunma takımıydı? hayır oyunu ileride tutan çok iyi oyuncuları vardı, tek fark burada. yoksa şimdiki kadro kalitesi onun 10 katı.

öne geçip maç verme hastalığımız beni çıldırtıyor ve bu sefer sorumlu olarak direk hocayı göstermekten çekinmiyorum. böyle kenar yönetim basiretsizliği olmaz. olmamalı. sen gruptan çıkarsak kupayı alabiliriz diyorsan, buna yakışır top oynatmalısın.

oyunu tutmak diyor hoca hep. oyun karşı sahada tutulur hocam. biz savunma takımı değiliz. biz topa sahip olan, pas yapan, rakibi yoran, sonra da zafiyeti gördüğünde karşı kaleye gidip golü atan takımız. sen yerleştirmeye çalışmadın mı bu mentaliteyi en başta?

alper öçal'ın maç yazısı okumaya değer. olaylara farklı bir şekilde bakabilecek bir danışman gerekebilir, zira ben hocanın maç sonrasında sorumluluğu üstüne almasını beklerdim, zira galibiyetin uçup gitmesinin sorumlusu kendisiydi. şayet bir danışman vs olacaksa, benim aklıma zeki önder özen geldi ilk, ama sanmıyorum böyle bir uygulamanın yapılabileceğini.

eleştirdik, ama hakkını verelim. bu takım her maç daha iyi oynuyor, oyuncular birbirlerine alışıyor ve uzun vadede getirileri olacaktır. ancak hocanın kafasını toparlaması ve ciddi şekilde yanlışlarından ders alması gerekiyor. olan bitenden ders alınmamış olması kenar yönetimin basiretsizliğidir.

aykut istifa diyenlerle bitirelim. bu kulüp son 10 yıldır teknik direktör göndermiş mi sezon ortasında? göndermemiş. cevabı burada.