bugün

20 kasım 1979 kabe baskını

bu baskında usame bin ladin' in kardeşlerinden biri de tutuklanmıştır. ayrıca suudilerin resmi açıklamasına göre isyancı, asker ve hacılardan toplam 255 kişi olaylar sırasında ölmüştür.

ancak bu baskında atlanan bir detay vardır. cuheyman, baskın sırasında kayınbiraderi Muhammed bin abdullah el kahtani' nin mehdi olduğunu iddia etmiş ve müslümanların onu takip etmesini istemişti. bu da ciddi ciddi kabul görmüş bir çağrıdır, zira
-mehdinin ve babasının isimlerinin peygamber ve babasının isimleriyle örtüşeceği
-mehdinin mekke'ye kuzeyden geleceği inançları, el kahtani' nin durumuyla örtüşüyordu.

ayrıca baskının yapıldığı gün olan 20 kasım 1979 hicri 1400 yılının ilk gününe denk gelmekteydi, bu da bir başka inanışa göre mehdi' nin kendini açık edeceği gündü.

yani, baskın aslında kahtani' nin mehdiliğini ilan etmesi için tasarlanmıştı ve öne sürüldüğü üzere asıl amaç suudi ailesini devirmek değildi. (elbette kahtani' nin mehdiliği kabul görürse kendisi direk islam dünyasının başına geçeceğinden, suudi arabistan' ı kimin yönettiğinin pratikte bir önemi kalmayacaktı.)

sonuç bence ilginçtir. zira cuheyman idam edilmesine rağmen olayın başrolündeki asıl kişi olan kahtani öldürülmemiştir. nerededir derseniz, sizi şöyle alalım: guantanamo körfezi. kendisi bu kadar yıl geçmiş olmasına rağmen salınmamış olup, burada hâlâ işkence görmektedir, işkence gördüğü raporla kanıtlanmış olan tutsaklardandır.

acaba suudi arabistan' da otuz sene önceki bir isyanda rol almış bir şahıs bunca yıldır guantanamo' da ne aramaktadır? bence insanlar suudi hükümetini suçlamadan önce bunun cevabını versinler.