bugün

truman capote

1934-1984 yılları arasında yaşamış birleşik amerika'lı roman, öykü ve oyun yazarı.

yaşlı akrabaları ile geçirdiği çocukluk ve gençlik dönemlerini 'bir noel anısı' ve 'şükran günü ziyaretçisi' adlı kısa otobiyografik yapıtlarında anlattı.

'Başka Sesler Başka Odalar(1984)' adlı romanıyla umut veren genç bir yazar olarak ilgi gördü. çoğunlukla sıradan, renksiz yaşamlara sahip, sevgisiz ve yalnız insanları 'gece ağacı', yaşadıkları toplumun ahlaki değer yargılarına uyumu reddeden insanları 'çimen türküsü' ve bir fahişenin öyküsünü 'Tiffany'de Kahvaltı' adlı yapıtında anlattı.

Bu arada müzikal, film senaryoları ve gezi izlenimlerini kaleme aldı. Gazeteciliğe karşı gittikçe artan ilgisi, bir grup ünlüyü konu aldığı 'gözlemler' adlı yapıtına da yansıdı. 'Köpekler Havlıyor(1973)' ve 'Bukalemunlar için Müzik(1990)', hem düşsel ve hem de gerçek olayları konu alan öykülerini kapsadı.

capote, özellikle 1950'lerden 70'lere değin yüksek sosyetedeki varlıklı kişilerin gözdesi oldu. 'kabul edilmiş dualar'adlı yapıtından seçilen kimi bölümler 'esquire dergisi'nde yayımlanmaya başlayınca, gerçekçi kalemindeki sertlik büyük bir yankı yarattı ve yakın dostları tarafından bir-bir dışlandı. sonuçta, fırtınalı ve skandallarla dolu yaşamı büyük bir yalnızlıkla noktalandı.

yapıtlarını, düşlerden çok gerçeklere dayandırdığını söyleyen capote'un yazarlık yaşamındaki en önemli sıçrama tahtası; şüphesiz ki dünya edebiyatında da bir kült roman olmuş 'Tiffany'de Kahvaltı'dır. bu eser, 1961 yılında sinemaya da uyarlanmış; audrey hepburn ve george peppard'ın oyunculukları, henry mancini'nin müziği ve blake edwards'ın yönetmenliği sayesinde klasikler arasına girmiştir. bir diğeri ise amerikan edebiyatının önemli romanlarından biri olarak gösterilen 'In Cold Blood'*dur.