bugün

dışişleri bakanlığı

suriyeden gelen ateş sonucu kilis'te bir kaç suriyelinin yaralanması olayı hakkında şu sert uyarıyı yapmıştır:
"kilis konteynır kenti'nde barınan iki suriye vatandaşı ile burada görevli iki vatandaşımız 9 nisan günü sabah saatlerinde suriye'den kaynaklanan ateş sonucunda yaralanmışlardır.

suriye'de mevcut rejimin uyguladığı şiddetten kaçarak ülkemize sığınan suriye vatandaşları türkiye'nin tam güvencesi altındadır. bu tür olayların yinelenmesi halinde gerekli tedbirleri uygulayacağımız tabiidir.

bu hususlar müsteşar büyükelçi feridun sinirlioğlu tarafından bugün bakanlığa çağrılan ankara'daki suriye maslahatgüzarı'na da kesin ve güçlü bir ifadeyle bildirilmiştir.

suriye'de rejim güçlerinin halka yönelik saldırılarını, son günlerde ortak sınıra yakın bölgelere kaydırdığı gözlenmektedir. bu saldırılardan kaçan 21 yaralı suriye vatandaşı aynı gün ülkemize giriş yapmış, bunlardan ikisi kısa bir süre sonra hayatlarını kaybetmişlerdir.

suriye rejiminin uluslararası camianın iyi niyetle ortaya koyduğu bazı çabaları halka yönelik mezalimini şiddetlendirmek amacıyla istismar etme arayışında olduğu bir gerçektir.

sayın kofi annan'ın misyonu gereği silahlı güçlerin geri çekilmesi gereken bir dönemde bu vahim olayın gerçekleşmiş olmasını şiddetle kınıyoruz.

suriye yönetimi, sivil halka yönelik şiddeti biran önce durdurmalı ve uluslararası toplum da bunun sağlanması için derhal harekete geçmelidir."