bugün

ali keptayn

eski çağlarda(m.ö. 2000 li yıllar) muyo'lar akdenizden ege'ye doğru açılıp sefer düzenlemişlerdir. bu sırada keptayn i̇mparatorluğu sahil kenarında konuşlanmışlardır. vikinglerin geldiğini haber alan keptayn i̇mparatorluğunun lideri ali keptayn hemen bir elçi göndererek muyo kralına gelmemelerini söyleyeyip eğer gelirlerse tarihin en büyük deniz savaşlarından birinin yaşanacağının ve çok kan akacağının sinyallerini verdi. muyo'lar haberi alır almaz sefer hazırlıklarına başladılar. koca bir orduyla keptayn i̇mparatorluğu üzerine saldıran muyolar tarihin en büyük yenilgisini alacaklarından habersiz keptayn i̇mparatorluğu üzerine gidiyorlardı.
muyo'ların lideri muyo dayı geçmişte kazandığı deniz zaferleri ile ünlüdür. muyoların, keptayn i̇mparatorluğu üzerine gitme sebeblerinden bir tanesi muyoların geçimlerini denizcilikten sağlaması ve kaynaklarının tükenmesidir. keptayn i̇mparatorluğu kao devleti'nden yardım istemesi üzerine muyolar sero devleti ile iş birliği yapıp keptayn i̇mparatorluğunun üzerine saldırı düzenlediler. 40 gün süren bu savaş dünya deniz savaşları tarihine geçmiştir. bu savaş tarihte bilinen ilk deniz altı gemisinin görüldüğü savaştır. gemileri ilk karadan yürütüp bir top gibi kullanan ali keptayndır. gemilerin su da olmadığını gören muyo'lar ve sero'lar savaşı kazanacaklarını bekleselerde dahi lider ali keptayn deniz altını kullanarak 200 tane gemi batırmış ve gemileri karaya çekerek onları siper ve silah gibi kullanmıştır. bu savaştan yüzyıllar sonra gelen piri reis bu savaş için; "ben böyle bir savaş taktiği ve stratejisi görmedim demiştir."
savaşın sonucunda muyo krallığı büyük bir yenilgi alarak denzcilik sahnesinden çekilmişlerdir. bu savaşın kahramanı ali keptayn 80 yaşında ölmüştür. ardından bıraktığı deniz altı ve gemicilik tarihine geçicek kitabı kendisinden sonraki liderlere kılavuz olmuştur.

http://tr.wikipedia.org/wiki/ali_keptayn