bugün

kokuhaku

Tetsuya Nakashi' nin senaryosunu ve yönetmenliğini üstlendiği 2010-Japonya yapımı filmdir. Başlıca oyuncular ise Takaku Matsu, Yoshino Kimura, Masaki Okada, Yukito Nishii ve Kaoru Fujiwara.

--spoiler--

Kokuhaku ,105 dakika boyunca okul-aile-öğrenci üçgenine dair son derece gerçek manzaraların sunulduğu bir film. Biz yerli sinemada pek çok konu hakkında söz söylemeye çalışan filmleri eleştireduralım, Tetsuya Nakashima bir öğretmenin öğrencileri tarafından öldürülen kızının intikamından yola çıkarak çok boyutlu analizlerini başarıyla beceriyor. Öğretmen Moriguchi, elektrik alanında oldukça yetenekli, fakat fark edilme arzusu ağır basan A öğrencisi ve pek baskın durmayan, ortalama bir öğrenci olan B üzerinden ilerleyen film çok değişik profillere sahip karakterler ve birbirine çok iyi bağlanmış aile öyküleri ile uzakdoğudan aşina olduğumuz incelikli bir intikam hikayesi seyirciye sunuluyor. Hikaye Moniguchi' nin haylaz sınıftaki yarı hayat öyküsü yarı itiraf niteliğinde konuşmasıyla başlıyor. Hikaye ilerledikçe filmin köşe taşları olan isimler itiraflarını aktarıyor, böylelikle hikayeye nasıl dahil olduklarını anlıyoruz. Tabi her itirafla birlikte derin duygu çatışmaları bulunan bireyler birbirine eklemleniyor. itirafta bulunan her isim de öğretmen Moniguchi' nin intikamında önemli bir pay sahibi oluyor.

Filmde ısrarla vurgulanan "çocuklar suç işlese de ceza almıyorlar" fikrine çok değişik açılardan yaklaşmak mümkün fakat esas vurgulanmak istenen, bu yaştaki çocuklara "birey" muamelesi yapılmaması sanırım. Yaptıklarının sorumluluğunu üstlenebilecek bireyler oldukları gözden kaçan çocuklar film boyunca tabir-i caizse "adam yerine konmanın" derdindeler. işledikleri suçlar hep farkına varılmanın derdiyle gerçekleşen eylemler. Bu yönüyle de ailelerin ve eğitimcilerin kucağına gerçeği bırakıyor. Sırf bu tarafsız tespiti ve geleneksel eğitim düzenine getirdiği yorum için bile takdiri ve izlenmeyi hak ediyor Kokuhaku.

--spoiler--

referans alanlar için belirteyim, filmin imdb puanı 7,9.

alıntı ve daha fazlası için kaynak: http://antifa-kutay.tumblr.com/ ve/ veya http://antifa-kutay.blogspot.com/