bugün

harem

muvakkitzade sukufe nigar'ın dediği gibi padişah ve devlet adamlarına saltanat terbiyesi almış eşler yetiştirme kurumudur.
buraya özellikle ailesi, kimi kimsesi olmayan kızları köle pazarlarından almak suretiyle getirirler. buradaki kimi kimsesi ve ailesinin olmamasının nedeni ise son derece basittir. ileride eğer bu kız bir devlet buyuğu ile evlenirse ki amaç budur; kızın yakınlarına iltimas göstermemesi *.
burada cilve yapma, musiki, v.b. dersler alırlardı kızlar.
yani herkesin düşündüğü gibi padişahın girip istediği kızı yatağa atması söz konusu değildir. haremi harem ağası denilen kişiler yönetirdi. peki aklımızda bir soru işareti oluşuyor burda hemen:
evet bu harem ağası erkektir. o kadar kızın içinde bir erkek. "ohhhh ne güzel laaa" diye düşünmeyin hemen. harem ağası olan kişilerde bir sıkıntı vardır. o da şu: harem ağası olacak kişi hadım edilir ve işlemez duruma getirilir. yani ağa olurda çok azar kızlara falan saldırmasın diye *.
harem çok faydalı bir kuruluş idi. "her liderin arkasında onu destekleyen bir kadın vardır" sözü harem sayesinde oluşmuştur.

ayrıca; buraya alınan kızların çoğu türk değildi. bunun sonucunda da devlet büyükleriyle evlenen bir harem kızının, çocuğu tam olarak türk olmamaktadır. *