bugün

yeşilköy

AMEDEE PREZIOSI
Yeşilköy de yaşayan ünlü suluboya ressamı Kont Amedee PREZIOSI Yeşilköy tarihi içinde önemli insanlardan birisidir.
Yeşilköy de Yeşil Zeytin Sokakta bulunan LATiN KATOLiK MEZARLIĞINDA yatmaktadır. Mezar taşı ve Mezarlık birçok yabancı tarafından ziyaret edilmektedir. VATiKAN'dan ve iTALYA' dan gelen çeşitli guruplar tarafından bu mezarlık ziyaret edilmektedir.
27 Eylül 1882 de YEŞiLKÖY de bir av partisi sırasında kaza ile kendi tüfeğiyle yaralanarak hayatını kaybetmiştir.
ÜNLÜ ORiANTALiST ( Suluboya) ressamdır.
En meşhur eseri HACI BEKiR ŞEKERLEMELERiNiN BAHÇEKAPI'daki ünlü tanıtım resmidir.
Halit Ziya Uşaklıgil Yeşilköy'de:
Halit Ziya Uşaklıgil'in hayatında Yeşilköy'ün ayrı bir yeri vardır. Edebiyatımızın önde gelen isimlerinden olan Halit Ziya Uşaklıgil, daha önce oturduğu Büyükada'da tüm bir yılı geçirmek zorlaşınca, adanın yerini tutabilecek bir mekan arar. O zamanki adıyla Ayastefanos olan Yeşilköy'de bir arkadaşının evine gittiğinde buradan çok etkilenir ve burada kalmaya karar verir. Adadan ayrılmanın acısını Yeşilköy'e, buradaki evine, ençok da bahçesinin hülyalarına dalarak hafifletmeye çalışır. Burada bulunan bazı dostlarının arasında tamamıyla mizacına uygun, sessiz ve temiz bir hayat yaşama imkanı bulur. En fazla mutlu olduğu şey ise, çocukluk yıllarının en alışılmış eğlencesi olan bahçeişleriyle uğraşmaktır.
Halit Ziya Uşaklıgil ömrünün son günlerine kadar Yeşilköy'deki köşkünde oturmuş ve 1945 yılında burada vefat etmiştir. Anılarında ve eserlerinde, özellikler "Kırk yıl" adlı eserinde Yeşilköy'den etraflıca bahsetmiştir. Yazarın büyük bir sevgiyle bağlandığı bu yerin, Yeşilköy'ün adını almasında büyük rol oynadığı söylenmektedir.

bitti..