bugün

hemoroid

genellikle düzgün beslenmeme ( katı yiyecekler vs ), fazla su içmeme ve düzensiz dışarı çıkma sonucunda baş gösteren, halk dilinde basur olarak da adı geçen hastalık. yurtta kaldığım ve hastalığından haberdar olduğum 3 kişi daha var. bu da gösteriyor ki türk halkı arasında gerçekten de yaygın bir hastalık bu meret.

zaten bu giriyi gördüğünüz sıralar, internette çoktan araştırma yapıp o güzel fotoğrafları gördükten sonra aklınız başınızdan gider. genelde hastalığın ilk evrelerinde olan bizler malum fotoğrafları görünce dikkat etmeye başlıyor insan. yıllar boyu, üzerinde oturduğumuz, sallamadığımız kısım olan götün değeri öyle bir anlaşılıyor ki ...

hayatınızı berbat ediyor bu hemeroid. öyle bir şey ki, olduğunuzda arkadaşlarınızdan, anne babanızdan bile saklamak zorunda kalıyorsunuz. hadi onları geçtim, doktora gitmeye çekinenler dahi var. buradan bu duygular içinde olanlar, aman ha, bu işin şakası yok. acilen doktora gidip, uygun tedavi yöntemini ve hastalığın hangi derecede olduğunu öğrenin diyorum. başkalarını bilmiyorum ama 1 hafta sürüyor geçmesi. şahsi deneyimlerimden, doktorlar genel olarak proctolog, daflonve fitil 3'lüsü arasında tedavi methodları uyguluyor.

belirti mi diyeyim, hastalık mı diyeyim bilemedim :

* makat çevresinde sanki kaka varmış gibi bir his oluyor.
* çok oturunca veya yürüyünce acı çekiyorsunuz.
* hapşururken, öksürürken, çişinizi yaparken acı çekiyorsunuz. ( bu kısma dikkat, her türlü vücut aktivitesi neredeyse göt'e bağlı. )

tavsiye ettiğim şeyler :

* sıcak su. ( vazgeçilmez, rahatlatıcı, tedavide etkin rolü var. )
* elinizden geldiğince oturmayınız, fazla gezmeyiniz.
* öğünlere dikkat etmeli, çorba içmeli, sıvı şeyler içeren yiyecekler yemeli, katı yiyeceklerden elinizden geldiğince uzak durmalısınız.
* kayısı yemelisiniz.
* uygulamadım ama yemeklerden önce dere otu çok iyi geliyormuş.

bu saydıklarımı en az 1 hafta boyunca uyguluyorsunuz. her gün. aksatmadan. aynı zamanda acı da çekiyorsunuz. ama yapacak bişi yok. sanki hiç geçmeyecekmiş gibi geliyor ama geçiyor işte. bu hastalıkla yaşamayı öğrenmeli, düzenli olarak tuvalete çıkmalı, katı yiyeceklerle uzun süre beslenmemeyi, lifli yiyecekler yemenizi önererekten kapatıyorum.