bugün

wolfenstein

optimizasyonu iyi, grafikleri idare eder, getirdiği yenilikleriyle oynanınışına biraz aksiyon katmak isteyip fazla başaramamış, idare eder wolfenstein oyunu.

oyunda altın toplama olayı genelde haritanın tamamını dolaşarak yapılıyor. oyunda genel olarak 7-8 bölüm, bu bölümlerin bazılarında ise tonla gezilecek yer var. özellikle veil ile görünmez merdivenler ortaya çıkartılıp bu yerlerin bazılarına ulaşılabilir.

altın ve ganimet toplama dışında oyunla ilgili bilgi veren ancak başka hiç bir şeye yaramayan 2 sayfalı gereksiz bilgi toplama olayı var. altın toplama upgradeler için gerekli de bunun cidden hiçbir olayı yok.

silahlar yeterli sayıda denilebilir. yaratıklara ve uber nazilere karşı genelde futuristik olanlar işe yaramakta; sniper, mp44, mp40 gibi aşina olduğumuz eski tip silahlarsa genelde normal nazilere karşı kullanılıyor.

silahların yanısıra madalyon güçlerini kullanmak şart. veil hızlı hareket emeyi; shield mermileri durduran kalkanı ative etmeyi, mire zamanı yavaşlatmayı, empower ise düşman shieldını delip geçecek güçte mermi güçlendirmeyi sağlayan madalyon güçleri. bunlar pek tabi enerji tüketiyor, bu enerji de oyun boyunca her yerde bulunan veil poollarla gideriliyor.

madalyon upgradeleri için tomblar gerek. tomb, altın ve bilgi dışında toplanabilecek 3. tür bir nesne. bunlar upgrade için paranın yanında gereken teknolojiyi temsil ediyor.

shield upgrade edildiğinde mermileri reflekte ediyor ve dokunan düşmanları eritiyor, veilınkiler duvar arkasından düşmanları görmeyi sağlayıp enerji kullanımı azaltıyor, mireınkiler slow mo nun etkinliğini arttırıyor, empowerınkiler ise daha iyi penetre sağlıyor.

silah upgradeleri; susturucu, accuracy, dürbün, kartuş genişliği; futuristik silahlar içinse enerji kullanımını azaltma, etki alanını arttırma gibi özellikleri içeriyor.

düşmanlar fazla çeşitli değil. çoğunluğu 4-5 kurşunla ölen nazi askerleri. yaratıklar kısmında yerden pıtı pıtı gelen tipler, bir kaç devasa yaratık bossu ve 1-2 yerde görülen bruteler... uber nazilerde ise yerdeki ölüleri reencarnate eden dişi tipler, jetpackle uçan rocketeerlar, oyunun sonundaki hans...

silahlardan fütüristik olanların sayısı az. birisi yer çekimi topu atıyor. vurduğu yerdeki düşmanlara g kuvveti uyguluyor, ötekisi sarmal bir enerji ışını yolluyor, upgradeli hali çekim kuvveti oluştuyor ışının etrafında. silahlar dışında grenade ve gereksiz bir füze var. ancak damage ı iyi. bunların taşınabilecek cephane sayıları arttırılabiliyor upgradeleri ile.

oynanış ana görevlerin dışında bize sunulan seçeneklerle çeşitli adamlara gidip yan görev almakla uzatılmak istenmiş. görevlerin yapılış sırası önemli değil, alınan tüm görevler farklı grupların nazilere karşı bir saldırıyı bizden yapma isteklerinden ibaret. bunları yapıp altın, tomb bulup para kazanarak güçleri arttırmak bir seçenek, bunları yapmadan direk ana görevleri yapıp oyunu kıssadan hisseye bitirmeye çalışmak da bir seçenecek. ancak madalyonun upgradesiz hali hiç çekilmiyor söyleyeyim.

upgrade ve satın almalar black marketten gerçekleştiriliyor. her mapte 1-2 yerde bulunuyor bu arkadaşlar.

hikayeyi pek beğenmedim, uvv falan dedirten bir yanı yok.

6.2/10