Aktroller yine dolmuş.
Şu adamdan ne istiyorsunuz arkadaş. Affedersiniz ama s.kilmeye alışmışsınız. Güce tapıyorsunuz çünkü kendiniz güçsüzsünüz. Kendi gücünüze inanmıyorsunuz. Şu adamın yaptığını rte mi yaptı? Adam o yaşta adalet yürüyüşü yaptı, çubuk'da gitti dayak yedi yine kutuplaştırıcı davranmadı. Ama evet istediğiniz şey kudurganlık, kibirlilik, küfür. Yıllardır kk ile dalga geçe geçe algılarınızı yönetti rte. Oturun da bunu düşünün. Kendinizi sorgulayın.
altılı masa'nın dağılmasına ve umudun büyümesine vesile olan iyi parti başkanı.
geleneğin temsilcisi görevini yapmış olup bizleri şaşırtmamıştır. Erdoğan'a destek olmaktan öteye gitmemiştir. Milliyetçiliği buram buram akmaktadır. Masadan kalkarak seçeneği güzelleştirmiştir kendisi. ne kadar teşekkür etsek azdır.
Mansur yavaş'ın seçimi kazanmasının imkanı yoktu. Hdp'nin desteği olmadan altılı masanın kazanmayacağı açık. Mansur'a ise hdp'den oy çıkmaz. Kürt seçmeninin oyunu görmezden gelmek ahmaklık olur. Ki hdp'nin yanında şuan oy kitlesini büyüten tip de var iken mansur'u aday yapmak mantıklı olmaz idi. Şimdi emek ve özgürlük ittifakı büyük ihtimalle kılıçdaroğlu'na destek verecektir.
Meseleyi müteahhitlerin Mühendis olmasına indirgemek bu düzeni anlamamak ve hala baştaki adamlardan çözüm beklemektir yani aptallıktır. Yapı denetimciler var hangisinin sözü dinleniyor? Anında işini kaybeder.
Sen hesabını sormadığın sürece aynı şekilde devam eder. Herşey evrak üzerinde hallolur. Sana da kader der geçerler. O yüzden devletin denetim mekanizmalarını harekete geçirmek gerek. O da ancak birlik olursan taşın altına elini sokarsan mümkün olur. Onlardan birşey bekleme zamanını çoktan geçtik.
(bkz: Erich Maria Remarque)'nin " (bkz: garp cephesinde yeni bir şey yok)", "batı cephesinde yeni bir şey yok" adlarını taşıdığı kitaptır. Birinci dünya savaşında alman ordu radyosunda "garp cephesinde yeni bir şey yok" anonsu sıklıkla yankılanıyordu. çünkü askerleri demoralize etmek istemiyorlar gerçekleri saklıyorlardı. ancak savaşın içinde bulunan askerler zamanla gerçekle yüzleştiklerinde, arkadaşları öldüklerinde, yara bere içinde kaldıklarında, yiyeceksiz günler geçirdiklerinde savaşın ne menem olduğunu anlayacaklardı.
20li yaşlardan gençlerin milliyetçi histerilerle ölmeye ve öldürmeye nasıl coşkuyla gittiklerini anlatarak başlıyor roman. savaşı öğretmenlerinin kahramanlık hikayelerine göre kendilerini ispatlayacakları yer olarak gören gençleri görüyoruz başta. ancak çok geçmeden cepheye giden yolda yaralı yüzleri, ölü yığınlarını gördükleri zaman anlamaya başlayacaklardır öyle kolay ve eğlenceli olmadığını..
Kitap Hitler döneminde yakılan kitaplardan birisidir. Bu yüzden de merak edilen bir kitap oluyor. Neydi bu kitabı yakmanın sebebi diye düşünüyorum. elbette ki korkuları.. bir kitap mı korkutacak diyebilirsiniz. haklısınız da bir kitap okuyup geçeceğiniz bir kitap olarak duracaksa korkulacak pek de bir şey yok. ancak deneyimlenecek ve hayatınızla karşılaştırmaya başladığınızda asıl tehlike oradadır. Hele bir de birilerine anlatmaya ve fikirler etrafında birleşmeye başlamışsanız... egemenlerin çarkına çomak sokmaya başlamışsınızdır.
Kitap savaşı, savaşın acımasızlığını, anlamsızlığını net bir şekilde gösteriyor. neden savaşıyoruz'un cevabı niteliğini taşıyor bu kitap. Kitabın bir yerinde askerler kendi aralarında konuşurken içlerinden biri "imparator hayır deseydi harb olur muydu?" diye soruyor.
bence kitabın en vurucu ve en özetleyen kısmı askerlerin kendi içlerinde savaşı sorguladığı kısımdır. o kadar basit sorular ve cevaplar ki öyle bir şey anlatma, kanıtlama gibi bir ruh hali olmadan okuyucuya sunuyor.
bir diğer asker çok da güzel bir cevap veriyor ve diyor ki;
--spoiler--
"bazı adamlar var ki harb onların işine yarar. her büyük imparatorun en azdan bir harb geçirmesi lazım; yoksa adını duyuramaz. aç da bak okul kitaplarına"
--spoiler--
kitapta dikkatimi çeken bir diğer olay ise, olayı anlatan baş karakter olan Paul'un öldürmek zorunda kaldığı ve yanına yığılan "düşmanı" Fransız asker ile konuştuğu kısımdır. Paul burada çok samimidir. savaşın kimin çıkarına olduğunu sorgulatır. burjuvazi bizleri hep farklılaştırmaya çalışsa da -ki buna ihtiyaç duyar, başka türlüsü egemen olmalarının önünde engeldir- Paul'un Fransız'a söyledikleri aslında aynı olduğumuzdur. bu farklılık birey olarak farklılık değil elbette. sahte kimlikler yaratıp düşmanlaştırmaktır. dil, din, ırk olarak bölmektir. asıl mesele sınıfsal kimliğindir.
"arkadaş ben seni öldürmek istemedim. bu çukura bir daha atlayacak olsan, sen de akılsızlık etmediğin takdirde, yapmam böyle bir şey. ama sen benim için önceden sadece bir tasavvur, bir karar uyandıran bir tertiptin; ben bu kombinezonu bıçakladım. Senin, benim gibi bir insan olduğunu ancak şimdi görüyorum. ben senin el bombanı, süngünü, silahlarını düşündüm; karını, yüzünü, ortak taraflarını ben şimdi görüyorum. Affet beni arkadaş, biz bunları daima geç görürüz. ne diye bize boyuna söylemezler, sizin de bizler gibi biçare yaratıklar olduğunuzu, siniz annelerinizin de bizimkiler kadar endişe ettiğini, hepimizin ölüm karşısında hep aynı acıları yaşadığımızı ne diye söylemezler?... Affet beni arkadaş, sen benim nasıl düşmanım olabilirsin? biz bu silahları, bu üniformaları çıkarıp atsak sen benim kardeşim olabilirdin, kat gibi, albert gibi. al ömrümden yirmi seneyi arkadaş, al da kalk! Al daha fazlasını, ben bu ömrü ne yapacağım, artık bilmiyorum çünkü."
--spoiler--
"ben gencim, yirmi yaşındayım; ama hayat namına ümitsizlikten, ölümden, korkudan, bomboş bir sathiliği ıstırap uçurumlarına zincirlemekten başka bir şey bildiğim yok. milletlerin birbirlerine karşı itildiklerini; susarak, cahilce, delice, uysal ve masum, birbirlerini öldürdüklerini görüyorum. dünyanın en zeki kafalarının, silahları ve sözleri, bu işleri daha ustaca yapmak, daha devamlı kılabilmek için icat etmiş olduklarını görüyorum. bunu hurda, karşı tarafta yaşımın bütün insanları, bütün dünya da benimle birlikte görüyor; benim neslim bunu benimle birlikte yaşıyor. günün birinde karşılarına dikilsek de hesap sorsak ne derler babalarımız? bir gün gelir de harb biterse, bizden ne beklerler? yıllar yılı bizim işimiz öldürmek oldu... hayatta ilk mesleğimiz bu oldu. hayat namına bildiğimiz şey ölümden ibaret. bundan sonra artık ne olabilir? bizim halimiz nice olacak?"
--spoiler--
baş kahraman Paul'un söylediği şey de gençliğin durumunu özetler nitelikte. 20'li yaşlarında bir gencin enerjisinin ve dinamizminin sömürülmesinden başka bir şey görmüyoruz. bugün de aynı değil mi? illa cephe görmeye gerek yok. sürekli hayatlarımızı meşgul eden egemenlerin gündemleriyle zehirlendiğimiz, bir çıkışsızlıkta debelendiğimiz bir yaşam değil mi yaşadığımız. ve bir ölüden farkımızın kalmamasına ne demeli..
ayrıca bu kitap bana (bkz: nâzım hikmet)'in (bkz: vatan haini) şiirini hatırlatıyor. şuraya iliştirmezsem olmaz. Nâzım çok da güzel dile getirmiştir vatan'ın yurtseverliğin ne olduğunu..
"Evet, vatan hainiyim, siz vatanperverseniz, siz yurtseverseniz,
ben yurt hainiyim, ben vatan hainiyim.
Vatan çiftliklerinizse,
kasalarınızın ve çek defterlerinizin içindekilerse vatan,
vatan, şose boylarında gebermekse açlıktan,
vatan, soğukta it gibi titremek ve sıtmadan kıvranmaksa yazın,
fabrikalarınızda al kanımızı içmekse vatan,
vatan tırnaklarıysa ağalarınızın,
vatan, mızraklı ilmühalse, vatan, polis copuysa,
ödeneklerinizse, maaşlarınızsa vatan,
vatan, Amerikan üsleri, Amerikan bombası,
Amerikan donanması, topuysa,
vatan, kurtulmamaksa kokmuş karanlığımızdan,
ben vatan hainiyim.
Yazın üç sütun üstüne kapkara haykıran puntolarla:
Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ."
Dipnot; Netflix'de 2022 yapımı filmi de çıktı. henüz izleyemedim. izlediğim zaman kitap ile karşılaştırma yaparım.
Futbolu işlerine geldiği gibi siyasetlerine alet ettiklerini işlerine gelmeyince de siyaset karıştırılmaması gerektiğini söylüyorlar.
Bunu nereden mi görüyoruz yıllar içinde amedspor'a yapılanlara bakınız. Zamanında milliyetçiliği kullanarak tff 'çocuklar ölmesin maça gelsin' pankartlarına ceza yağdırıyordu.
Yada Ankaraspor'u hatırlayalım 2014 yılında isim değişikliğine giderek, Osmanlıspor adını aldı. Ankara Büyükşehir Belediyesinin desteklediği bu takım kısa sürede Süper Lig’e yükseldi.
Bunlar birkaç örnek. Ehh demekki neymiş siyaset her yerdeymiş. Mesele kimin siyasetini yaptığınmış.
istanbul emek, demokrasi ve barış güçlerinin 26 Şubatta “Deprem Değil Rantçı Düzeniniz Öldürdü! Şimdi Dayanışma Zamanı!” çağrısıyla Kadıköy Rıhtımda basın açıklaması gerçekleştirmek için toplanan kitleye polis müdahale etti.
Ardından deprem bölgesinde çadır ihtiyacı sürerken Kızılay'ı ahbap'a çadır satmasını protesto etmek ve Kadıköy Kızılay binasına yürümek isteyen tip üyelerinin önü polis tarafından kesildi. Bahariye'deki tip binası ablukaya alındı. Yüzden fazla insan darp edilerek gözaltına alındı.
Hükümet istifa sloganları burada da yankılandı.
Tip'in açıklamasına göre gözaltına alınanlar sabah saatlerinde serbest bırakıldı.
Neden bu kadar şaşırıldığını anlamış değilim.
Günlerce bölgeye gitmeyen Kızılay herhangi bir durumda hemen bağış toplayan Kızılay.. Siz hala şuna çadır satmış nasıl olur diye düşünüyorsunuz.
Asıl soru şudur? Bizden aldıkları paraları ne yapıyorlar?
Ahbap konusuna da gelince haluk levent sürekli neden korur durumda afad'ı Kızılay'ı vs. iyilik yapıyorsunuz evet de iyiliğiniz kime. Açıklayın halka sahada neler döndüğünü. Asıl iyiliği o zaman yapmış olursunuz.
(bkz: Şebnem ferah)'ın 2013de çıkardığı yedinci albümdür. Şarkıların hepsi birbirinden enfes. Bağımlılık yapıyor şimdiden uyarayım.
Çıkış parçası (bkz: Birileri var) şarkısıdır. Ben de en çok bu şarkıyı beğeniyorum.
Ayrıca içinde (bkz: nazım hikmet)' in çok yorgunum şiiri de var. Cem Karaca versiyonunu bilen bilir. Bir de Şebnem Ferah yorumunu dinlemelisiniz.
Albümdeki şarkılar şöyle ;
(bkz: Kalbim mezar)
(bkz: Birileri var)
(bkz: Od)
(bkz: Savaş boyası)
(bkz: Bin yıldır)
(bkz: Ya hep ya hiç)
(bkz: Utangaç)
(bkz: Yarım)
(bkz: Girdap)
(bkz: Çok yorgunum)
Troller doluşmuş yine. Tuzları kuru herhalde bu insanların.
Bir deprem ile ellerinden alınan hak bugün bir depremle daha da uzatılıyor. Sonra eytliler suçlanıyor. Büyük ihtimal de yine deprem bahane edilecek. O kadar "bağış" topladılar. Uyanın.
E ne bekliyordunuz.
Bir şeyler yapılmadığı sürece hesap sormak için güç toplamadığımız sürece unutulacaktır. Bu ülkede neler neler unutuldu. Somada işçiye vurulan tekme unutuldu bugün sanık bile kalmadı davada.
Ne istediğinle alakalı bir durum. Eğer goy goy olsun abazalık yapalım diyorsanız elbetteki doğru yerdesiniz. Ekşi'yi de geçmiş durumda burası. Ama gerçekten bir sözlük arayışı içindeyseniz meta sözlük var.
Lağım sözlüklerden sıkılmış olanların yeri. Samimi bir ortamı olmakla birlikte radyosu da var. Katı kuralları olsa da abaza tiplerin barınamadığı sözlük. Güvenlidir.