düşünce özgürlüğü evet vardır, ancak başkalarının değerlerini incitmemek kaydıyla. fazıl say, çok kaba ifadelerle bunu yaptı maalesef. bu bir gerçek.
ancak olayın ikiyüzlülüğü şu: bir ateist, dini değerlere hakaret edince suç oluyor ama bir dindarın ateistlere saydırması normal karşılanıyor. çoğunluğun azınlığa hükmü budur işte. azınlıkta kalan düşünceler de korunmalı ve ona göre bir düzen oluşturulmalı. fazıl say a verilen hapis cezasından dolayı, bu noktada rahatsızlık duymaktayım.
ah yar!
ah! yoluna can diye diye benden geçtiğim.
ah suskunların şahı.
bir çözebilsem boynuma doladığın sessizliğin düğümünü.
bir yudum harf düşse hisseme alfabenden.
yalın ayak çıktığım yokuşlarında düşmeden bir yürüyebilsem.
öyle bir acı ki bu!
nasıl anlatılır bilmem.
kırsan kırılmaz büksen bükülmez.
ateşler yakmaz sular söndürmez!
söylesene yar!
heybemde tevekkülden gayrı ne var?
kanımca fazla uzun tutulması sebebiyle değerini biraz eksilten kitap. yaşar ın başına gelenler, önce mizah etkisi yaratsa da gittikçe sonunu tahmin edeceğiniz şeylere dönüşüyor ve sıkıyor.
nüfustan ve yığın oluşturan kalabalıklardan nasıl yararlanabileceğini düşünen burjuvanın keşiflerinden biridir. fazla sayıda insan demek, fazla sayıda emek demekti. ardından gelen emek sömürülüşü, ücretlerin düşüşü, sınıflar arası derinliğin artması vb. gelişmeler..
insan hakları gibi kavramlar, sanayi devrimi yoluyla kendini geliştirmiş ve dengenin sağlanmasına hizmet etmiştir.
hayatta gerçekleştiremediği şeylerden kaçış yolu olarak başvurulan bir yol hayal kurmak. hayal kurdukça, isteklerinizle yaşadıklarınızın arasındaki derin uçurumu keşfedebilirsiniz. bu da daha çok üzülmenize ve yorulmanıza yol açacaktır.
sürekli ortalıkta dolaşan bazı şiirleriyle 'popüler'leştirilmeye çalıştırılarak değeri düşürülmeye çalışılan şairdir. onun olmayan ve ona atfedilmeye çalışılan şiirler de cabası.
çoğu insan cemal süreya nın tek bir şiir kitabını bile elinde bulundurmadan ve onun başka şiirlerini keşfetmeden, ona hayran olduğunu çok sevdiğini söyleyebiliyor. cemal süreya hakkında atıf tutabiliyorlar. cemal süreya, popüler kültürün yok edemeyeceği kadar kendine özgü ve büyük bir şair. ve çoğu büyük şair gibi değeri sonradan anlaşılanlardan..
western filmlerinin şahane yaratıcılarından olan sergio leone filmi. henry fonda, ne kadar berbat bir karakteri oynasa da, yakışıklılığı ve oyunculuğuyla gerçekten dikkat çekicidir.
Çok su verilince ölür ya çiçekler
Çok ağlarım çürür gözlerim gidersen eğer
Ben senin gül bahçende oyunlarıyla mutlu
Ve affedilmeyi çok seven yaramaz bir çocuğum..