diyelim öyle yapıldı. mesela islam'a göre ergenlik çağına girdin mi işlediğin günahlar artık yazılmaya başlar. 13 yaşında ergenlik çağına girdi diyelim çocuk. 5 sene boyunca dinden habersiz mi yaşayacak? ağaç yaşken eğilir derler çok severim bu sözü.
evlendikten sonra helal yoldan tecrübe kazanacak kişidir. bir de evlenmeden her haltı işleyenler var onlar da sonra mutsuz oluyor ama iş işten geçmiş oluyor.
eğer semavi bir dine sahip değilse kişi, bu eylemin yanlış olduğunu ispatlayamaz. oysa semavi bir inanca sahip olsaydı bu eylemin intihar olup yanlış olduğunu ispatlayabilirdi.
görüşlerine hiç katılmam. ama bir konuda takdir ederim ki kendi savunduğu fikri dürüstçe ve samimice savunmuştur. ha savunduğu fikir yanlıştı bence o ayrı bir konu ama, türkçülüğünü gizleyip işine geldiği zamanlar islamcı gözükmedi en azından. ben buyum dedi açıkça.
bir dinsiz ahlaklı olabilir. bir dinli de ahlaksız olabilir mesele bu değil demiştim yukarıdaki entrymde de. benim kastettiğim şu. bir şeye iyi ya da kötü diyebilmen için objektif kriter lazım. benim aklım var bu yeter dersen ben de derim ki herkesin aklı farklı farklı şeylere iyi ya da kötü diyebilir.
kesinlikle doğrudur. bakın dinsiz olanlar da ahlaklı olur dürüst olur mesele bu değil. ama bir şeye iyi demek için ya da kötü demek için objektif bir kriter lazımdır. bu da dinlerin güçlü argümanlarından biridir. din olmadan ahlak da temellendirilemez. ayrıca din olmadan hayatın bir anlamı da olmaz.
bu mezhebin bir görüşü de büyük günah işleyen müminin tövbe etmeden ölürse ebediyyen cehennemde kalacağını iddia etmesidir. ancak o zaman tanrının merhameti gerçekten kısıtlanmış olur.
4 hak mezhep kavramı düşündürücü. Çünkü bu 4 mezhebin mensupları arasında da ilk başlarda anlaşmazlıklar yaşanmıştır. Hem de öyle basit anlaşmazlıklar değil.
belli değildir nasıl bir tanrı olduğu. deistten deiste değişir nasıl olduğu. bazıları daha bilinemez yaklaşır olaya. bir güç var ama nasıllığını bilemem der gibi. ayrıca deizmin tanrısı yaratır ama ilgilenmez. ilgilenir denilse yine bir çelişkiye düşülecek o zaman teizmin argümanlarından yararlanılmış olacak. hatta deizmde ahiret gibi bir inanç olmadığı için, deizmin tanrısı adaletli de değildir. "ben deistim ama ahirete inanıyorum" diyen biri çıkabilir. o da çelişki içindedir çünkü ahiret inancı teizmin temel argümanlarındandır.
tatar türkü islam alimi. gelenekçiler tarafından sevilmez. cehennem azabının bir gün herkes için sona ereceği görüşündedir. bu görüşünü sahabenin ileri gelenlerine ve bazı islam alimlerine dayandırır.
meleklerin nasıllığı tartışmalıdır. melekten kasıt tanrının yaratma, tabiatı yönetme, hakimiyet kurma, sona erdirme, canı alma güçleriyse eğer hiçbir zaman yok olmaz. ama melek denilince akla cismani nurani varlıklar geliyor nedense.