zorunlu olarak isten cikarilmak. performans dusuklugu nedeniyle degil, isyerinin kapasitesinin veya ishacminin artik o kisiyi istihdam edebilecek bir durumda olmamasi nedeniyle isten cikarilmalar ile ilgili olarak kullanilan ingilizce sozcuk.
cin'de reform sureci sonucunda, eskiden kamu tesebbusu olan isyerlerinin kapanmasi sonucu zorunlu olarak isten cikarilan 40 yas ve ustu kadinlar ile 50 yas ve ustu erkeklerin sorununu anlatmak icin yapilan
bir kisaltma.
developed countries, developing countries vardi hani. bir de bizim az gelismis ulkeler dedigimiz ulkeler vardi. iste bizim az gelismis ulkeler dedigimiz ulkeler icin bu kavrami kullaniyor politically correct iktisatcilar.
usaklar.
bir davranisin, bir yasam pratiginin zamanda yaygin olmadigini ifade etmek icin kullanilmaktadir, ulkemiz yazininda. yani tum zamanlarda gorulmeyen seyleri tabir eder.
mesela leninizm tariseldir. bir kere uygulandi, gecti gitti. bir daha da kimsenin uygulayacagi tutmayacak.
bir donem, o donem sartlari nedeniyle, itibar edilen fikirlerin artik gunumuzde bir anlaminin kalmadigini ifade etmek icin de kullanilabilir.
19. yy.'da avrupalilarin uzak dogululari alt etmelerine kadar dogu asya'da (uzak dogu) hukum suren uluslararasi sistem. cin bu sistemin merkezindedir. ve cevresindeki ulkeler de cin'e biat etmisler ve cin imparatoruna hurmetlerini sunup hediyeler gondermislerdir.
ayni zamanda, cin'in kulturu ve nufuzu da bu donemde bolge ulkelerinin icsellestirdikleri bir seydir. cevre ulkeler, cin kulturunun, dilinin ve yasam biciminin ustun oldugunu kabul etmis ve cin imparatorunun da kendi yoneticilerinin uzerinde oldugunu gonullu olarak kabul etmislerdir.
bu cevre ulkeler arasinda; kore, vietnam, nepal, laos, kambocya vs. vardir. japonya da bu sistemde bir sure cin'e hurmet etmistir. ancak, hocanin anlattigina gore, 1600 veya 1700'lerden sonra Japonya bu sistemden cekilmis ve artik cin imparatoruna bagli olduguna iliskin bir hareket icinde bulunmamistir. yine hocanin anlattigina gore, japonya ile cin'in arasinda bir savas olmamis japonya'nin cekilmesine vesile olan, japonya cekilmis, cin de buna sesini cikarmamistir. olan biten bu.
bu arada, tribute ingilizce'de vergi filan anlamina gelmektedir.
ayrica bir uluslararasi iliskiler kavramidir. dunya ulkeleri arasindaki iliskilerin fakir veya orta halli ulkelerin zengin ulkelere bagimli olmalari ve zenginlerin cizdigi rotanin disina cikamamalari iddiasini ifade eder.
buna karsilik interdependency yani karsilikli bagimlilik teorisi ise tek tarafli bir bagimliligin bulunmadigini ve kimsenin kimseyi somurmedigini, zengin olsun fakir olsun herkesin sistemden bir fayda elde ettigini iddia eder.