şayet bunu islam tarihinde filozof çıkmadığı eleştirisine cevap olarak söylediyse kelamcıların bu hususta hem ihvan-ı safa gibi islam filozofları, hem de dönemin materyalist/dehrî filozoflarından çok daha iyi iş çıkardığını öğrenmesi gereken kızdır. bilhassa mutezile kelamcılarının...
kök anlamı, örfi anlamı ve şer'i anlamı farklı olan kelime.
kök anlamı "aklı örten şey" demek olup sarhoş eden veya zihni uyuşturan her şeyi kapsar.
örfi (günlük kullanım) anlamıysa şarap demektir.
dini terminolojide ise ehl-i hadis ekolü "sarhoş eden her şey hamrdır" hadisinden hareketle kök anlamına uygun olarak aklı örten her şey haramdır olarak anlamış; öte yandan ehl-i rey ekolü örfi anlama uygun olarak hamr - nebiz ayrımına gitmiş ve şarap dışındaki içkileri nass değil kıyas yoluyla haram saymıştır.
sosyal devlet sağladığı ve sağlamadığı bütün hizmetler için önce vergi sonra o hizmet için ayrıca para alıp üstüne üstlük verginin de vergisini keserken liberalizme sömürü sistemi, liberallere de enayi diyenler ne yiyip ne içiyor merak ediyorum.
paranın yarısı sana hizmet olarak dönmeyen, bürokrasi içinde çarçur edilen vergilere gidiyor alooo!
sezgiler, çoğu zaman aklın en açık apriorik ilkelerinden de bilimin ve deneyimin en güçlü görünen empirik sonuçlarından da daha berrak bir tatmin hissi verir. bu yüzden sezgicilik çoğu konuda rasyonalizm ve empirizmden daha değerlidir benim için.
bu başlığı görünce gaza gelip entelektüel olduğunu ispatlama çabasına giren kız entelektüel falan değil olsa olsa etki-tepki prensibiyle çalışan otomat olur.
cahiliye tanrı anlayışı böyleydi. islam'ın en büyük teolojik devrimlerinden biri müşriklerin 'arap tanrısı allah' anlayışını alemlerin rabbi olan allah'a dönüştürmesidir.
hyksoslar döneminde veya daha önce yaşayan hz yusuf'la çağdaş olması mümkün olmayan firavun. zaten dizide lanse edildiği gibi alemlerin transandantal rabbine iman eden bir muvahhid değil aton'a yazdığı şiirlerden de anlaşılacağı üzere güneşperesttir.
3. amenhotep dönemine tarihlenen bir mısır yazıtında ismi geçen yahudi tanrısı. bu yazıtta yahweh'in shasuları (bedevileri / göçebeleri) diye adlandırılan ve mısır çevresinde yaşayan bir topluluktan bahsedilir. exodus'tan sonra yahudilerin sina çölünde 40 yıl başıboş dolaştıkları evrede dikilmesi kuvvetle muhtemel olan bu yazıt hz musa ile mücadele eden firavun'un 2. amenhotep veya 3. tutmosis olma ihtimalini güçlendirmektedir.
ilber ortaylı'yla beraber katıldığı bir teke tek programında henüz 2010 yılında vefat eden muhammed abid el-cabiri'den bir söz aktarmış ve bu sözü islam'ın ilk 400 yılındaki özgür düşünce ortamına örnek olarak göstermişti. yaptığı şey ne yazık ki basit bir dil sürçmesi değil korkunç bir anakronizmdi.
ihtisası olmadığı halde üzerine konuşmayı çok sevdiği sosyal bilimler alanındaki boşluğu anekdotlarla kapatmaya çalışan jeolog.