peyami safa, kemalettin kamu, enis behiç koryürek gibi isimler bu dergide yazdılar. dergide, edebiyatın yanı sıra tarih ve toplum bilim dallarında inceleme ve araştırma yazıları yayımlandı. hıfzı oğuz bekata tarafından çıkarılmıştır.
cahit zarifoğlu, erdem beyazıt, rasim özdenören, mehmet akif inan ve nazif gündoğan'ın 1976 yılında kurdukları dergi, ''bir yaşama biçimi halinde öz uygarlığımızı yeniden yürürlüğe koyma davasını güdenlerin edebiyat alanındaki buluşma yeri'' olarak nitelenir.
sanatçı ile yöneldiği obje arasındaki ilişkiden doğar. suje-obje ilişkisini bir duygunun, bir tasarımın, bir güzelliğin evrensel ölçütlere uygun olarak ya da iç ve dış dünyanın izlenimleri olarak ortaya koyan bilgi türüdür.
panteist bir filozoftur. çıkış noktası tanrı kavramıdır. ona göre evren ve tanrı bir ve aynıdır. tanrı özgürdür. kendisi tarafından belirlenmiştir. onu hiçbir şey etkilemez.
suat derviş ve eşi reşat fuat baraner'in yönetiminde çıkmış, 1940-1941 yılları arasında yayımlanmış bir dergidir. bu dergide ilk kez 'toplumcu gerçekçi' edebiyat anlayışının estetik sorunları üzerinde yazılar yayımlanmıştır.
ingilizce, italyanca ve hollandaca'da kullanılan, maskülen bir isim olan samuel'in feminen hali. 18. yüzyıl kökenli olmasına rağmen, 1964 yılına kadar oldukça nadir kullanılmıştır. bewitched dizisindeki ana karakter sayesinde popüler hale gelmiştir.