evrenin kesinlikle paralel olmasi gerektigii gosteren film. ne secimler yapip nerelere gidiyoruz. halbuki yasasak gorsek butun secenekleri, kalmasa icimizde...
"
birtakım mekteplerimiz var; birçok şeyler öğretiyoruz. fakat hep eksik olan bir memur kadrosunu doldurmak için çalışıyoruz. bu kadro dolduğu gün ne yapacağız? çocuklarımızı muayyen* yaşlara kadar okutmayı âdet edindik. bu çok güzel bir şey! fakat günün birinde bu mektepler sadece işsiz adam çıkaracak, bir yığın yarı münevver* hayatı kaplayacak... o zaman ne olacak? kriz...
bir havalimanı yönetimi, yolculardan sürekli bavul bekleme süresine ilişkin şikayet alıyormuş. bunun önünü kesmek için de bavulları idare eden ve o carousel'e atan personel sayısını artırmaya karar vermişler. bu strateji gerçekten de işe yaramış, ortalama bekleme süresi sekiz dakikaya inmiş. ancak şikayetler azalmamış.
konuyu detaylıca inceleyen yönetim, bekleme süresini azaltmak için personel almak yerine, zaman kazanmak için uçaktan bavul alma platformuna kadar olan mesafeyi artırmaya karar vermiş. yolcular eskisine kıyasla altı kat daha fazla mesafe yürüyorlarmış, ancak platforma geldiklerinde çok az bekliyorlarmış. uçaktan bavul almaya kadar geçen süre artmış ancak "bekleme" süresi azalmış. şikayetler neredeyse sıfırlanmış. insanın bir şeyle (yürümek) meşgul olduğu süre, boş boş durduğu (bavul bekleme) süreye kıyasla çok daha kısa geliyor hakikaten.
başka örnekler:
- asansör bekleme --> gökdelenlerde asansörlerin yanında boy aynaları bulunması.
- marketler --> dergi, sakız ve şeker gibi ürünlerin kasa yanına koyulması.
- disneyland gibi eğlence merkezlerinde genelde bekleme süresinin olduğundan fazla yazılması ki belirtilen süreden önce roller coaster'a binince mutlu olalım, şen olalım.
- yine böyle eğlence merkezlerinde sıradan tırsmamamız için genelde sıranın dümdüz değil yılan formatında olması, göze daha çekilir gelmesi.
jüpiter hakkında pek bilinmeyen şeylerden biri de, güneş sistemimize giren kuyruklu yıldızları devasa kütlesiyle çekmesidir. böylece dünya'ya kuyruklu yıldız çarpma ihtimalini ciddi şekilde azaltmaktadır.
çok ilginç bir şekilde resmi radyosu her gün 45 ayrı dilde yayın yapıyormuş. her bir dil için en az 20 dakika oluyormuş yayın akışında. bizlik bir durum yok malesef, türkçe yayın akışlarında yer almıyor.
"frekans yüksek olduğu müddetçe yüksek voltajlardaki alternatif akımlar derinin yüzeyinde, herhangi bir yaralanmaya neden olmadan salınırlar. ama bu amatörlerin becerebileceği bir şey değildir. sinir dokularına nüfuz edebilecek miliamperler öldürücü bir etki yaratabilir ama derinin üzerindeki amperler kısa süreler için zarar vermez. derinin altına sızabilecek düşük akımlarsa, ister alternatif ister doğru akım olsunlar, ölüme yol açabilir."
Margaret Cheney'in Tesla Zamanın Ötesindeki Deha kitabından alıntı.
barok müziğin önemli isimlerinden biridir. hatta simge ismidir. barok müziği hiç sevmeyen kişiler tarafından bile yoğun beğeniyle karşılanmış bir besteci ve keman sanatçısıdır.
arap coğrafyasının divası. arap milletçiliğinin yükselişe geçmesinde, sanatta ve müzikte kendisinin payı çok büyüktür. lakin milliyetçilik kendi varlıklarını yaratmalı ve yüceltmelidir, der.