Ak Parti % 43,9 242
Chp % 27,6 152
Mhp % 17.3 95
Hdp % 11,2 61
Görüldüğü gibi Ak Parti %44leri dahi zorlasa Hdp'nin barajı geçtiği D'hont simülasyonunda tek başına iktidara gelme şansını yitiriyor. Bu şekilde oluşacak bir meclisin kısa ömürlü olacağı çok açık. 2016 ilkbaharında bir erken genel seçim daha bizleri bekliyor.
Seçime katılan Genç Parti adlı siyasi oluşumun halkı kandırarak Türk siyasi tarihini değiştirdiği seçimdir. Eğer Genç Parti seçimlere katılmamış olsaydı DYP ve MHP mecliste olacaktı. AK Parti ve CHP odaklı geçen 2002-2007 dönemi yaşanmayacak ve büyük ihtimalle de 'Ergenekon' soruşturması diye isimlendirilen ABD projesi hayata geçirilemeyecekti. Bir diğer yanıyla da Tansu Çiller gibi koalisyonları iyi bilen ve siyasî ilişkileri son derece olumlu bir bayan siyasetçinin meclisten ve siyasetten uzaklaşmasına neden olması sebebiyle vebali büyük olan bir seçimdir. Türkiye bu seçimin olumsuz sonuçlarını eminim ki 7 Haziran 2015'te üzerinden atacaktır. Koalisyonların demokrasinin gereği olduğu akıllardan çıkarılmamalıdır.
AK Parti'nin 42.60
CHP'nin 24.00
MHP-BBP-SP'nin 22.00
HDP'nin 10.8
aldıkları tahmin edilerek simülasyon edilirse;
267
125
118
40
aritmetiğinin meclise yansıyacağı görülebilir. Bu meclisten de tek başına iktidar çıkmayacağı gibi bir koalisyon ihtimali zor görünmektedir. Eğer MHP-BBP-SP ittifakı gerçekleştirse bu 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinin ardından oluşacak parlamentonun kısa ömürlü olması anlamına da gelir.
2015 Genel Seçimlerine böyle bir ittifak ile gidilmesi meclis aritmetiğini etkileyecektir. Davutoğlu'nun siyasetini beğenmeyen Ak Partili seçmen için iyi bir alternatif oluşturmasının yanı sıra, CHP'nin son yıllarda 'rüzgara' göre politika belirleme alışkanlığına tepki gösteren ulusalcı seçmenin de ilgisini cezbedecektir. HDP'nin barajı geçme ihtimalinin yüksekliği Türk milliyetçilerinin seçimlere olan ilgisini artıracak bu da doğal olarak bu güç birliğinin alacağı oy üzerinde etkili olacaktır. % 20 oy almasının başarısızlık sayılması gerektiğinin altını çizerek, bu ittifakın % 40 potansiyeli barındırmasına karşın güç birliği olarak girilen ilk seçim olması hasebiyle % 25'in başarılı bir sonuç olacağı düşünülebilir.
Gördüğüm kadarıyla HDP'nin barajı geçemeyeceği kanaati yaygın. Lakin bendeniz öyle olmadığını düşünmekteyim. HDP yüzde 10 barajını AK Parti'nin tek başına anayasa değişikliği yapmasın diye düşünen her kesimden seçmenden aldığı oylar ile rahat aşacaktır. AK Parti'nin kemikleşmiş oyunun sarsılacağını da düşünmüyorum. CHP yine ideolojik tavrını sürdürürse daha önceki seçimlerde aldığı oya yakın oy alacaktır. Bu seçimin sürprizi ise gerçekleşmesi muhtemel olan MHP-BBP-SP güç biriliği olacaktır. Eğer bu üçlü ittifak -bir takım problemlerine- başarılı şekilde oluşturulursa mecliste ana muhalefet partisi değişebilir. istatistik bilgisi vermek gerekirse;
AK Parti % 39-41
CHP % 23-25
MHP % 20-22
HDP % 10-12