bugün

akp'nin iktidara geldiği ve 4.5 yıllık iktidarının başladığı seçimler. Siirt'te seçimler 9 Mart 2003'de yenilendi. AKP, 3 milletvekilli çıkardı. AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Parlamento'ya girdi. 9 Mart seçimine AKP, CHP, iP ve TKP katıldı.

Türkiye Geneli Seçim Sonuçları: Toplam Sandık : 172.143
Toplam Seçmen : 41.407.015
Toplam Kullanılan Oy : 32.753.386
Toplam Geçerli Oy : 31.510.007
Gümrük K. Seçmen Sayısı : 115.459
Gümrük K. Kullanılan Oy : 115.459
Gümrük K. Geçerli Oy : 113.782
Katılım Oranı : % 79,10
Milletvekili Sayısı : 550

Oyların Partilere Göre Dağılımı
akp %34.43
chp %19.41
dyp %9.54
mhp %8.35
gp %7.25
dehap %6.14
anap %5.11
sp %2.49
dsp %1.22
ytp %1.15
bbp %1.02
bağ %0.96
yp %0.93
ip %0.51
btp %0.48
ödp %0.34
ldp %0.28
mp %0.22
tkp %0.19

kaynak: http://www.konrad.org.tr/secim/ayrinti.php?yil_id=14
medyada en fazla gösterilen partinin birinci, en fazla gösterilen ikinci partinin de ikinci olduğu seçimdir. neredeyse tüm partiler dendendiği için seçimi kendine yeni süsü veren akp kazanmıştır.

bence medyanın seçimler ve devlet yönetimi üzerindeki ağırlığını ortaya çıkarmıştır. bu seçimde medya desteğiyle akp birinci parti çıkarken medyadan pek destek alamasa da alternatif olarak gösterilen chp ise ikinci çıkmıştır.

chp nin ikinci parti olarak çıkmasında dahi tüm pay medyanındır çünkü diğer partilerin barajı geçemeyeceği sürekli izleyici ve okuyucuların kafasına bir güzel işlenmiştir.

birçok medya grubunun yayınlarında ambargo koyduğu cem uzan bile sadece star da görünerek %8 e yakın oy almıştır.

peki bu seçimlerden sonra bu durum değişti mi?

malesef hayır; yine tv de sürekli akp ve antitezi olarakta chp, araya sıkıştırılmış bir de dyp*.
%10 seçim barajı yüzünden halkın %44 gibi büyük bir kesiminin mecliste temsil edilmediği seçimdir. bu bir seçim ayıbıdır. halkın %44'ünün temsil edilmediği bir mecliste halk iradesinden nasıl söz edilebilir ?
demokrasi aşıklarının zaferidir.

- seçimli feodalitedir.

- bakanlık mertebesine layık görülmüş ibne bakanların, bir sonraki seçim arefesinde halkı "hizmet istiyorsanız oy verin" diyerek tehdit ettikleri hem yazılı hem de görsel basın tarafından kayıt altına alınmıştır.

- sessiz çoğunluk tabiri ayyuka çıkmıştır - sesi kesilmiş çoğunluk olarak tescillenmiştir.

- kürtler meclise girmesin gibi küçük hesapların peşinde koşan iktidar sahipleri, barajı indirmemişlerdir.

- gel gör ki küçük hesaplarla yapılan bu plan başka bir küçük hesapla yıkılmış; bağımsız milletvekilleri mecliste kendilerine yer bulmuş ve demokrasi denilen ucube sistemin tabiri caizse mına koymuştur.

- ülkem hakkında fikrimi beyan edersem fikir suçlusu olup içeri alınırım; bari az çok fikirlerimle örtüşen siyasetçiler mecliste olsunlar da bir iki kelam etsinler diye düşünen kesimin bu en tabi ve kutsal hakkı, gaspa uğramıştır.

- temsil edilmediğim bir meclise sahip devletin vatandaşı filan olamam ben arkadaş, kimse kusura bakmasın.

- benden aldığı her kuruş vergi haram zıkkım olsun.

=> skeyim çoğulcu demokrasiyi.

bir rica: siyaset veyahut kamu yönetim modelleri hakkında bir bok bilmeyen mallar lütfen aptal saptal şeyler yazmasınlar. mühim başlık bu.
%10 seçim barajı yüzünden akp'nin aldığı 10,808,22 oya karşılık 363 milletvekili çıkarmasına rağmen barajı geçemeyen partiler aldıkları (%2 ve üzeri oy alanlar) 10,530,341 oya rağmen 0 -yazıyla sıfr- milletvekili çıkarmışlardır. Ne güzel iş ne güzel demokrasi. kalkmayan seçim barajı (akp'nin söz vermesine rağmen) demokrasi ayıbıdır. Halk iradesinden bahsedenler hangi halktan bahsediyorlardı çok merak ediyorum.
Türkiye'nin iki partili rejime itilme çalışmalarının başlangıcı olan genel seçimdir ayrıca. yazılı ve görsel medyanın bir şekilde sadece iki partiden bahsetmesinin (akp-chp) ve daha sonra da yavaş yavaş diğer partilerin yok olmasının başlangıcıdır. seçimden sonra meclis dışında kalan %50'nin yavaş yavaş diğer parti saflarına katılmasının bir sürecidir.(hem halk olarak hem de siyasetçiler olarak) 10 milyon insan verdiği oyun karşılığını bulamamış ve diğer partilere kaymıştır. bugünkü ileri demokrasimize baktığınızda ne kadar farklı görüşlerden partilerin ne kadar büyük oy oranları aldığını görüyoruz. 80 öncesinde bile daha fazla seçenek varken insanların önünde bugün bu seçenek 3'e indirilmiştir.(bağımsızlar dışında) şimdi insan sormadan edemiyor bu nasıl ileri demokrasidir diye kendine. türkiye'nin neredeyse tüm seçimlerinde (örneğin 1973'de 7 parti 1977'de 6 parti, 1991'de 5 parti) 5'den fazla parti mecliste temsil edilmeye hak kazanıyorken bugün bu sayı 3'e düşmüştür. 2'ye düşürülmeye çalışılmaktadır. Son seçimlerde mhp'nin üzerine oynanan oyun da budur. Bir insan evladı bana bu ileri demokrasiyi açıklasın lütfen.
akpnin iktidara geldiği seçimdir.

şimdi bir iki detayı belirtmek istiyorum.

öncelikle sayın bahçelinin en büyük hatalarından biri olmuştu bu erken seçim isteği.

çünkü 2001 krizinin izlerini silmeye başlamıştı hükümet, ekonomi yeniden artı yöne gitmeye başlamıştı alınan tedbirlerle.

fakat bahçeli süreci iyi analiz edemedi ve erken seçime gitti.

2001 Krizi ?

Ülkeden 1 gecede milyar dolarlar çıktı 1 gecede bankalar hortumlandı.

Bu kadar tesadüf ? Tabi ki tesadüf değildi. Koalisyon hükümeti istenildği gibi hareket ettirilemiyordu ve gitmesi gerekiyordu.

Bugün birileri ağlıyor ya faiz lobileri diye, işte o faiz lobileri o gün 2001 krizini çıkarıp koalisyonun devrilmesine sebep olmuşlardı.

2002 seçimerine milli görüşten kopup, milli görüş gömleğinin de bir kısmını çıkaran akp girdi. karizmatik lider, biraz mağdur edebiyatı.

ve en önemlisi genç parti. her seçimde ne yapacağı belli olmayan bir sağ seçmen var ülkede. sağ diyoruz ama yeri geldi chpye dspye de oy verdi bu seçmen.

Döner ekmekle parayla Genç parti 7.25 puan aldı seçimlerde.

MHP 8,35
DYP 9,54.

Bu genç parti denen çakma parti olmasaydı, ülkenin bu hale gelmesine neden 2002-2007 arası kesinlikle yaşanmayacaktı.

Çünkü MHP ve DYP kesinlikle mecliste olacak, ve iki kutuplu bir siyaset izlemeyecektik.

Tekrar tekrar belirtmek istiyorum, bugün faiz lobilerinden akpnin şikayet etme hakkı yoktur. Sizi oraya faiz lobileri getirdi.
bazı insanların başına gelebilecek en talihsiz olaylardan birisidir.

ne suçun vardı lan senin?
Keşke bu seçim hiç olmayaydı dedirtir.
tek sorumlusu devlet bahcelidir. kocayayla senliklerinde bu secimi ve tarihi ilk kendisi ortaya atmistir ve dolayli olarak bugunleri yasamamiza neden olmustur.
isktikrarsız ve vasıfsız siyasetçilerin siyasi arenadan çekilmesiyle ortaya çıkan seçim.

daha iyi olduğu kesin.

koalisyon hükümeti nedir bilir misiniz siz liseliler?
2.5 yılda ülkeyi ekonomik açıdan batıran çıkar yol bulamayınca yurtdışından ekonomist getirerek sorunu çözmeye çalışan ama 1 yılda bunu da çözemeyip ülkenin anasını belleyen bu sebeptende bizzat kendileri erken seçim isteyip bombanın başkasının elinde patlamasını isteyen dsp-mhp-anap koalisyonunun kararı olan seçimdir. ülkenin anasını beleyen kasalarının boşalmasına, bankalarının batmasına, insanların kriz sonrası intiharına, mafyanın ve medyanın krallığına, tüsiad ın patronluğuna, eski siyasetçilerin varlığına son veren seçimdir.
medyada bir kez bile görünmeyen recep tayyip erdoğan ın gelişidir.
kemal derviş politikalarını getiren dsp-mhp-anap koalisyonunun bir tuzak nedeniyle ülkeyi götürdüğü seçimlerdir.

üzerine uzun bir yazı gerek. bir ara yazarım.
mhp'nin, tunceli'de %9, siirt'te %7, şanlıurfa'da %8, bingöl'de %8, bitlis'te %6 oy aldığı seçimlerdir.
Seçime katılan Genç Parti adlı siyasi oluşumun halkı kandırarak Türk siyasi tarihini değiştirdiği seçimdir. Eğer Genç Parti seçimlere katılmamış olsaydı DYP ve MHP mecliste olacaktı. AK Parti ve CHP odaklı geçen 2002-2007 dönemi yaşanmayacak ve büyük ihtimalle de 'Ergenekon' soruşturması diye isimlendirilen ABD projesi hayata geçirilemeyecekti. Bir diğer yanıyla da Tansu Çiller gibi koalisyonları iyi bilen ve siyasî ilişkileri son derece olumlu bir bayan siyasetçinin meclisten ve siyasetten uzaklaşmasına neden olması sebebiyle vebali büyük olan bir seçimdir. Türkiye bu seçimin olumsuz sonuçlarını eminim ki 7 Haziran 2015'te üzerinden atacaktır. Koalisyonların demokrasinin gereği olduğu akıllardan çıkarılmamalıdır.
ak parti ve genç parti nin aldıkları oylarla damga vurdukları seçimdir.
Çoğu kimse genç partinin oylarını yanlış tahlil ettiği kanaatindeyim. mhp nin baraj altında kalmasının en büyük sebebini genç parti olarak gösterirler. Bu yanlıştır.
Ülke genelinde genç parti %7,24 oy almıştır. fakat ortalamanın üstünde oy aldıkları yerler sakarya, trakya, ege bölgesi, eskişehir ve zonguldak göze çarparken iç anadoludaki oylar aldığı oy ortalamasının altındadır. Demek ki mhp den çok fazla oy kapamamış. Burada sakarya yı ayrı tutmak lazım Hafızam yanıltmıyorsa cem uzan ya sakarya dan adaydı ya da adapazarlı olmasının etkisi büyüktü bu oy oranında.

Bu ildeki aldığı oy oranlarına bakalım:

sakarya: %25
izmir: 17,5
çanakkale: %8,9
tekirdağ: %13,8
edirne: %18,5
kırklareli: %12,8
istanbul: %8,2
eskişehir: %11,4
aydın:%9,7
muğla: %10,3
uşak: %11,2
denizli: %10,2
zonguldak: %9,3

Bir bakışta anlaşılacağı üzere bu oylar besbelli mhp ve dyp anaptan değil, bariz şekilde dsp den gelen oylardır.
isteyen aşağıdaki linkten 2002(chp+dsp+ytp)= bugünkü chp oylarını il il bakarak teyit edebilir yaklaşık olarak.
http://www.haberturk.com/secim2002/%C4%B0zmir

Mhp den gelen oylar olsaydı mhp oy potansiyelini yüksek olduğu yerlerde gp de bariz oy oranları görülebilirdi:
yozgat: %2,8
kayseri: %4,9
konya:%2,9
osmaniye:%2,1
gümüşhane: %1,2
erzurum: %2,2

seçimin özeti
akp= fazilet+anap+dyp+mhp den kaçan oyları topladı.
chp:= 1999 chp+ dsp(bir kısmı) oyları topladı
gp: dsp (bir kısmı)+ ufak diğer parti oylarını toplamıştır.
türkiyenin kaderi ile oynandığı seçimler. akp tiranlığının başlangıcı. kara gün kara leke ... er ya da geç anlaşılacak.
bu sene 12 farklı ilde meydana gelen 27 patlamanın başlangıcı olan seçimlerdir. seneye neler olacak bilinmez ama ülkenin kalan yarısı bu manzarayı haketmedi, orası kesin...
türkiyenin battığı günün seçimleri.
(bkz: olmasaydı da olurduk) hatta çok daha iyi olurduk.
cem uzan ve recep tayyip erdoğan arasında bir çekişmeye sahne olan seçimlerdir.
görsel
o zamanlardan en net hatırladığım komedi, uğur ışıklak'ın "haydi anadolu" türküsünü hem akp hemde chp kullanınca "nasıl oluyor yav hem akp kullanıyor hem chp" diye gülüp durmuştum. tek fark chp'de hak hak hak diye bitiyordu, akp de "ak ak ak"
Askerden geldiğim sene yapılan seçim ben oyumu genç partiye atmıştım.
(bkz: cem uzan a hapis şoku)