ibrahim müteferrika'yı mezarında takla attıran olaydır. adam kitap basılsın, insanlar okusun aydınlansın diye getirmiş matbaayı ülkemize, biz de onu habire para basmak için kullanıyoruz.
Bilim insanları, virüsler ile beslenerek hayatta kalan yeni bir “virovor” organizma türü keşfetti.
Dünyadaki her canlı organizma, hayatta kalmak için başka bir organizmayı tüketir. Ot ile beslenenlere otobur, et ile beslenenlere etobur, her ikisiyle beslenene de hepçil deriz. Bilim insanları, bu beslenme türlerinden farklı bir beslenme alışkanlığına sahip bir organizma keşfetti.
Bilim insanlarının keşfettiği bu yeni organizma, virüsler ile besleniyor. Aslına bakarsanız virüsler her yerde bulunduğundan birçok organizma ister istemez virüslerle de beslenmiş oluyor ancak bu organizma, sadece virüsleri seçerek onlarla besleniyor.
Virüs yiyen bu 'virovor' organizmanın adı ‘Halteria’
Kabak çekirdeğinden bulunan bir diğer mineral de magnezyumdur. Bir avuç kabak çekirdeği günlük magnezyum ihtiyacınızın yüzde 20’sini karşılar. Magnezyum RNA ile DNA sentezlerinin gerçekleşmesi ATP moleküllerinin oluşturulması açısından faydalıdır. Magnezyum özellikle de kan basıncını düzenlemeye yardımcı olduğundan kalp hastaları için önemlidir. Kalp krizi ve felç gibi ciddi rahatsızlıkların önlenmesinde yardımcıdır.
Yüksek miktarda magnezyum içerek kabak çekirdeği yüksek tansiyonu düşürür ve kalp ritminin düzenlenmesine yardımcı olur. Düzenli kabak çekirdeği tüketimi tansiyonun normal seviyelere gelmesini sağlar.
bu da insanlara tanınması gereken bir özgürlük alanıdır. bazen üzgün insanları hemen teselli moduna gireriz. eğer bu hal süreklilik arzetmiyorsa insanlara somurtma, diğer insanlardan uzak kalma, selam vermeme özgürlüğü de tanınmalı.
Egzersiz fizyoloğu Tom Holland, soğuk havada koşmanın neden iyi olduğuna dair üç sebep sıraladı.
Havalar soğudukça kapalı alanlarda spor yapmanın pek çok kişiye daha cazip geldiğini söyleyen Holland, buna rağmen dışarı çıkıp spor yapmayı tavsiye etti.
Daha iyi performans
Holland’a göre soğukta koşmanın en iyi yanlarından biri, insanların sıcak havaya göre daha iyi performans göstermesi ve daha iyi hissetmesi.
Ruh haline iyi geliyor
Holland, soğukta koşmanın insanlara zihinsel olarak daha iyi hissetmesini sağlayacağını vurguladı. Koşu gibi egzersizler endorfin, dopamin ve serotonin gibi ruh haline iyi gelen kimyasalların salınmasını sağlıyor.
Bağışıklığa faydalı
Kışın hareketsiz kalmak insanları hastalığa daha yatkın hale getiriyor. Bunu hatırlatan fizyolog, kışın yapılacak fiziksel aktivitelerin bağışıklığı güçlendireceğini söyledi. Soğuk gibi zorlu fiziksel koşullara maruz kalmanın vücudu güçlendirdiği de yapılan çalışmalarla ortaya konmuştu.
Kalbiniz daha az zorlanır
Aberdeen Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre; kalbin, yaz sıcaklarında vücudu soğutmak için cilde fazladan kan pompalaması gerekirken, kışın bunu yapması gerekmez. Dolayısıyla daha düşük bir kalp ritmi ile temponuzu düşürmeden koşabilirsiniz.
Nadiren terlersiniz
Koşu temponuzu artırmak ve daha uzun mesafe koşmak soğuk havalarda nispeten daha kolaydır, çünkü vücudunuz, vücut ısınızı düşürmek için terlemek zorunda kalmaz.
Daha az susuzluk yaşarsınız
Terlemenin azalmasının bir sonucu olarak, su kaybınız azalacağı için yaz mevsiminde olduğu gibi sık sık su içme ihtiyacı hissetmezsiniz.
Kas ağrılarınız hafifler
Koşarken kaslarınızda oluşan o ağrıyı soğuk havada koşarken daha az hissedersiniz. Çünkü soğuk sebebiyle damarlarınız cilt yüzeyinden içeri doğru daralır, bu da az da olsa bir uyuşma ve hissizlik ile sonuçlanır. Bu nedenle vücudun fazla ısındığı noktalarda beliren ağrı ve acılar soğuk havalarda ortaya çıkmaz ve koşarken sizi rahatsız etmez.
Daha fazla kalori harcarsınız
Soğuk havada, özellikle de kışın koşmak, normalden daha fazla kalori yakmanızı sağlar.