1969 şaheseri film . Dustin hoffmann ratso'yu oynamamış,yaşamıştır.
--spoiler--
Film muhteşem bir karakter filmi.Joe buck karakteri çocukluğundan beri dışlanmış,özgüvenini yukarıda tutmaya çalışan toplumdışı bir karakterdir.Filmin ilk yarısı joe buck'un bu dışlanmışlığı yenmesi anlatılır.Bulaşıkcılıktan çıkması,jigoluluğa başlayarak özgüvenini yatakta kazanmaya çalışması bunların hep sonucudur.(artı olarak joe'nın babaannesinin bir hayatkadının olması onun özlemini yaşlı kadınlarda bulma durumununda etkisi olabilir)Üstün kişi artık kendisi olmalıdır.Ancak ne yaparsa yapsın bu dışlanmışlığı yenemez.Bunuda ancak bir dostlukla yenebilmiştir.Buarada new york toplumunun iticiliği ve ne kadar çıkarcı pislik insanlar olduğu bu bölümdede içten içe anlatılır.
ikinci bölümde ise joe'nun çizgisi değişmiştir artık yanında bir dostu vardır özgüveni eskisi gibi gereksiz şekilde yüksek değildir çünkü gerek yoktur çünkü artık düşünmesi gerektiği bir dostuda vardır.Burda önemli olan şey birlikte bir durum ortaya çıkarmaktır.Ratso joe'nun güvenini kazandığını bilir.Bir leşçi gibi davranmaktan vazgeçer,o da joe gibi iki kişi gibi düşünmeye başlar.Burda çaldıkları eşyalar,yiyecekler hepsi o kadar naif gelirki bize hiçbir kötü duygu hissedilmez nedeni new york'un iticiliği ve pislik bi yerden oluşmuş olmasıdır.Fakir edebiyatı yapılmaz , karakterlerde dipte oldukları için sevilmez tam tersi dipte olmaları onlar için iyi bir şey olduğunu hissedersiniz.Onlar dışındaki insanlar göt insanlardan başka birşey değildirler.
Neyse ikinci bölüme devamı olarak ;
Joe ve ratso şans eseri entellektüellerin bir partisine katılır ve bir kadınla tanışır.Ve bu jigololuk durumu onun için ulaştığı bir iş haline gelmiştir.işte burda dostluk adına söyledikleri şeyler karakterin çoktan değiştiğini gösterir.Artık onun için önemli olan şey ratso'dur.işler yine ters gider ve joe kendi kendini yenip ratso için erkekle yatmaya karar verir.Adamın vazgeçmesi üzerine joe adamın parasını soyar,bu onun karakterine ters bir olaydır.Çünkü ne yaparsa yapsın kimseyi soymaz,iyi niyetinden ödün veremez aç kalmak zorunda kalsa bile,ancak bunun tersine adamın parasını alır çünkü ortadala olan kişi kendisi değil ratsodur.Ratso'nun istediğini yapıp floridaya giderler.Ratso yolda ölür ancak burda mutheşem olan birşey vardır,ratso bir pislik olarak ölmez fiyakalı bir gömleği olan sanki bir floridalı gibi ölür.Son olarak joe'nun ratsoya söylediği son sözler olayı bitirir.Artık jigololuk yapmayacağım düzgün bir iş bulup çalışacağım.Her ikiside olmak istedikleri yerdedirler joe artık dışlanmış bir insan değildir.Ratso artıkcı fare değildir.
Flashbacklar uymuyo,oturmuyo diyenlere şöyle izlemelerini tavsiye ediyorum:burda mevzu adamın geçmişteki yaşamının tümü değildir,yani hepsini toplamak yerine bir yerden bakın zaten karakteri anlayabiliceksiniz.
--spoiler--
içerisinde zeka barından muhteşem dizi.Oyuncuların siyasi görüşleri yüzünden dizileri takip etseydik iyi yada kötü kavramından solcu sağcı kavramına dönüşürdük. (bkz: bok atmak için neden aramak)
--spoiler--
Alfred Hitchcock'un bana göre en konveksiyonel sinema örneği ancak bunu öyle durumlarda yapıyorki siz kendinizi karakterin içerisinde buluyorsunuz.Klasik,patlamalı,zıplamalı,silahlı yapmacık ancak cool adamlara bir gönderme yapıyor sanki.Film=rüya+gerçek ise en filmi budur kardeşim demek istiyor.Çünkü karakterin değişimi o kadar gerçek geliyorki insana sonunda ulan bu adam anca zaten bu kadar değişebilirdi diyorsunuz.Hitchcock bu filminde garip bi şekilde metafor yada imge kullanmıyor.(Trenin tünele girdiği sahne dışında)Zaten bu filmin temposu o kadar yoğun ki kralı gelsin (bkz: atilla dorsay) metaforla felan uğraşmaz filme dalar.Yok çerçeleveme yok ışık yok yakın plan çekmiş şunun için felan yakalayamazsın filmi.Çünkü dur durak bilmeyen bi temposu var filmin ama öyle gişe filmleri gibi değil, tam zamanında ,doğru sürede ve doğru gerilimle .Hitchcock'un konveksiyonel sinemaya bir armağanı.
Filmden bazı notlar ;
-Amerikan sinemasının o güne kadar olan en uzun sevişme sahnesi bu filmde .
-Ayrıca yakalayamamış olanlar için yazıyorum Roger O. Thornhill karakterinin bu kadar rahat yalan söylemesi,ve dolambaçlı işlerden kurtulmasının nedeni zeki olması değil pazarlamacı olmasıdır.
-Roger O. Thornhill isminin O.'su hiçbir anlam taşımıyor.Sadece güzel duruyor diye koymuş hitchcock,David O. Selznick adlı yapımcı da kendi isminde bu numarayı kullanmış.
-Hitchcock'un Mgm ile çalıştığı tek film.
--spoiler--
Son olarak filmi izleyin izlettirin artı uçak sahnesini bir daha izleyin o sahneyi çekse çekse hitchcock çeker.
Menapoz teyzeler .Abi metroda sıraya girmişsin bekliyosun pat en sondan gelip at kafası gibi kapının önünde duruyo ne kimseyi indiriyo ne de binebiliyo sonra da , mal mal konuşuyo kendi kendine .Hayır teyzeciğim sen metroyu senin üstüne mi yaptırdılar zannediyosun ?
Kesinlikle en iyi komedi dizilerinden biridir. Zaten 'my name is earl" izleyicisi bu diziyi kacirmaz . Içinde bolca "my name is earl " esintisi vardir.
ilk yari analizleri : Topu alip oyun kuran tek adam olan ender arslan bench te başladı yine . Ersan turnuvayi yatarak geçirecek heralde . Alan savunması ni hic düşünmüyor heralde tanjevic belinelli nin 1 e 1 lerine karsi .
Ekonominin ne yönde gittiğinin göstergesidir. Gezi olaylari yüzünden olma ihtimali yoktur .Türk parasinin değeri düştükçe ekonomi üzerinden hükümetten gelen açıklamalar ayrica merak edilir.
Bir roma filmi gibi gozukse de aslinda roma ya karsi guzel mesajlar veren film. Marcus un son sahnede politikacilara karsi esca uzerine ; O bir kole degil , ayrica sizden daha fazla seref ve özgürlük biliyor sozu unutulmaz repliklerden biridir . Ayrica chaning tatum da savas sahnelerinde gayet iyi is cikarmis .
Trance muzik ile tanismama sebep olan insan dir. dinledigim cogu dj den onun verdigi tadi alamadim . I am ve rush hour favori sarkilarimdir. Dunyanin en iyi dj i olarak kabul edilir .
Zengin gobekli adam hicbir sey yapmasa bile para onu karizmasi varmis gibi gosterecektir . sirf bu yuzden 1 adim ondedir orta hali vucutlu adamdan . e diger yonden bakarsak diyelim orta halli vucutlu adamin tabi ki belli bir potansiyeli var ama isin icine para olmayinca ancak vucud ortaya cikar. Gunumuzde parasi olan herseyi olan adamdir . (bkz: yaz bunu guzel laf)