657. sayısının derginin isminin yazdığı yerin hemen üstünde "son dört" yazan dergi. Ancak bu ibare hemen haftalık kısmının yanına da tekabül ediyor. Evet, penguen de bir şeyler oluyor. Ancak, derginin veya yayınevinin kapanacağına çok ihtimal vermiyorum. Dergi aylık veyahut günlük bir hal alabilir. Sahi ne ola ki?
Doğum günü 27 şubat olarak bilinen ve sosyal medyada sabahtan beri doğum günü kutlanan devrimci. Oysa doğum tarihi 28 şubat'tır. Saat 05:00'da Ankara'da dünyaya gelmiştir. Yıl tabi ki 1947...
Rte'nin açıklamaları üzerine morali bozulan eski mit müsteşarı. Halbuki çıkıp, "Cumhurbaşkanımızın böyle bir konuda ne karar vermeye ne de görüş vermeye yetkisi vardır" dese ortada sorun kalmaz. Şaka lan şaka... Öyle bir şey dese, o saatten sonra bırak vekilliği devlet dairesinin önünde limon bile sattırmazlar. Nihayetinde bu ülkede milletvekilleri seçilmez, atanır!
Her ne kadar şimdi birileri çıkıp "işte CEHAPE zihniyeti, darbe zihniyeti" diye bağıracak olsa da, atılan adımın "haksızlığa uğrayan zalim de olsa haklının yanında yer almak gerekir" düsturundan yola çıkarak doğru olduğunu düşünüyorum.
Ayrıca seçim meydanlarını şenlendirecek hareket olacaktır. Tabi bu şenlenme içinde, Türkiye'de günde şu kadar işçi iş kazasına kurban gidiyor, Türkiye'de günde şu kadar sayıda kadın cinayete kurban gidiyor, Türkiye'de tarımcının yetiştirdiği ürünler elinde patlıyor vs. arada kaynayıp gidecektir.
Bugün itibarıyla altıncı duruşması gerçekleşen dava... Sanık Mevlüt Saldoğan böbrek taşı düşürmekte olduğunu belirterek duruşmaya katılmadı. Oysa ki, bu duruşmada kararın açıklanması bekleniyor idi.
Harf devrimini eleştirenlerin en çok kullandığı argüman.
Sanırsınız ki, Isaac Newton Tophaneli'dir. Eserlerini akıcı bir Osmanlıca ile kaleme almış ve namını dünyaya duyurmuş bir münevverdir. Victor Hugo örneğin, Fransız değildir de bildiğin Şişli'de mukimdir. Gülhane hattı hümayunu'nu o kaleme almış ve Gülhane parkında hançerisini yırtarak okumuştur. Leonardo Da Vinci mesela, o müthiş çizimlerine Arap harfleriyle notlar düşmüştür. Kendisi Bursalıdır. Osmanlıcası çok iyidir ve dilimize çok büyük eserler kazandırmıştır. Hoş, Hazerfen'in başını yemek gibi bir terbiyesizliği olmuştur ama o kadar kusur kadı kızında da bulunur. Kadı dedik de, hukuk alanında en büyük eserler de mesela Osmanlıca verilmiştir. Jean-Jacques rousseau mesela, kendisi lazın önde gideni olmakla beraber toplum sözleşmesi kitabını hat sanatını eda ederek muhteşem dilimize kazandırmıştır.
Son söz olarak, Katip Çelebi'yi, Evliya Çelebi'yi, ve hatta 20.yüzyıl türk edebiyatı eserlerini tıpkı basımlarından okuyup anlayabilmeyi isterim muhakkak; ancak sanki dünyanın en büyük bilim ve kültür devrimi bu topraklarda gerçekleşmiş, düşünce ve bilim bu topraklardan dünyaya yayılmış izlenimi yaratarak koskoca harf devrimini "bir gecede cahil olduk" argümanıyla itin götüne sokmaya çalışmak gülünç olmaktan öte salakça oluyor.
Nisan 2012'de, "Diller arasında bir ayrıma gitmek, açıkça söylüyorum ırkçılıktır. 'Türkçe ile felsefe, bilim yapılamaz, bilim dili kurulamaz' deniliyor. Bunların tamamı ırkçılık kokan açıklamalardır." diyen,
Aralık 2014'te, "Şu anda Türkçenin mevcut kelime hazinesiyle felsefe yapamazsınız" diyen,
cumhurbaşkanıdır.
Velhasılı, bir kez daha ortaya çıkmıştır ki, bunların ak dedikleri kara, kara dedikleri de aktır.
Tarihi hataları elbette barındıracak olan dizi. Bakın belgesel falan demiyorum dizi diyorum.
Ertuğrul bey'in babasının kim olduğu konusu zaten tartışmalıdır. Tercihlerini süleyman şah'tan yana kullanmışlar. Tarihsel bir hata görmek yanlış. Buradaki en büyük tarihsel hata ise müslümanlığın kayı boyunda bu derece yayılmış olmasındadır. Ancak kim iddia edebilir ki, bu dizinin bir misyonu yok, sadece gerçekleri yansıtıyor diye. Memleket insanlarının kendi tarihini kitaplardan değil de kurgu eserlerden öğrenmesi tabi ki de önemli bir sorundur. Hal böyle olunca itirazları da aslında yerli buluyorum. Ancak, Tarihsel diziler ya da filmler mutlak doğruyu vermelidir tezinin doğruluğunu kabul etmiyorum.
Kısacası, ilk bölümüyle tarafımdan geçerli not almış olan dizidir. Ancak, o dönem için yazılı kaynakların kısıtlı olması ve tartışmaların hala sürmesi, bu tarihsel tartışmaların daha da süreceğine işaret ediyor.
Mangaldan sonra ülkemize girmiş olan ısınma aracı... Bunun bile girişine dinen günahtır ya da Frenk icadıdır deyip karşı çıkanlar olmuştur. antalya'da bir adet müzesi bulunmaktadır. Dünden bugüne nasıl ısındığımızı öğrenmek isteyenler için ilginç bir müzedir.
ilk önce, yaptığı muhalefet falan değil düpedüz terbiyesizliktir.
Şimdi gelelim tutuklanması meselesine, ben bu adamın hangi kanun maddesine dayanılarak tutuklandığı bir hukukçu olarak gerçekten merak etmekteyim. "Cumhurbaşkanı'na ağza alınmayacak küfür etmiş, ya ne olacaktı!" gibi saçma sapan argümanlarla gelmeyin ama bana. Hukuk öyle işlemez. Ceza muhakemesi kanunu'nun 100. maddesinde tutuklamanın hangi şartlarda yapılabileceği katalog olarak belirtilmiştir. Şimdi bu adam, bu bentlerden hangisine göre tutuklandı? Hakeret fiili kamu görevlisine karşı işlendiği için ceza sınırı iki yılın üstünde kalıyor; ancak delilleri karartma veya kaçma şüphesi yok. Asıl sıkıntı şu noktada, eğer ki tutuklama gerekçesi 100. maddenin 2. fıkrasının 10 veya 11. bendine dayandırdıysa durum vahim. Zira bu bentlere göre bir tutuklama yapıldıysa, hakaret suçu ile devletin güvenliğine ya da anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı bir suç işlenmesi söz konusu olacaktır. Böyle saçma şey olmaz! Ha yok, başka bir bende dayandırıldıysa, nedir ulan bu! Kısacası, yapılan tutuklamanın her ne gerekçe ile olursa olsun hukuksuz olduğunu düşünüyorum.
edit: Dostum, eksileyeceğinize, tutuklamanın hukuki gerekçesini bir açıklayıverin de biz de aydınlanalım.
Dini açıdan ele alınılacak olur ise, ki zina kavramı genellikle dini açıdan değerlendirilir, gıybetten daha ağır bir yaptırıma tabi olmayacak olan ve şeriat hukuku açısından ispatlanması sıkı sıkı usul kurallarına tabi bulunan ve her şeyden önemlisi, yukarıda da diğer arkadaşlar tarafından da belirtildiği gibi cinsiyet ayrımı yapılmaksızın belirlenen kavramdır.
Hukuki açıdan ele alınılacak olur ise, hukukun tüm toplumların yapısına göre değiştiği gerçeğini göz ardı eder ve sadece evrensel hukuk boyutunda ele alır isek, zina yapan insan kavramı ve bu duruma uygulanan yaptırımlar, hukuki hak ve eşitliklerin ortaya çıkması ile beraber yavaş yavaş ortadan kalkmıştır. Doğru olanı da budur. Kişinin kendi vücudu üzerindeki dokunulmazlığını tayin hakkı, belli sınırlamalar dahilinde, kişiye sıkı sıkıya bağlı olan haklardandır. Burada yapılan sınırlamalar da yine hakların korunması bakımından önemlidir. Örneğin çocuğun cinsel istismarı, reşit olmayanla cinsel ilişki vs.
Nihayetinde, toplumsal yapı, gelenek ve adetler bakımından, maalesef bu hakların kavrayışı bizim toplumumuzda daha oturabilmiş değil. Tamamıyla insan doğasına yönelik olan cinsellik, maalesef biz de bir namus meselesi olmaktan öteye gidemiyor. Özellikle bu durumun, bizim toplumumuzda sadece kadınların açısından değerlendirilmesi ve genellikle sadece kadınların namussuz olması işin en acılı noktası... Yine de, toplum kişisel hak ve hürriyetlerini öğrendikçe, cinsellik bir tabu olmaktan çıkmaya başladıkça, kadınların "orospu" sıfatını alma sınırı da gün geçtikçe daha da daralıyor. Örneğin bundan 100 yıl önce, erkek arkadaşıyla el ele sokakta gezmek -ki bu mümkün değildir- kadının "orospu" olarak nitelendirilmesi için yeter iken, günümüzde bu kriter daraltılmış görünüyor. Bu da toplumda yavaş yavaş cinselliğe karşı olan bakış açısının geliştiğini göstermekte.
Dil konusu ile ilgili bir iki görüş alırım, faydalanırım diye geldiğim başlıkta bildiğin sirk tiyatrosu ile karşılaştım. Başlıktaki "oç"yi gördükten sonra tanım yapmaya gerek duymuyorum. Zira, hiçbir tanımın başlığa "oç" ibaresi koyan zatın zihniyetini değiştirmeyeceğini düşünüyorum.
Ancak, Cumhuriyeti, içki ve fuhuş yuvası olarak tanımlayanların, bırakın dil üzerine, hayat üzerine bile adam gibi bir argüman koyamayacakları noktasını kaçırmışım. Sanırsınız ki, cumhuriyetten önce içki içilmiyor, fuhuş yapılmıyor, herkes edebi ve adabıyla oturuyor. işret meclislerine, Osmanlı'daki toplum yapısına da değinip, kaynak verebiliriz elbet. ancak çok gerilere gitmeyelim, 1920'li yılların fuhuş ve içkili mekan dökümanını bir verelim. 1920 yılında, sadece istanbul'da kayıtlı olan genelev sayısı 175, bu kayıtlı olan rakam. Yine kayırlı olan fahişe sayısı 2754, kayıtsız olan fahişe sayısının ise 4000-5000 civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu fahişerin 875'i müslüman, 694'ü rum, 193'ü ermeni, 176'sı rus, 125'i musevi, 96'sı yunanlı, 22'si avustralyalı, 22'si romanyalı, 15'i italyan, 12'si fransız ve gerisi diğer milletler şeklinde (Atlas Tarih Dergisi, sayı 25, isgal yıllarında istanbul, gazanfer ibar, sayfa 68). Biri fuhuş yuvası mı dedi? Alkol konusunda ise, Halil inalcık'ın has bağçe de ayş u tarabkitabını okumasını öneririm.
Biraz önce işten yorgun argın eve girdim. Salondan kahkaha sesleri geliyordu. "Neye gülüyor lan millet?" hemen salona sıvışı verdim. Annemle babam televizyonun karşısına oturmuş bildiğin kahkaha atıyorlardı. Televizyona baktım. Sol altta "Roman havası-Yeni dizi- yazıyor. "Allah Allah", dedim, 5 dakika boyunca oturup seyrettim. Bizimkiler gülüyor, ben bir onların suratına, bir televizyona bakıyorum. "Kuşak farkı mı, acaba" diye soruyor, "vardır bir bildikleri" diyerek 5 dakika daha izlemeye devam ediyorum. Onlar gülmeye, ben sorgulamaya devam ediyorum. Şu anda mı?
işbu entry, bavul denen nesnenin içine tıkış tepiş kıyafetler doldurulurken yazılmaktadır. Sonuç olarak bir tanım verecek olursak, bunu izleyenlerle aynı evde yaşamayı sorgulatan dizidir, anan baban olsa bile...
45 dakikalık periyotlarla oynayacaksa mükemmel transfer olacaktır. Gerçi Amerikan ligi'ni izlemişliğim yok. Şu andaki durumu nedir ne değildir hiç bilmiyorum. Bakarsınız bu yaşında, yardırmaya devam ediyor da olabilir; ancak ölüsü 45 dakika boyunca galatasaray forvet hattına nal toplatır. Şu andaki durumu bilen, amerikan ligi'ni izleyen biri aydınlatsın bir hele!
Kadir mısıroğlu denen gıybetçi ile ilber ortaylı'yı karşılaştırabilecek kadar cahilin önde gidenidir. Oysa, kendisi de bilmektedir bir şaklabanla, koskoca tarih profesörünün kıyaslanamayacağını... Derdi, gerçekleri ortaya çıkarmak değil, gıybeti millete gerçek diye yutturmaktır. Malum, başka türlü para kazanılamaz o cenahlarda. Her müslümanım diyene oy verip, bu devletin başına getirirsen, Kuran'ın her yerinde yasakladığı gıybeti dilinden düşürmeyen adamı da türkiye'nin en büyük tarihçisi yaparsın. Ne diyelim, bu günlerde geçer elbet!
Herkesin önyargı sıçtığını bana gösteren teknik direktör. Neymiş efendim, "fatih terim'in kuklası olacakmış", neymiş efendim "wesley sneijder hakkında bıdı bıdı yapmış"... Bir durun la, bir durun! Adam gelsin bir kadroyu kafasına göre oluştursun, kafasındaki sistemi bir yerleştirsin, bir iki maç izleyelim, ondan sonra karar verin! Ha, hamza'dan çok umutlu değilim. Daha pişmesi gerektiğini düşünüyorum; ancak hemen birilerinin adamı yapmaya, snijder'i takımdan kovacağına inanmak nedir arkadaşım!
Son olarak, hayatını önyargılar üzerine kurmuş dingillere gelsin: (bkz: 12 angry men)
En hayırlısı olandır; ancak gönderilmesi ya da istifası galatasaray'daki sorunu tek başına çözmeye yetmeyecektir. Galatasaray'daki en önemli sorun futbolcu sorunudur. Buradaki sorun kaliteden kaynaklanmıyor. Galatasaray kaliteli bir takım; ancak futbolcuların kendine güveni yok. Güven eksikliği, topa hamle yapma, rakibe basma, oyunu kazanmaya yönelik hırsı da etkiliyor. Sistemin bu noktada çok fazla önemi kalmıyor. Kendine güvenini kaybetmiş oyuncularla hangi sistemi denerseniz deneyin, her maçta 3-4 gol yemeye mahkum olursunuz.
Bu güveni cesare prandelli aşılayamadı. Yanlış kadro tercihleri, oyuncuların geleceğinin ne olacağını düşünmesi, sahaya çıkan oyuncunun hangi mevkide oynayacağını tam olarak kestirememesi prandelli'nin hatalarının sonucu. Şimdi takımın başına geçecek olan ismin, bu güveni futbolculara tekrar kazandırabilecek olan bir isim olması gerekiyor. Piyasada yabancı kaliteli bir teknik direktörün olmaması -ki bana kalırsa bile, şu durumda bulunacak bir kaliteli yabancı teknik direktörün pek fazla yapabileceği bir şey yok- takımın başına yerli bir teknik adamın geçeceğini gösteriyor.
Takımın başına yeni gelecek olan teknik adam konusunda, her şeyden önce, tecrübesiz bir isme yönenilmemesi gerekiyor. Bülent Korkmaz, tugay kerimoğlu gibi isimlerin daha galatasaray teknik direktörlüğüne hazır olmadıklarını düşünüyorum. Hele böyle bir dönemde gelmeleri durumunda, takımın aldığı kötü sonuçlar dolayısıyla bu isimler de kendilerine güvenini yitirme tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Mustafa Denizli, bu sene takım çalıştırmayacağını açıkladı. Ersun Yanal, trabzonspor'a kaptırıldı. Mustafa yok, ersun yok, şenol yok... Kim var o zaman it!
Hikmet Karaman, yıllardır beklediği şansı yakalamış görünüyor. Şu şartlarda, 7 ayılık bir anlaşmayı kabul edecek tek isim. Şu anda galatasaray'ın ihtiyacı olan taktik-teknik bilgisi üst noktalarda olan bir isim değil, ihtiyaç olan isim, oyuncuları silkeleyip kendine getirecek ve galatasaray'da oynadıklarını farkına vardıracak bir isim. işte bu isim tam olarak, hikmet karaman... Ha, uzun vadede hikmet karaman'dan bir şey olmaz. Ancak dedik ya, 7 aylık bir dönem için idealdir.
Galatasaray'ın başına ya hikmet karaman ya da bülent korkmaz'ın gelmesine vesile olmuş maç. Her halükarda, en azından bizden biri batırdı deriz. Ha sen dersin ki, "kardeş, bu takımı daha nereye kadar batırabilir bu isimler", "haklısın üstat" der, susarım.
Her dönem mevcut bulunan simsarlardan yalnızca birisi... Daha önceleri de vardı bunlar, daha sonraları da olacaklar. Bu yüzden bir türlü kızamıyorum bu adama. Asıl kızdığım, bu adamın belgesiz, kaynaksız ve mantık silsilesinden yoksun olarak anlattıklarına ciddi anlamda inanıp, bir yerlere sama sapan kinlerini kusan araştırma yoksunları. Evet, bu tipler de vardı daha önceleri, bundan sonrada olacaklar... Bu yüzden ağızlarından tükürükler saçarak kustukları kinlerini hiç ama hiç ciddiye almıyorum.
Bir televizyon cahili olarak dizisinin yapılacağını daha yeni öğrendiğim, Osmanlı imparatorluğu'nun en güçlü validesidir. Diziyi izleyip izlemeyecek olmam, bekri mustafa, katip çelebi, nef'i, lagari hasan çelebi, katip çelebi, evliya çelebi, hezarfen vs. isimlerin dizideki yerinin ne olacağı sonucunda belli olacaktır. Bu isimler dizide yeteri kadar ve hakkıyla yer alacak olur ise televizyon karşısına geçmem söz konusu olacak; ha yok, kösem'in gücü ve saltanatı anlatılacaksa sadece, dördüncü murad'ın acımasızlığı ekrana yansıtılmayacaksa uzak dursun!