aşkın en manidar tanımlarından biridir aynı zamanda:
aşk, insanın kendinde hissettiği bir eksikliği; bir başkasında tamamlama çabasıdır.
(bkz: tolstoy)
hemen hemen hepsinin ikinci bir ismi vardır. o da muhtemelen muhammeddir. özellikle diyanet işleri başkanlığı, ilahiyat eğitimi vermek için afganistan'dan türkmen öğrenci getirtir.
teknik olarak sosyoloji bilimi ensest ilişkiyi, bir kadının kocasından başka kan bağı olarak kendisine en yakın üç erkekle ki bunlar: oğlu, babası, erkek kardeşi ve bir erkeğin de karısından başka kan bağı olarak kendisine en yakın üç bayanla ki bunlar da: kızı, annesi, kız kardeşi ile cinsi münasebette bulunması olarak açıklar.
(bkz: üçleme)
teori: "gerçekliklere giydirilen elbisedir." ancak yegane elbise değildir. biz doğada mevcut olan herhangi bir gerçekliği açıklamak istediğimizde teorilerden yararlanırız. eğer seçtiğimiz teori o gerçeklği açıklamada yetersiz kalıyorsa bir başka teoriyi deneriz. teorilerin yüzde yüz doğru olmaması bizi farklı teoriler aramaya iter. zaten bir şey yüzde yüz doğru olursa o teori olmaktan çıkıp gerçekliğe dönüşür.
(bkz: the big bang theory)
yaygın kanının aksine tam anlamıyla hümanist olarak nitelendirilmemesi gereken düşünür. şöyleki, hümanizmde insan sevgisi tanrıya indirgenemez. mevlananın insan sevgisinin temelinde tanrı sevgisi, ilahi aşk vardır. bir nevi mevlana'da "yaradılanı sev, yaratandan ötürü" anlayışı vardır. halbuki hümanizmin temelinde "yaradılanı sev, sadece ve sadece insan olduğu için" anlayışı yatmaktadır. bu nedenle mevlana tam anlamıyla hümanist olarak değerlendirilmemesi gereken düşünürdür.
bürokrasi denilen kavrama yenilmiş, büyük cengiz han imparatorluğunun kurucusudur. kurmuş olduğu devletin ömrü bir insan ömrü kadar (yaklaşık 36 yıl) sürmüştür. bürokrasiden kasıt imparatorluğu süresince devlet kademesinde kurumsallaşma sağlayamamış ve vefatına yakın oğullarına bölüştürdüğü devlet, kendi vefatının akabinde son bulmuştur. cengizhan imparatorluğunun sona ermesi salt bürokrasi kavramıyla açıklanamaz, ancak; tarihte bürokrasi kavramının hakkını vererek yönetilmiş osmanlı imparatorluğunun yaklaşık 700 yıl sürmesi bürokrasi-devlet tezini güçlendirmektedir.
türkiye'de güçlü lobisi olmamasından dolayı önü açılamayan bilimdir. kuvvetli bir lobiyle temsil edilen psikoloji kadar (akademik çevreler hariç) hak ettiği ilgiyi görmeyen sosyal bilim.