mehmet şimşek, nas politikası ile ilintili ne varsa yok etme gayesindedir. göreve geldiği gün ' rasyonel politikalara döneceğiz ' diyerek zaten bir önceki modelin akılsız, mantıksız, izansız olduğunu ayan beyan ilan etmiştir.
kısa vadeli dış borç stoku 180,5 milyar $.
tcmb’nin açıkladığı kısa vadeli dış borç stoku, 2023 yıl sonuna göre haziran sonu itibariyle %2,5 oranında artmış. bankaların kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku %10,2 oranında artmış ve 75,4 milyar $, diğer sektörlerin %1,6 oranında azalmış 60,4 milyar abd doları düzeyinde gerçekleşmiş.
2024 haziran sonu itibariyle, kısa vadeli dış borç stokunun döviz cinsinden dağılımı:
%49,5’i abd doları, %21,5’i euro, %13,4’ü tl ve %15,6’sı diğer döviz cinsinden.
sayın cevdet akçay'ın çok güzel şekilde ifade ettiği gibi. 'fonlama maliyeti ile mevduat faizi arasındaki bağ koptu, politika faizi ile enflasyon arasındaki bağ koptu ' yani demek istiyor ki seçim politikası uygulandı, 7 yıldır kopan bağları düzeltmeye çalışıyoruz.
mehmet şimşek'in başarılı olabilmesi için yapısal reformlara saraydan izin çıkmalı.
5 yılda 6 kez merkez bankası başkanı değiştirmenin faturası saraya aittir. bir gece ansızın kkm adında bir ürün çıkararak, servet transferine vesile olanlar ile 'enflasyon'a(halktan alınan gizli vergi) vesile olanlar, tuik/enag/ito karmaşasını yaratan, türkiye'yi yunanistan, italya, ispanya'dan pahalı hale getirenler aynı güruhtur.
hiçbir aklı selim yerli/yabancı yatırımcı, ekonomi politikan tek bir ağıza bağlıyken, ülkene yatırım yapmaz.
merkez bankası rezervleri de ne yazık ki carry trade sayesinde artıyor. korkarım ki faiz düşmeye başladığında sevgili ihracatçılarımız için yeniden devalüasyon yapılabilir.
burası türkiye her an her şey olabilir, tabiatı ile
pozitif reel faize izin çıkana kadar, tuik'in bütün yöneticileri görevden alınana kadar, yargı bağımsızlığını sağlayacak hukuk reformu yapılana kadar, yapısal reformlar yapılana kadar, swap piyasaları açılana kadar bu sarmal devam edecek üzgünüm.
TUiK'e göre ortalama insan ömrü 78 yıl, biz 80 diyelim. 15 yılı çocukluk olsun, 15 yılı ihtiyarlık dönemi, kalan 50 yılın yarısı uykuda geçiyor tabiatı ile 25 yıl kalıyor, çalışma hayatı yeni yasaya göre 7200 prim iş günü 19 yıl yapar 50-19 = 6 yıl.
Bu ülkede insan, kendi işini yapmıyor yahut mutlu olduğu bir iş yaşantısı yoksa hepi topu 6 yıl yaşıyor. Bu kısa zaman dilimi için siyasi hukuki yahut içtimai zeminde ayrışmaya, sahtekarlığa, riyaya dişil itirazlara(swh) gerek yok. Zevklerinizi kültürle, açık görüşlülükle, görgüyle saygı ve yaşanmışlıkla rafine edip tadını çıkarın.
Prosesi bu denli kısa/saydam ve tekinsiz bir atmosferi olsa da keyfinize bakııın, anı yaşayın, an'da kalın.
insan bir yaşa kadar sadece ne istediğine odaklanır ya, bir yerden sonra da ne istemediğine… sonra kişinin yaşam kalitesini belirleyen bir aralık çıkar ortaya. işte o referans aralığı çok önemli ( zaman zaman ufak sapmalar elbet olur ) * o kadar genellemiyorum yani.
Rousseau der ki: “Bir toprak parçasının etrafını çitle çevirip ‘Bu bana aittir!’ diyebilen buna inanacak kadar saf insanlar bulabilen ilk insan uygar toplumun kurucusudur.
Bu sahtekara 'Toprak herkesindir!' diyecek kişi insanlığı nice cinayetlerden kurtaracaktı.''
enflasyonun sözde %60 seviyelerinde bulunduğu bugün, mevduat faizleri 10m üzerine halen %35 seviyelerinde, geçen hafta kkmh pazarla, bu hafta kkmh eleştir, şaşırdınız iyice.
üreticiler ve ticaret yapanların beklentilerindeki olumsuzluk sürmekte ve bu durum fiyatlamalarına yansımakta. maliyet enflasyonu yaratan bütün unsurlar canlı kalmaya devam etmekte, ee nerede kaldı senin alametifarikaların?
bilinçli olarak enflasyon tercih ediliyor ve buna rağmen halen her fırsatta enflasyon düşürülecek parasal sıkılaştırma minvalinde demeçler veriliyor.
gulliver cüceler ülkesinde nasıl dev olarak algılanıyorsa, bizde de bazı cüce akıllılar sayesinde birisi dev olarak algılanıyor.
yatırım, üretim, istihdam, cari fazla ve büyüme ile yola çıkmış, cumhuriyet tarihinin görülmemiş cari açık rekorlarıyla iflas etmiş sistemdir.
bu sistem neticesinde, mal varlığı olan, malda kalan, Dow Jones, S&P 500, bits ve birikimini dövize yahut dövize endeksli ürünler ile değerlendiren bireyler kazanmış/değer korumuştur.
her zamanki dış güçler konusunu dile getirenler, bu yıl Nisan itibarıyla dışarıda fiyatlar sadece %9,5 artarken bizdeki (iTO) enflasyonun %62 olmasını açıklayamadılar.
5 yılda 5 merkez bankası başkanı değişimi(Cumhuriyet tarihi rekoru) Murat Çetinkaya, Murat Uysal, Naci Ağbal, Şahap Kavcıoğlu Hafize Gaye Erkan. Yine son 5 yılda Tedavüldeki 200 TL’lik banknot sayısının 6 katına çıkışı. bir dönem 900'leri bulan CDS(Credit Default Swap)
Güven, şeffaflık veri odaklılık ile yönetilen enfes sistem. sözde tek haneli enflasyon hedeflenirken asgari ücrete %50 zam yapılan, liyakat yerine biat tercih edilen, bitkisel insanlar yaratan sistem. ihracat rekorları! ihracat rekorları diye nidalar atılırken ithalattan bahsedilmeyen, kuru tutmak için arka kapıdan milyar dolarlar yakılan sistem. Swap hariç merkez bankası rezervlerini söylemeye yazmaya utanıyorum. Yazık çok yazık. Politika faizi 8,5 döviz dönüşümlü kur vadeli faizi 43. Kkm’de biriken 130 milyar dolara yakın sözde tl. Yaşasın liralaşma stratejisi.
laboratuvarlar biat oyuncularına yanıt vermediği için bu mizaçtaki insanların tercihleri bilimden ziyade olağanüstülükler başarma iddiasındaki heterodoks açıklamalar olur, bu cenahın kozmolojisinde nasılsa bir türk dünyaya bedel. elbette ki tarihe geçecekler. şu cengiz'e söyleyin adalet mağazası açsın diyeceğim de sanırım güven satın alınabilen bir şey değil.
nitelikli işgücü açığının günden güne artması, oturulabilir evlerin 3m, c segmenti saçma sapan otomobillerin 1m üzerinde rakamlarla fiyatlanması
geçen hafta iş için 8 gün istanbul'da kaldım. günlüğüne 85 euro yazdılar. otele girdiğimdeki oda fiyatı ile son gün ödediğim oda fiyatı aynı değildi. Yaşasın değerli tl.
öyle veya böyle seçime giderken bir tercih yapılacaktı, tercih seçim ekonomisinden yana oldu, seçim bitti, rezerv bitti rasyonele döndük, dönmek zorundaydık.
sahi, sözde milliyetçi tayfanın, sığınmacı sayısına, ülkenin dört bir yanını arapların satın almasına hakeza yağmalanmasına ses çıkarmamalarına şaşıran kaldı mı hala?
her ne kadar gülerek yazsam da ülkem için endişelenmeye devam ediyor, Celal Şengör’e katılıyorum.
Dilerim 6 ay sonra yeniden seçim ekonomisi uygulanmaz, Mehmet Şimşek, Cevdet Yılmaz görevde kalır, hakeza h. gaye Erkan. Hakan Kara, Daron acemoğlu, Kerim Rota, Özgür Demirtaş ve Mahfi eğilmez de ekibe dahil edilir. TCMB hızlıca itibar tazeler, gerçekten bağımsız olur. Dış borçlar vesilesi ile ulusal güvenlik açısından sorun teşkil etmez.
yerel seçimlere kadar biraz sıkı para politikası yani şey, lisan-ı iktisada göre Plug-in Hybrid moruk. yerel seçimlerden sonra, bam bam bam! lısan-ı hamasete teşnesin malum.