bugün

entry'ler (36)

petrol ve doğal gaz bulduran yazılım

Diriliş Postası gazetesinin bugünkü haberi..
iddialı bir yazı bence yenilir yutulur tarafı var mı bilinmez, belki ileride belli olur
(bkz: http://dirilispostasi.com...etrol-arama-yazilimi.html)

haberin devamı şöyle

Hasan Taşkın/Diriliş Postası

Türk mühendisleri herhangi bir bölgede bulunan petrol ve doğalgaz yataklarının yerlerinin tespit edilmesinde kullanılacak olan ilk bilgisayar programı tasarladı. Kara alanlarındaki petrol ve doğalgaz aramalarında kullanılmak üzere tasarlanan bilgisayar programı “yerli ve milli” olma özelliği taşıyor.

iskenderun Teknik Üniversitesi Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Adil ÖZDEMiR ve Jeoloji Mühendisi S.Orkun TURGAY tarafından petrol ve doğalgazı bulduran bilgisayar programı geliştirildi.

Bilgisayar programı, petrol ve doğalgaz araması yapılacak alandaki yüzey ve yeraltı sularından (kaynak suları, soğuk su kuyuları ve sıcaksu kuyularından) alınan su örneklerinin kimyasal analiz sonuçlarının bilgisayar programında değerlendirilmesi sonucunda hazırlanan haritalarda petrol ve doğalgaz bulunan alanların belirlenmesi özelliğiyle bir ilki gerçekleştiriyor.

Ülkemizin karmaşık jeolojik yapısının sonucu olarak petrol ve doğalgaz aramalarının sadece son derece pahalı ve her alanda yapılması mümkün olmayan sismik yöntemlerle yapılmasının sakıncalı durumlarını ortadan kaldırmak, ülkemizin petrol ve doğalgaz yatakları hakkında bilinmeyenlerini gün yüzüne çıkartmak amacıyla bu programı hazırlamaya ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Özdemir, Türkçe ve ingilizce olarak iki dilde hazırlanan programın isminin “Hidropet” olduğunu belirtti. Geliştirilen bilgisayar programının ve program kullanılarak ortaya çıkartılan bilimsel sonucun devlet büyüklerimiz ve kamuoyu tarafından önemsenerek, ülkemizin içerisinde bulunduğu enerji dar boğazından çıkmasının tek amaç olduğunu vurguladı.

PETROL/DOĞALGAZ VE SU KARDEŞTiR

Petrol ve doğalgazın oluştuğu yerden, biriktiği ve bulunduğu bugünkü yerine kadar taşınmasını sağlayan, petrol ve doğalgaza ev sahipliği yapan yeraltındaki kayacın gözeneklerine ilk giren ajan sudur. Bu sebeple, herhangi bir alanda veya bölgede petrol ve doğalgaz araştırması yapılacak olan alanda uygulanacak ilk araştırma o bölgedeki yüzey ve yeraltı sularının (kaynak suları, soğuk su kuyuları ve sıcaksu kuyuları) özellikleri incelenmektedir. Geliştirilen bilgisayar programı, petrol ve doğalgaz araması yapılacak alandaki yüzey ve yeraltı sularının (kaynak suları, soğuk su kuyuları ve sıcaksu kuyuları vb.) kimyasal analiz sonuçlarının bilgisayar programında değerlendirildikten sonra hazırlanan haritalarda petrol ve doğalgaz bulunan alanların ve ekonomik boyutlarının belirlenmesi esasına dayanmaktadır. Geliştirilen bilgisayar programı, dünyanın petrol ve doğalgaz üretimi yapılan sahalardaki yüzey ve yeraltı sularının (petrol ve doğalgaz sahası suları, kaynak suları, soğuk su kuyuları ve sıcaksu kuyuları) analiz sonuçları test edilerek hazırlandı. Program, petrol ve doğalgaz sahası suyu değerlendirme alanında kabul gören ve ilki Rus mühendis ve bilim adamları tarafından geliştirilmiş ve uygulanmış olan birbirinden farklı 7 adet uluslararası yöntemin hepsini bünyesinde barındırma ve birleştirme özelliği ile petrol ve doğalgaz yataklarının bulunmasındaki ve ekonomik boyutlarının anlaşılmasındaki başarısızlık ihtimalini minimum düzeye indirme özelliği taşıyor.

ÜLKEMiZiN BÜTÜN YÜZEY VE YERALTI SULARINA AiT KiMYASAL ANALiZ SONUÇLARI VAR

Ülkemizin tüm il, ilçe ve köylerinde bulanan yüzey ve yeraltısularına (kaynak suları, soğuk su kuyuları ve sıcaksu kuyuları) ait kimyasal analiz sonuçlarının DSi (Devlet Su işleri), MTA (Maden Tetkik ve Arama) ve Üniversitelerimiz tarafından yapılan çalışmalarla belirlenmiş olduğunu belirten ÖZDEMiR, bu verilerin tamamına yakınını yaklaşık iki yıl süren bir çalışma ile incelediklerini (Ülkemizde petrol ve doğalgaz üretimi yapılan Güneydoğu ve Trakya Bölgeleri dahil) ve Türkiye’de petrol ve doğalgaz bulunduran alanların haritasını hazırladıklarını belirtti. Harita, kurulduğu 1935 yılından bugüne Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), üniversiteler ve diğer kurum ve kuruluşlarının su kimyası analiz sonuçları, jeoloji, jeofizik ve sondaj verilerinin ve üretim yapılan dünya petrol ve doğalgaz sahalarının su kimyası analiz sonuçlarının, jeolojik, jeofizik ve sondaj verilerinin değerlendirilmesi sonucunda hazırlanmıştır.

GELiŞTiRiLEN PROGRAM iLE ELDE EDiLEN BiLiMSEL SONUÇLAR

Ülkemiz, petrol ve doğalgaz sıkıntısını en çok hisseden ülkelerden birisidir. Bu nedenle petrol ve doğalgaz, Türkiye ekonomisinde duyarlı bir konuyu oluşturmaktadır. Petrolle ilgili birçok yazılar yazılmakta, hesaplar yapılmakta ve genellikle bilimsellik ve mühendislikten uzak, heyecan yaratıcı ve/veya umut kırıcı haber ve demeçler verilmektedir. Özellikle, petrol aramalarını konu alan asılsız veya bilime aykırı olan bu yazılar, konu hakkında bilgi kirliliğine ve kafa karışıklıklarına sebep olmaktadır. Ülkemiz petrol ve doğalgaz kaynaklarının milli menfaatlere uygun olarak, hızlı, sürekli ve etkili bir biçimde aranması, geliştirilmesi ve değerlendirilmesi ülkemizin bulunduğu konjonktürel yapısı gereği çok önemlidir. Sınır komşularımız olan Irak, Suriye ve iran’da büyük ölçeklerde petrol rezervlerinin bulunmasından hareketle geliştirilen “ Türkiye’nin altında bir petrol serveti yatıyor ” söylemi ülkemizde sıkça gündeme gelmektedir. Yazılı basında sıkça görebildiğimiz, yabancı petrol arama şirketlerinin uydular vasıtası ile uzaydan son teknolojileri kullanarak arama yaptığını ve Türkiye’nin özellikle güneydoğusu ve her tarafında çok büyük petrol yataklarının var olduğu, “ Türkiye’de petrol olduğunu Türk’ten başka herkes biliyor ” tabirinin kullanılması, ülkemiz genelinde yeterince araştırma yapılmamış/yaptırılmamış olmasının açılan (özellikle sondaj kuyusu sayısının azlığının) bir sonucudur. Yapılan çalışmada, ülkemizde petrol ve doğalgaz keşfi yapılabilecek 296 adeti kara ve 32 adeti karasuları ve denizlerde olmak üzere 328 adet yeni alan belirlenmiştir. Ülkemizdeki mevcut ruhsatlı arama ve üretim sahaları da dahil olmak üzere bu alanlarda açılması önerilen sondaj kuyularının tamamının yerleri ve koordinatları da geliştirilen program aracılığıyla yüksek güvenilirlilikte belirlenmiştir. Muasır medeniyetler seviyesini hedef edinen bir ülkede, yeraltı kaynaklarının aranması, bulunması ve üretilerek ekonomiye kazandırılması olmazsa olmaz koşul olarak görülmektedir.

Enerji Bakanı Albayrak’a çağrı

Program özelliğiyle bir ilki gerçekleştiriyor. Ülkemizin karmaşık jeolojik yapısının sonucu olarak petrol ve doğalgaz aramalarının son derece pahalı ve her alanda yapılması mümkün olmayan sismik yöntemlerle yapılmasının sakıncalı durumlarını da ortadan kaldırıyor. Türkiye’nin petrol ve doğalgaz yatakları hakkında bilinmeyenlerini gün yüzüne çıkarıyor. Programın bulucularından Dr. Adil Özdemir, Türkçe ve ingilizce olarak iki dilde hazırlanan programın petrol savaşlarının yaşandığı dönemde Türkiye’nin gücüne güç katmak amacı ile geliştirdiklerini ifade ediyor ve ekliyor: Özellikle Enerji Bakanlığımızın hizmetine sunmayı arzu ediyoruz.

Dr. Adil Özdemir’in petrol ve doğalgaz kaynakları ile ilgili çok sayıda kitabı da bulunuyor.

cem küçük

tuncay güney, sarı ranger, nadia comenachi, ve tarkan filmindeki ahtapotun yanına gitmesi gereken.

araba fotoğrafını profil resmi yapan tip

honda type r aldığım zaman ilk yapacağım şey.

sadece türk erkeğine özgü olan saçmalıklar

1- mobilyanın altına sümük sürmek.
2- çıkardığı çorabı koklamak bazen kendi ossuruğunu koklamak.
3-... devamını da sizler getirin.

herşeyi bırakıp karpuz yetişirmek

tohumlar baş vermeden göt karpuz göbeklenmez.

kadir mısıroğlu

aka. kadir popcornson.

ahmet kaya

gereksiz insan için gereksiz polemiklere girilmemeli bırakın öldüğü yerde rahat yatsın en azından ölüsüne saygımız olsun sevmemize gerek yok.

nükleer başlıklı kız

beni hatırla.

mutluluk

camel black içerken dumanı içine çektiğinde o boğazını yakışıdır, üzerine de bi yudum altın seri çekersin oh mis yarasın.

okyanusya denilince akla gelen şeyler

kanguru, koala, tazmanya canevarı.

yaprak sarması

kim yapsa tadı değişmeyen. hatunum yaptığında yemesem mi ki demiştim ama yediğimde anneminki gibi olduğunu farkettiğim.
bi aşure değil yani bu konuda. annemin aşuresinden başka kimsenin aşuresini yemem mesela ben. komşuların gönderdiklerini evdekilere kakalarım, ben sadece annemin yaptığını yerim. bu konuda takıntılıyım yani.

sözlük yazarlarının itirafları

üşengeçlikte doktora yaptım.

1 80 boyunda kaslı geniş omuzlu kız

şarkıcı sıla.

sadece türk kızına özgü olan saçmalıklar

valla benim hatun 10 numara 5 yıldız hiç bi saçmalığını göremedim kafalar uyuşunca görülmüyor demek ki.

serkan inci

tanımam etmem.

atatürk ün ismet inönü den pek haz etmemesi

Atamız inönünün öldürülmesini istemiş hatta suikast planını yaptırtmış ölüm döşeğindeyken de etrafındakilerin inönünün öldüğüne inandırdıktan sonra mirasını inönünün çocukları açıkta kalmasın diye onlara bırakmıştır.

evet hazzetmediği doğrudur ama ne yazık ki savaşın galibi inönüdür.

gecenin şarkısı

neyse - ahd.

yalnız olmanın en güzel yanı

son ses müzik dinleyebilmek.

bu ülkede erkek olmak zor

özgecan olayından sonra toplu taşımadan vazgeçip özellikle bisiklet bindim artık siz anlayın kızların sağı solu belli olmuyor olmadık yerde beni elledi iftirasına karşı tek çözümüm buydu.

değişik kız

sevgilim, sevdiğim ruhumu adadığım kız.