bugün

entry'ler (6)

indometazin

güçlü bir prostoglandin sentez inhibitörü olan nsaii(nonsteroidantienflamatuar)dir. tokolitik ilaçlar grubundadır. gebelikte 32.haftaya kadar kullanılır. 32. haftadan sonra kullanıldığında bebekte ductus arteriyozus'un erken kapanmasına sebebiyet verebilir.

akut karın ağrısı

genellikle abdomen kaslarının spazmı, kusma ve ateş ile birlikte aniden ortaya çıkan sürekli ve şiddetli karın ağrısı şeklindedir. akut karın bir hastalığı değil, karın ağrısına sebep olan hastalıkların sebep olduğu bir tabloyu ifade eder.

akut karın(abdomen)'ın en sık nedeni peritonittir (abdomeni örten zarın iltihabı). altta yatan nedenler arasında apandisit, abdomen hasarı veya divertikül hastalığı (barsak duvarında küçük, çıkıntı yapan torbacıkların bulunması) veya peptik ülser gibi hastalıkların sonucunda bir iç organın perforasyonu (yırtılması) yer alır.

akut abdomen sıklıkla karnın ortasında künt(yeri tam olarak belli olmayan) bir ağrı olarak başlar ve duruma bağlı olarak, giderek vücudun belli bir bölgesine yerleşir. örneğin, apandisitte önce umblikal(karnın orta kısmında) ağrı görülür sonra ağrı vücudun sağ tarafında hissedilir.

akut karın ağrısında tedavi, altta yatan nedene göre yapılır. akut karın ağrısı ile gelen hastaların genelinde ameliyat gerekebilir. akut karın ağrısı durumunda tedaviye mümkün olduğunca hızlı başlanmalıdır. gereken durumlarda ya laparoskopik cerrahi ya da açık cerrahi işlemleri uygulanır ve hasta vakit kaybetmeden ameliyata hazırlanır.

lenf kanseri

lenfoma(lenf kanseri), bağışıklık sisteminin parçalarından biri olan lenfatik sistemden köken alan kanserleri anlatan genel bir terimdir. lenfomalar; lenf bezi kanseri olarak bilinirler ancak organlarda da lenf bezini tutmadan hastalık ortaya çıkarabilir. kanser ya normal hücrelerin hızla çoğalması veya normal lenfositlere göre daha uzun süre yaşamaları ile oluşur. habis lenfoid hücreler de normal lenfositler gibi lenf düğümü, dalak, kemik iliği, kan, mide, kalın barsak ve ince barsak gibi organlarda çoğalır. lenfoma; hodgkin lenfoma ve hodgkin dışı lenfoma adı altında iki büyük gruba ayrılır.

hodgkin lenfoma ve hodgkin dışı lenfoma nedeni kesin olarak bilinmeyen hastalıklardır. bulaşıcı hastalık değildir.

lenfomanın türü ve hangi aşamada olduğu tedavi sürecinde izlenecek yolun belirlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. lenfoma her kişide farklı sorunlara yol açtığı ve hiçbir hastanın koşulları bir diğer hastayla benzeşmediği için kişiselleştirilmiş tedavi esastır. lenfoma tedavisinde kullanılan temel yöntemler şu şekildedir:kemoterapi, immünoterapi, radyoterapi, kök hücre nakli, cerrahi tedavi (özellikle sindirim sistemi lenfomalarında etkilidir).

siroz

karaciğer vücudun kimya fabrikası gibi çalışan bir organdır. kan şekerinin düzenlenmesinden, yağ, şeker ve proteinlerin birbirine dönüşmesine kadar bir çok görevi vardır. hücreleri düzenli bir şekilde dizilmiştir. başta alkol kullanımı olmak üzere hepatit türü hastalıklar sonucunda karaciğerin yapısı düzensizleşir ve hücreler hasara uğrar. hücrelerin yok olmasıyla karaciğer küçülür ve görevini yerine getiremeyecek hale gelir. şüphesiz vücudun kimya fabrikası dediğimiz organın bozulması hayati tehlikeye yol açan bir sorundur. bu sebeplerden dolayı iyileşmesi imkansız olan siroz hastalığı ortaya çıkar. sirozlu bir karaciğer küçülmüştür ve pürtüklü bir yapıya sahiptir. yok olan karaciğer hücrelerinin yerine yeni hücre üretimi gerçekleşir fakat bu dağınık ve aşırı miktardadır. bu yüzden bağ dokusu bütün karaciğere dağınık bir şekilde yerleşmiştir.

apandisit

apendiks lümeninin obstrüksiyonu apandisitin ana sebebidir. en sık görülen neden ise fekalitlerdir. daha az sıklıkla; lenfoid doku hiperplazisi, intestinal parazitler, baryumlu kolon grafisi ardından katılaşmış baryumun oluşturduğu lümen tıkanıklığı, sebze ve meyve çekirdekleri, tümörlerdir.

tüm insanların %7'si akut apandisit nedeni ile apendektomi(apandisitin alınması) geçirmektedir. 20-40 yaş aralığında en sık rastlanır. erkeklerde çok az oranda daha sık görülür. kadınlarda yanlış negatif tanı oranı daha yüksektir.

obsesif kompülsif bozukluk

Saplantı Zorlantı Bozukluğu diye de bilinir.
Kişinin anal dönemde yaşadığı sorunlar nedeniyle oluşur. Anal kişilik ismi de verilmektedir. Psikiyatri’de ruh kanseri olarak geçer. iyileşmesi mümkün değildir. (Şahsi kanaatim bir hastalık değil mizaç özelliği olduğu yönündedir.)iyi geldiği ispat edilen tek ilaç trisiklik bir antidepresan olan Klomipramin’dir.