mayalanmış taze üzüm suyudur.
Pişmemiş üzüm suyu (şıra) havasız fıçılarda durunca, gaz habbeleri ve köpük meydana gelerek mayalanır. Şarap hâline döner. Bu durumdaki şırada şeker azalıp, ispirto çoğaldığı için, tadı şekerliyken, keskin ve yakıcı olur. Üstü köpükle örtülünce, şıra şaraba dönmüş olur. Şıra kaynatılıp içine pekmez toprağı konursa, pekmez hâline gelir.
lezzetli bir içecek. daha önce bursa'da içmiştim. istanbul'da ikinci defa nasip oldu.
--spoiler--
taze üzümü ezip sıkmak ve suyunu ayırmakla yapıldığı gibi kuru üzümden de üretilir. Kuru üzüm, güzelce yıkandıktan sonra suya yatırılıp birkaç saat bekletilir. Sonra taş dibekte macun kıvamına gelinceye kadar dövülür. Su ilave edilerek karıştırılır ve süzülür. Suyu alındıktan sonra üstüne yeniden biraz daha su konup karıştırılır ve tekrar süzülür. Posası atılır, böylece elde edilen üzüm suyu şıradır. Eskidikçe sertliği ve ekşiliği artar.
--spoiler--
3-4 ya da 4-5 sene önce bursa'da amcamın düğününe gitmiştim. o sıra içmiştim ilk herhalde. bayağı da içmiştim. şerbet gibi, kırmızı, harika bir içecektir. düğünden sonra da, bursa'ya her gidişimde içmişimdir. yeminliyim, kayhan'da pideli köfte ve şıra. ötesi yoooook!
Mayalanmamış üzüm suyudur.Keskin ve hoş bir aroması vardır.Küçüklüğümün Bursa ziyaretlerinde hemen hemen tüm iskendercilerde bulunurdu.istanbul'da -hala yapıyorsa-vefa bozacısında da iyi şıra içilebilir.