bazı insanların anlamakta güçlük çektiği bir inanç şeklidir. evet aynı anda hem bir şeyden şüphe duyabilir hem de inanabilirsin.
bu evrende mutlak bir bilgiye ulaşmamız pek mümkün değildir. çünkü biz insanların algısı çok kısıtlıdır. bunu insan ancak algısı açılmaya başladıkça anlayabilir. algısı açılmayan insan kendi algısının sonsuz olduğunu zanneder. ama öyle değildir. şu anda gözümüzle göremediğimiz, algılayamadığımız pek çok gerçek vardır çevremizde. kuantum fiziğinin kuralları newton zamanında işlemiyor muydu? işliyordu ama newton bunu algılayamazdı. şu anda da bizim nesilimizin algılayamadığı çok şey vardır.
bu nedenle bilimde de inançtan söz edebiliriz. ama bu bilimin yanlış olduğu anlamına gelmez. bilim birikim sonucu oluşur. yıllarca teoriler birikir, sentezlenir, yeni bakış açıları geliştirilir. teknoloji geçmişte algılayamadıklarımızı algılamamızı sağlar. ama günümüzde bilimin ortaya koyduğu teorilere mutlak demek saçmalıktır. tarihe baktığımız zaman bilim hiçbir mutlak gerçek bulamamıştır. teknoloji geliştikçe sadece algımız artmış, eskiden göremediklerimizi görmeye başlamışızdır.
bu nedenle bilimde her zaman şüpheye yer vardır. dinde de her zaman şüpheye yer vardır. her ikisine de şüphe duyarak inanmak mümkündür. şu anda kuantum fiziğine inanıyorum. ama içinde göremediğimiz ayrıntılar olduğundan da şüphe ediyorum. dinlere de inanıyorum. ama dinlerinde içlerinde göremedikleri bazı ayrıntılar olduğundan şüphe ediyorum. ama inanıyorum ikisine de. bunu yapmak çok zor değil.
insan bir gecede iman sahibi olamaz. kişi kendini inançlı zanneder ama sonra beklenmedik bir iş gelir başına, tereddüte düşer, yalpalanır.
tekrar toparlanır, imanı kuvvetlenir, ardından yine yuvarlanır şüphe çukuruna... bu böyle devam eder. belli bir safhaya ulaşıncaya dek bir o yana bir bu yana sallanırız. kah münin, kah münkir, kah mütereddit. kah cennetlik, kah cehennemlik.
ancak böyle ilerleyebiliriz. her adımla hakk'a biraz daha yaklaşırız.