hala devlet hastanesi veya araştırma hastanesi'nden daha komplike yanı nedir bilmediğim devasa hastaneler.
NO PROJE ADI Yatak Kapasitesi Hedeflenen Bitim Tarihi
1. Adana Şehir Hastanesi 1.550 AÇILDI
2. Mersin Şehir Hastanesi 1.300 AÇILDI
3. Isparta Şehir Hastanesi 755 AÇILDI
4. Yozgat Şehir Hastanesi 475 AÇILDI
5. Kayseri Şehir Hastanesi 1.607 AÇILDI
6. Manisa Şehir Hastanesi 558 AÇILDI
7. Elazığ Şehir Hastanesi 1.038 AÇILDI
8. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi 3.704 AÇILDI
9. Eskişehir Şehir Hastanesi 1.081 AÇILDI
10. Ankara Etlik Şehir Hastanesi 3.577 2019
11. Bursa Şehir Hastanesi 1.355 2019
12. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon,
Psikiyatri ve Yüksek Güvenlikli
Adli Psikiyatri Hastaneleri 2.400 2020
13. Konya Karatay Şehir Hastanesi 838 2020
14. Gaziantep Şehir Hastanesi 1.875 2020
15. Tekirdağ Sağlık Yerleşkesi 480 2020
16. Kütahya Şehir Hastanesi 600 2020
17. Kocaeli Şehir Hastanesi 1.180 2020
Corona virüs meselesi sonrası dönüp bakıldığında kafayı ilginç yerlere çekebilecek hastaneler. Biliyorsunuz, bu şehir hastaneleri projesi ilk duyurulduğunda toplumun her kesimi eleştiriyordu, ben de dahil. devasa bir para harcanacağını biliyorduk, akp'liler bile doğru düzgün savunma yapamıyordu hatta.
Fakat bugün bilmiyorum denk geldiniz mi; Twitter'da con sınov (@lordsinov) rumuzlu hesap bir bilgisel yayınladı. Yıllar öncesinde yayınlanan bir raporda 7 ay içinde 60 milyon insanı öldürecek bir salgın hastalıktan bahsediliyordu. Hakikaten ilginç veriler vardı, bulup okumanızı öneririm.
Efendim bugün bir haber düştü önüme, italya'da hastalara yetecek kadar yatak kalmadığı yazıyordu. Yoğun bakımlarda yer kalmamış durumda. Gelişmiş bir avrupa ülkesinden bahsediyoruz dikkatinizi çekerim, uganda değil söz konusu ülke. Bu hazin vaziyeti görünce allah korusun ama ya biz de bu duruma gelirsek diye düşünmeden edemiyor insan. Düşününce de aklıma şehir hastaneleri geldi. Yani harbiden tuhaf, bu kadar geniş yatak kapasiteli hastaneler yurdun dört bir yanında inşa ediliyor, kimse de mana veremiyor ama proje başlangıç tarihinden 4-5 yıl sonra bir salgın hastalık çıkıyor ve ne iyi olmuş da yapılmış dedirtiyor insanlara.
inşallah kullanmak zorunda kalmayız o yatakları ama var olması dahi bir nebze olsun yürekleri rahatlatıyor.
Türkiye’de “neden kocaman hastaneler var?” Diye soranlar avrupa’ya baksın.
Adamlar nerdeyse 75 yaş üstü hastaları ‘kapasite yetersizliği’ nedeniyle ölüme terk edecek.
Işte bunlar hep “kocaman” olmak, ya da olmamak meselesi.
Adinda șehir olmasına kanılmaması gereken, hastanenin șașalı açılıșı olduktan sonra tali yollar yapılarak ulașımı salık verilen rant kapılarıdır. Hele ki büyük șehirde iseniz acil hasta olmanız durumunda canlı yetiștirilme olasılığınızın az olduğu, acil hasta değilseniz ve illa oraya gidicem bașka hastane yokmuș gibi diyorsanızda taksi ile 300 tl ye ulașacağınız, yok halkın için karıșıp otobusle gidicem derseniz de 3 gün oncesinden yola koyulmanız gereken kompleks dağ bașlarıdır. Denginizi erzağınızı toplayıp gidiniz.
akp tarafından ülkeye atılan en büyük kazıklardan biridir.
şehir hastaneleri nedir ne değildir diye araştırdım. şöyle efendim
-bu hastaneleri devlet özel şirketlere yaptırıyor.
-arazileri hazine arazisinden ücretsiz veriliyor.
-içerideki bakım-onarım masraflar vs devlete ait buna rağmen devlet binayı yapan özel şirkete kira ödüyor. 25 yıllık anlaşma yapılıyor ve anlaşma döviz üzerinden yapılıyor.
-hastane içinde ki tüm görüntüleme ve laboratuvar işlemleri özel şirketten alınacağı garantisi veriliyor.
-ayrıca güvenlik, temizlik, yemekhane gibi işlemler aynı şirketten alınacağı garantisi veriliyor.
-devlet 25 yıllık kiracısı olduğu bu binada özel şirkete ayrıca %70 doluluk garantisi veriyor. (yani doluluk oluşmazsa oluşacak zararı yine devlet bizim cebimizden karşılıyor)
-bu özel şirketlere hazineden bolca arazi veriliyor ki hastane çevresine avm-taksi durağı vs tesisler yapsın ve onların tüm işleyişi ve kazancı tabii ki bu fedakar özel şirkete veriliyor.*
bitti mi hayır!
-bu fedakar şirketler hastaneyi yapabilmek için kendi paraları olmadığı için yurt dışından kredi alıyorlar işin en tatlı kısmı, o kredilere devlet kefil oluyor. yani şirket batar veya ödeyemezse biz ödeyeceğiz. (madem öyle krediyi devlet alsaydı inşaatı devlet yapsaydı diyorsunuz değil mi, öyle olsa nasıl rant sağlayacaklar?)
bitti mi hayır!
-bakanlık bu şirketlerle yapılan anlaşmanın maddi kısmını açıklamıyor, yani ne kadar kira ödeyeceğimiz gizli tutuluyor. ancak hesaplamalara göre şirketin sadece kira gelirinden bile 30 milyar dolar para kazanacağı tahmin ediliyor, diğer hastane içi hizmetler, teşvikler, ek gelirler hariç.
oysa inşaata harcadığı para 10 milyar dolar bile değil.
kısacası çöpsüz üzüm, mis gibi garanti karlı proje. kimler yapıyor tabii ki yandaş şirketler. bu yüzden rakamlar gizli tutuluyor.
bizden aldıkları parayı harcıyorlar ama ne kadar harcadıklarını bizden gizliyorlar. haram olsun.
uluslararasi seffaflik derneginin sehir hastaneleri 2020 raporunu bir acip okuyun da anlayin akpnin halka attigin kazigin boyutunu! yandas zengin etme projenin buyuk fiyaskosu! getirisi 1 goturusu 3-4 olan bir proje.
isin komigi ise yuklenici firma insaati bitirdikten sonra tesiste istihdam edilecek personellerin taseronlugundan da sorumlu. yani bir de personel icin ayriyetten para sogusluyor yandaslar! bkz sayfa 17. sey gibi bu hani site insaatini yapan muteahhit bir de guvenlik ve yonetim sirketi kurar, sen daireyi alirsin parasini alir ama akabinde sana hizmet adi altinda yuksek fiyatla seni soymaya devam eder.
Avrupa Yatırım Bankası verilerine göre, KÖi yatırımları klasik devlet ihale yöntemlerine göre %24 daha pahalı, bu yöntem için alınan krediler ise devlet borçlanmasına göre %83 daha pahalı...
Sayıştay 2018 Raporunda şehir hastaneleri için yapılan borç üstlenimlerinde 4749 sayılı Kanun’da tarif edilen borç üstlenim taahhüdüne ilişkin sürecin takip edilmediği ve kanuna aykırı olarak borç üstlenimi taahhüdünde bulunulduğu anlaşılmakta...
Şehir hastaneleri sözleşmelerinde Türk Hukuku uygulanacak olup, uluslararası garantörlerle sorun yaşanırsa ihtiyaç halinde uluslararası tahkime gidilebileceği düzenlenmiştir.
2017 ve 2018 Yılı Sayıştay Raporunda “hizmete giren şehir hastanelerine ait varlık ve yükümlülüklerin kayıt edilmediği, kira ödemelerinin hatalı muhasebeleştirildiği ve muhasebe içi envanter işlemlerinin yapılmadığı” belirtilmekte ve idare de verdiği cevapta bu tespiti doğrulayarak ilgili birimlerin ikaz edeceğini söylemektedir.
Yalnızca 2018 bütçesine “şehir hastaneleri” kullanım ve değişken hizmet bedeli için konulan 2,6 milyar TL ile 150 yataklı tam teşekküllü 64 hastane yaptırılabileceği...
2019 yılında Sağlık Bakanlığı bütçesine şehir hastanelerinin kirası ve hizmet bedeli için koyulan 6,15 milyar TL ile 400 yataklı 26 devlet hastanesi yapmanın mümkün olacağı...
Bilkent mevkiindeki “çay yatağına” yapılan Ankara Bilkent Şehir Hastanesinin maliyetiyle Ankara’da en az 20 hastane daha yapılabileceği...
iç Anadolu’daki en büyük olanına işim düştü bugün. 6 ile tek hastane bakıyor ve 1 adet kan ölçüm cihazı var.
Kan tahliline üç iş günü sonraya sıra verdiler.
her gitmemde doktordan fırça yediğim ya da başlarından savuldığım lanet yer.küçük devlet hastanelerinde bile daha iyi tedavi görüyorum.
korona öncesi için diyorum bu arada.
hele geçen sene beni muayene eden doktor, sayende daha çok sakalım çıkıyor senin diplomanı s...