Şapka devrimindeki amaç nedir?
bir ulema (Osmanlı'da bilim adamı sınıfı) simgesi olan sarığı herkes sardığı sarık için değerini yitirmişti. Herkes dinsel bir kisve ile kendisine sosyal bir statü sağlamaya çalışmak için başına sarık sarardı.
Fes ise püsküllü bela olarak adlandırılırdı. Günümüzün ayakkabı boyacılarına benzeyen püskül tarayıcıları vardı. Türk milletini temsil etmeyen, zamanında batılılaşmak adına Fas'tan getirtilmiş bir simgeydi.
Kurtuluş savaşımız sırasında kalpak milli başlığımız olmuştu.
Şapka devriminde ise amaç sarık ve fesi başlardan çıkarttırmaktı. Fesli türk karikatürleri bütün Avrupa karikatürlerinde Türklerin geriliğinin simgesi olmuştu.
bu çağ dışı başlıkları Türk milletinin başından çıkarmak gerekiyordu. Günümüzde bu kıyafetlerle dolaşan toplumların bilim, aydınlanma, sanat, düşünce alanlarındaki yerleri ortadadır.
Çok isteyen fes ve sarıkla dolaşır.
Bu kıyafetler çağ dışıdır, günümüzde geriliği ve çağ dışılığı temsil eder.
inanç şekille olmaz...
Dinin bir amacı vardır.
Dinin amacı insanları iyi insan yapmaktır.
Güzel ahlakımızla dinimizin gereğini yerine getirip, bilimin, aklın, düşüncenin, sanatın peşinden koşan, aydınlanmacı insanlar olmalı, dünya bilimine, sanatına, refahına katkıda bulunmaya çalışmalı, akılcı olmalıyız.
Atatürkümüz, Üretmeden tüketen, düşünmeyen, insanlığa yararsız, bilimin, aydınlanmanın, sanatın, düşüncenin uzağında ve emperyalizmin kucağında uyutulan bir toplum olmamızı önlemeye çalıştı...
Atamızı saygı, minnet ve şükranla anıyoruz.
birilerinin zoruna giden devrimdir. şimdi erdoğan adımızı dünyaya duyurdu, saygın bir devlet olduk lelolö diyenler ne tuhaf ki aynı amaçlar doğrultusunda yapılan devrimleri içlerine sindirememektedir. aynı devrimi erdoğan yapmak istese* hepiniz gözü kapalı desteklersiniz öyle değil mi? asıl olay budur işte, önemli olan devrimin içeriği değil; kimin gerçekleştirmiş olduğudur.
tarih bilmeyenlerin sebebini anlamadığı olay. işi sadece modernleşme batılılaşma diye öğrettiler tabi size ilk okulda siz de haklısınız asıl olaya geçiyim.
şimdi biz şapka devriminden önce bir fes devrimi yaptık bilen bilir; şapka devriminden çok daha katı hatta ve hatta kanlı birşekilde bu bir tür kamuoyu yoklamasıydı aslında padişah ferman verdi sarık yasak fes giyilecek uyan uydu padişahı yönetimi sevmeyen uymadı aha onların kellesi bir güzel gitti.
bilmeyenler için söliyim sarıktan fese geçerken din elden gidiyoooorrr sarık bizim dini gereğimiz diye yaygaralar koptu. sarık dediğime bakmayın turban yani evet turban sarık aynı şeydir ikiside sarmak örtmek demektir. peygamber efendimizin de türbanı vardır şimdi kadınların giydiği şeyin türbanla alakası yoktur*
şimdi bu fes denen şey bize fransızlardan ithaldir hani ne kültürümüzde ne tarihimizde ne dinimzde bir yeri yoktur.
ama her ne hikmetse bu sarıktan fese gavur icadıdır dinimiz elden gidiyor diye isyan edenler; yine gavur icadı deyip festen şapkaya geçmek istemezler sebep fes bizim dini inancımız gereği bla bla bla islam müslümanlık...he kardeş he öyledir kesin.
neyse bu şapka devrimi merkezi otoritenin kendini göstermesidir aslında nerdeyse 50 yıl aralıksız savaşan topraklarının %70ini nüfusunun yetişmiş insan gücünün %80 ini kaybetmiş heryerinde açlık sefalet çeteler isyanlar olan bir ülkeyi yönetmeye çalışıyorsunuz!!!! o kadar kolay değil gençler şapka takmadı diye milleti idam etiler derseniz yazık edersiniz tarih olayları dönemin şartlarına göre yorumlamayı gerektirir.
şimdi de bayrak devrimi var mesela farkında değilsiniz kurum ve kuruluşlar bayrak asıyor mu asmıyor mu?
halen yürürlükte olan kanundur. millet maclisinde tüm vekillerin giymesi zorunludur.
hani her teraneye yasak denilen baş örtülerek girilemez denilen mecliste aslında başı örtmemek yasaktır.
ayrıca 2. mahmud bu fes kanunu çıkarmakla batılılaşma zırvasını gerçekleştirmiştir. aynısını kurucu hükümette gerçekleştirmiştir.
yani yenen haltın daha önceden yenmiş olması onun halt olduğu gerçeğini değiştirmez.
üşenmeden bütün bu sözlükteki cahillerin yorumunu okudum. 2 sayfanın özeti ne biliyor musunuz ? yobazlıkla ve bağnazlıkla ve de tutuculukla suçladıkları müslüman insanlara ne acıdır ki aynı yobazlıkla karşılık veriyorlar.
kimseye giren çıkan yok. şapka gayet hoş bir aksesuar. ya da bir müslüman şapka takıyor diye kafir falan olmaz. lakin şapka takarakta ilerici olunmaz. baştan aşağıya yanlış bir devrimdir. atatürk yaptıysa doğru mantığı sorgulamamak tutuculuğun dik alasıdır. bu işe ideolojik olarak değil dikta olarak ve insani açılardan değerlendirelim.
bakın bu psikolojide altın kuraldır. dikta edilen şeyler nefret , yasaklanan şeyler istek uyandırır. ayrıca insanların giyimlerine karışmak devletin üzerine vazife değildir. tabi demokratik ülkelerde...
insani olarak bakalım birde. bu şapkayı almak için öküzünü satanlar mı dersin alamadığı için zulüm görenler mi dersin , şapkası olmadığı için ankaranın bazı semtlerine giremeyen köylüler mi dersin daha sayamayacağım bir sürü saçmalık...
intikam alcaksan hacıdan hocadan şıhtan al değil mi ? zavallı halktan ne istedin derler.
bu devrimi savunmak akıl mantık insanlık yoksunu kutuplaşmaktan gözü dönmüş objektif olamayan sürüngenlerin işidir.
ben bu tipleri galatasaraylı olup meloya aferin çekenlere ya da fenerbahçeli olup volkana helal olsun çekenlerin fanatikliği ile aynı görüyorum. insanlık dışı uygulamalar sadece sevdiklerimize değil sevmediklerimize de uygulandığında karşı durmalıyız. gerçek insanlığın gereği budur.
edit: bazı arkadaşların yorumu şu yönde bazı tabuları yıkmak için alınmıştır bu karar. peki bunu doğru kabuletsek bile bu insani bir davranış mıdır ? neden hep bu tabular masum anadolu insanının üstüne yıkılıyor ? bu bir rivayet ama doğru olduğuna inanıyorum. kaynağım ise vitali hakko hani şu vakko denen devin sahibi. ''Şapka devrimi, kıyafet devrimi olmasaydı, ne Şen Şapka, ne de Vakko olabilirdi.'' bu sözlerin sahibidir.
yine yanılmıyorsam bir tarihçiye göre bu şapkalar büyük büyük kuru yük gemileri ile getirilmiş halka zorla sattırılmıştır. fiyatları ise şimdiki şapkalar gibi 10 20 lira değil. bir öküz fiyatı denmiş o zamanın tarım anadolusunda. aşık veysel şatıroğlu dincisinden alevisine kemalistinden sosyalistine hepsinin üstünden prim yaptığı halkın adamı aşık veysel şatıroğlu ... işte bu adam ulusa başı kabak yalın ayak diye köylü diye alınmadı ağalar. burda sözlükte ağlıyorsunuz ya üstün insan kürk mantolu madonnanın sahibi sabahattin ali'nin katilleri kimlerdir ?
bu bir takım bilgisiz akplinin osmanlıyı kutsaması neyse cumhuriyet dönemini kutsayan iki yüzlü bilgisiz tiplerin yaptığının ne farkı var ?
atatürk gerçekten minnettar olmamız gereken büyük bir kumandandı. bunu inkar eden zaten gerzektir. biz ona belkide bu anadolunun namusunu borçluyuz. öyle ya da böyle bu ülkede ezan okunuyorsa biz onun iyi bir vatansever olmasından kaynaklanıyordur.askerlikte gerçekten yüzde 90 lık belki daha bile fazla başarı yüzdesi var.
ama...
siyaset başka bir iş ve siyaseten çok hataları vardır. objektif olarak bakıldığında.
Bazı algıların ve dogmaların yıkılması durumunda kıyametin kopacağını zanneden topluma aslında böyle şeylerin olmayacağını göstermek için yapılmıştır bence.
O yıllarda toplumun değişime bakış açısını ve eğitim seviyesini biliyoruz.
Yani her yeni şeyden korkuluyor.
Ve bunların o kadar korkutucu olmadığını şapka kanıtladı ve görevini yerine getirince yavaş yavaş kalktı ortadan.
Yani bir nevi yenileşim düşüncesini kanıksattı.
Ha söylediklerim gerçekçi gelmiyorsa , babamın yüz yaşını geçkin amcası günah diye televizyon izlemiyor ve sıkıldığı için de 24 saat velveleye veriyor dünyayı.
burdan yola çıkabilirsiniz.
nedense hep aklıma iskilipli atıf hoca gelir. derinden üzülürüm.
21. yüzyılın siyasi dehası rte yapacağı devrimler için istiklal mahkemeleri kurup insanları assaydı, yapmadığı halde diktatör diyorlar acaba yapsa ne derlerdi.
Şapka devrimi denilen şey modernleşme çabaları altında koyulmuş kanundur. Kemalistler eleştirtmese de uygulanmasında yapılan aşırılıklar vs bugün kesinlikle tartışılmalıdır, bir diğer için;
(bkz: müzik inkılabı)
Sembolizm doğu kültürünün temelini oluşturur. Bizim gibi ülkelerde her şey sembolleştirilir, misal bıyık, başörtüsü, renk vs. vs. Şapka devrimi de bir devri temsil eden sembollerin yıkılması için yapılmıştır. Yoksa fes gitti şapka geldi şeklinde basite indirgenmemelidir.
Sanırsın yoldan geçeni "sen niye şapka takmıyorsun lan" diye astılar. Nerde boş beleş hacı hoca din istismarcısı varsa onlar asıldı. Çok da güzel oldu. Savaştan yeni çıkmış ülkede devlete karşı geleceksin he mi? Sikerler kamil.