Türkiye ab üyelik müzakerelerine âcil olarak son verip( ticarî ilişkiler devam etmeli) Şiö'deki yerini almalı.
Azerbaycan, iran , Suriye ve Türkiye yakındoğu'nun kaderini berlileyebilecek 4 devlet. iran ile suriye'de anlaşılırsa Ermenistan'a olan desteklerini azaltmaları olası. Zira Azerbaycan ve Türkiye arasında sıkışma riskini alamazlar. Türkiye denge politikası gütmek mecburiyetinde. jeopolitik avantajını ancak bu yolla kullanabilir.
metin feyzioğlu: Şanghay, AB’nin alternatifi olamaz
--spoiler--
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Fevzioğlu, Türkiye'nin bir numaralı sorunun adalet olduğunu söyledi.
Türkiye’nin fiziki olarak en büyük baro binası, düzenlenen törenle açıldı.
Törende konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Fevzioğlu ise yeni hizmet binasının Denizli’ye hayırlı olmasını diledi. Avrupa Komisyonu’nun Türkiye ile ilgili kararını eleştiren Fevzioğlu, Türkiye’nin 200 yıllık modernleşme ve çağdaşlaşma yolundan döndürülemeyeceğini söyledi. Konuşmaların ardından Denizli Barosu’nun hizmet binası açılış kurdelesi protokol üyeleri tarafından kesildi.
‘TÜRKiYE AB’YE GiRME HAKKINA ÇOKTAN SAHiP OLMUŞTUR’
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Fevzioğlu, daha sonra basın toplantısı düzenleyerek basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’nin üyelik müzakerelerini dondurma kararını eleştiren Fevzioğlu, “ilk sözüm Avrupa Birliği’ne. Sanki bizi az kaldı, tam üye yapacaklarmış gibi, onlar ısrar etmiş de biz ayak sürümüşüz gibi şimdi biz sizi almayacağız, müzakereleri donduruyoruz diyorlar. Bir kere herkes samimi olsun, AB’yi samimiyete davet ediyorum. Bugüne kadar AB’ye giren son 10 yılda AB’ye giren devletlere bakınız, Türkiye AB’ye girme hakkına çoktan sahip olmuştur. Ama hep ayak sürüdüler. Avrupa’da popülist siyasetçiler kendi siyasetlerini yürütürken, Türkiye düşmanlığını malzeme olarak kullanmayı mazeret bildiler. Oysa bunun ne Avrupa’ya faydası var, ne Türkiye’ye faydası var. AB’ye girmek elbette Türkiye’nin menfaatine, ama Avrupa’nın da menfaatine. Çünkü AB’nin tam sınırında Ortadoğululaşmış bir Türkiye mi tercih edilir, yoksa çoğulcu, katılımcı demokrasinin tüm kurallarını yerine getiren, hukukun üstün olduğu, birliğini beraberliğini koruyan Türkiye mi” dedi.
‘BiZi MODERNLEŞME YOLUNDAN KiMSE AYIRAMAZ’
Avrupa Birliği ülkelerini terör örgütünün söylemlerinin peşine takılmakla eleştiren Fevzioğlu, “Birliğini beraberliğini koruyan Türkiye dediğimizde AB’nin bir kusuru daha var. O da Türkiye’de insan hakları ihlallerine karşı söz söylüyoruz diye bölücü terör örgütünün söylemlerinin peşine takıldı bazı Avrupa ülkeleri. Evet, Türkiye’de insan hakları sorunu var, demokratik kurum ve kuralların işlemesinde büyük sorun var. Yalnız terör örgütünün söylemleriyle insan hakkı, temel hak hürriyet, çoğulcu demokrasi ihtiyaçlarına dair söylemleri birbirinden kesin çizgilerle ayırmak lazım. AB, Türkiye’yi çağdaş toplumuna elini uzatmakta çok geç kaldı. Çok tereddütlü davrandı. Onun yerine birtakım terör örgütü sempatizanlarıyla toplantıları ve bir takım faaliyetleri tercih etti. Bu da dolayısıyla Türk milletine rahatsız etti. Ancak Türkiye’nin yolu ve yönü 200 yıldır Avrupa’dır. Bugün Avrupa Birliği’nce sahiplenilmiş olan değerlerinin bir sahibi de hiç kuşkusuz Türkiye’dir. Çünkü bu topraklardan çıkmıştır bu değerler. Çok açık söyleyeyim, 200 yıllık modernleşme, çağdaşlaşma, yolundan bizi hiç kimse döndüremez. AB’nin bir kararı da durduramaz, Türkiye’de geçici siyasetin sığ söylemleri de bizi bu yoldan çeviremez” dedi.
‘ŞANGHAY, AB’NiN ALTERNATiFi DEĞiLDiR’
Şanghay işbirliği Örgütü’nün AB’nin alternatifi olamayacağını söyleyen Fevzioğlu, “Elbette Şanghay işbirliği Örgütü, Avrupa Birliği’ne bir alternatif değildir. Avrupa’dan kopmamızı da seçimle, bir takım siyasi taban konsolidasyonu hedefli söylemler sağlayamaz, buna sebep olamaz. Bunu Türkiye’deki siyasetçiler için de Avrupa’daki siyasetçiler için de söylüyorum. Sığ siyasetle, hamasetle bir yere varılmaz. Şanghay işbirliği Örgütü’nün üyelerine baktığımızda tamamı demokrasiden uzakta kalmış, tamamı insan haklarında sınıfta kalmış ve enginliği, refahı, küçük bir azınlığa, oligarklara dağıtan devletlerdir, toplumun geneline yaymayı başarmış, sınıf farkı olmaksızın her vatandaşın eşit vatandaş olduğu toplumlar değildir. Türkiye’nin hedefi ise bu değildir. Şanghay Ekonomik Örgütü ile elbette işbirliği kurulabilir ama Avrupa Birliği’nin alternatifi sayılamaz. Bu örgütün içine girmek askeri alımlarda da silah alınmasını, işbirliği yapılmasını somutlayacak bir adım olur. Bu da Türkiye’nin NATO üyeliği ile bağdaşmaz. Bulunduğumuz coğrafyada NATO ittifakının içinde yer almamız Türkiye ve NATO için de önemlidir. Rusya için önemimiz ve değerimiz NATO’nun üyesi olduğumuzda, Avrupa Konseyi’nin parçası olduğumuzda, AB ile adaylık sürecimiz devam ettiğinde çok daha fazladır. Aksi takdirde Rusya’nın işbirliği yapacağı bir devlet olmaktan çıkarız, Rusya’nın sömürmek istediği bir devlete dönüşürüz. Osmanlı Tarihini yakından bilenler Rusya’nın hedefinin daima Türkiye’yi sömürgeleştirmek ve ele geçirmek olduğunu bilirler. Türkiye’nin hiçbir devlete boyun eğecek biat edecek hali de yoktur” diye konuştu.
Şanghay 5'lisinde Türkiye'ye ilk görev!
Türkiye'ye Şangay işbirliği Örgütü'nde ilk görev verildi. Türkiye, Şangay 5'lisinde 2017 Enerji Kulübü başkanı oldu.
iLK KEZ ÜYE OLMAYAN BiR ÜLKEYE VERiLDi
Enerji Kulubü'nde bugüne kadar üye ülkeler dönem başkanı olabiliyordu. Böylece ilk kez üye olmayan bir ülkeye başkanlık görevi verildi.
KARAR OYBiRLiĞiYLE ALINDI
Türkiye'nin başkan olması kararı oybirliğiyle alındı.
bu ne lan çin malı ab gibi. şimdi biz bu beşlide bulunan bütün ülkelere vizesiz ve dilediğimizde alttaki fotoğraftaki gibi yürüyerek girebiliyor muyuz? sınır falan ortadan kalkıyor mu?
ismini duyduğumda kurtlar vadisi konseyi etkisi yapıyor bende. duvarda sınırları yeniden çizilmiş bir dünya haritası asılı, hafif loş bir ortam ve takım elbiseli adamlar.
türkiye nin nato nun alternatifi olarak düşündüğü, fakat örgütün türkiye yi kesinlikle düşünmediği doğunun nato muadili. tayyip erdoğan geçmiş rusya ziyaretinde "bizi de örgüte alın ab den vazgeçelim" şeklinde açık açık girmeyi teklif etmiş, putin ise cevap bile vermemiş, gülerek geçiştirmiştir. uzmanların açıklamasına da dayanarak türkiye nin aslında zannettiği gibi bu örgüte girme alternatifinin olmadığını söyleyebiliriz.
dünyanın tek kutuplu olmadığını gösteren işbirliğidir.türkiye cumhuriyetinin 1923 de, kurulmasında en önemli dış destek batı bloğunu ortasyadan uzak tutmak ve ortadoğuda etkisini sınırlandırmak isteyen sovyetlerden gelmiştir.zamanın iklimi türkiyenin bağımsızlığı için müsait hale gelmiştir,ta ki 1990 da sovyetlerin yıkılıp tek kutuplu dünyanın başlangıcına kadar , 1990 dan sonra başta amerika ve müttefikleri ,bir ayağı sevr antlaşması olan ortadoğu,orta asya , kuzey afrikayı şekillendirme planlarını tekrar hayata geçirme imkanı bulmuştur.medeniyetler ittifakı,dinler arası dialog ,BOP projelerini 11 eylül tertibini kullanarak uygulamaya başlamıştır 1996 yılında kurulan şangay işbirliği örgütü , aslında batının tezlerine , antitez olarak işlemiş ,BOP planında amerika ve batıyı zor durumda bırakmıştır,bu gidişle de amerika , batı ve ortadoğudaki suç ortakları hüsrana uğrayacaktır,türkiyenin bağımsız birliği ,2.kere çift kutuplu dünya düzeni sayesinde korunacaktır.
Turan adına büyük adım atılmasını sağlayacak ve Türkiye nin girmesiyle birlikte Türklerin etkinliğini bir kaç kat arttıracağı örgüt. Ayrıca girildiğinde Türkiye yi pazarken pazarcı konumuna getirecek, bizim açımızdan faydalı bir örgüttür. Çin, Rusya ve Hindistan gibi Dünya nüfusunun yarısı potansiyel tüketicidilr yükselen Türkiye için benim fikrimce.
Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan tarafından oluşan bir iş birliği örgütüdür. Güvenlik, ekonomi ve kültürel işbirliğini amaçlamaktadır.
son zamanlarda Türkiye için Avrupa Birliği'ne (AB) alternatif olarak dikkat çeken örgüttür. türkiye'nin yakın bir zamanda bu örgüte dahil olarak Avrupa Birliği'ne kapak yapması beklentimiz ve temennimizdir.