varlığı tüm insanların tarihinde erken taş devrine ve daha da geriye kadar kanıtlanabilen, inisiyasyon içeren bir vecd ve trans tekniği.
günümüzde bazı batılıların ilgi duyup tekrar uygulamaya başladıkları şekline ise neo- şamanizm denir.
Orhun Abidelerinde Umay,Yer Sub,Tengri Diye 3 tane tanrı tanınıyor.Ek olarak Tengriye Türk Tengrisi denilerek Türklük sıfatı yakıştırılıyor.Tengri Gökyüzünün yerine kullanılıyor.
Yani Türklerin Taptığı Tanrı bugünkü anlamda soyut bir tanrı değil,Gökyüzüdür.Ek Olarak bu tanrı bir Türk tanrısıdır...Yani bütün beşeriyetin Tanrısı değil.
Yine ek olarak Umay,Yer Sub diye iki tanrı daha tanınmaktadır.
Okullarda öğretilen Türklerin dini islama benzerdi ondan geçtiler safsatasına inanmamak gerekir.
Bütün dinler aşağı yukarı birbirine benzer.Bir millet aaa!!! şu din bizimkine benziyor geçelim diye saçma sapan bir görüşe sahip olmamıştır.
Avrupalıların ısrarla bir şekle sokmaya çalışırken uydurdukları bir din akımıdır. Tahminim ruhani bir inanışın ve kültürün getirisidir. Örneğin Türklerin göktanrı dininin bir nevi imamı olan "kam"(şaman) adlı kişilerin goktanri dinine hizmet etmeleri...
bir bütün halinde değilde...yanlışlarla bütün hepsine avrupalılar şamanizm demiştir.
eski inanç sistemi... cinler, büyüler, davullar, kösler, kargalar, ruh göçleri, homoseksüel ilişkiler, o onun bedenine girdi, bu bunun bedeninden çıktı, bir yığın kargaşa...
ha, bir de günümüzde bunu estetize etmeye çalışanlar var. mesela birisi yukarıda demiş ki, din değildir. nedir abi? bilim mi?
şurda transe geçen amcamızın şeyettiği şey. doğayla transa geçip iletişim, acid kafası gibi bi halleri var, eskiden fazla mantar takılıyolarmış zaten. süper tripli insan olmalılar. *
aslında eski türk dini değildir. türklerin eski dini ve tek dini tengriciliktir. tengricilik ise şamanizmden izler taşır. o yüzden karıştırılır. ayrıca bu dinin * islam ile pek alakası yoktur. hatta zeus'lu hades'li yunan mitoloisi islama ne kadar benzerse bu dinde islama o kadar benzerdi.
bazı orospu çocuğu ümmetçiler türklerin bu dine hiçbir zaman inanmadığını söylerler. bunu iddaa eden tüm metinlerde türkler zaten müslüman gibi yaşıyorlardı felsefesi yapılır bolca yalan yanlış şeyler yazılır.
türkler asla ''müslüman gibi'' yaşamamışlardır. hala %100 islama uygun yaşamayız. şamanizmden kalma güzel geleneklerimiz biz farketmesek de kendini koruyor. şu an en müslüman geçinen insanlar bile islamda var zannettikleri şamanist gelenekleri uygularlar.
türkler islamiyet ortaya çıktığı zaman da bu dinde kalmışlardır. islamı ilk kabul eden türk devleti olan karahanlılar bile 942 yılında, yani islamın ortaya çıkmasından epey sonra bu dine geçmiştir. yalnız karahanlılar'da yönetici sınıf islamı seçmişken halkın hemen hepsi hala şamanistti. karahanlılar yıkılana kadar da öyle oldu. şamanist türklerin sayısının azalması fars ve araplarla etkileşimin artmasıyla gerçekleşmiştir. yani halk zaten yakın inançtaydı da islamı görünce sazan gibi hemen atladı diye bir şey yok.
şamanizmde doğa ön plandadır. araştırırsanız doğayı ne kadar sevdiklerini anlarsınız. su, orman, ot gibi şeyler şamanistler tarafından sevilir ve korunur. şamanistler doğaya zarar vermemeye özen gösterir. bu inanç türklerin akrabası olan moğollarda da mevcuttur. türkler ve moğollar altay dağlarının bağrından kopan iki güçlü kavimdir. ikisinin gücünü de diğerleriyle yarıştıramazsınız. öte yandan moğol sözcüğünü ilk kullanan cengiz han olduğu için moğol-türk ayrımı yapmak pek doğru olmaz.
bir din değildir daha çok tıpkı alevilik gibi bir kültürdür. türklerin gök tanrı inancının iskeletini oluşturur. doğaya saygı ve canlılara sevgi, hayvanlarında bir ruhu olması vb inanışları ve ilkeleri vardır. bazı nehirler *, tepeler, dağlar *, göller * kutsaldır ve farklı anlamları vardır.
eşiğe basmamak, nazar boncuğu, 7. günü, 40. günü, bekaret gibi günümüzde hala canlı olan bir takım adetler ve gelenekler şamanizmden islama geçmedir. günümüzde moğolistan 'da ve tuva türklerinde şamanizm inancı son derece yaygın ve canlıdır.
entry'lere bakınca ne çok şaman ve anti-şaman varmış diye güldüm. bu konunun uzmanları ne der, ne düşünür bir bakmak lazım. takım tutar gibi tartışılmayacak bir konudur. dinler tarihi konusu ilginç bir konu: yazılı tarihin başladığı sümerler'e kadar biraz daha net ortaya koyulabilirken ondan öncesi arkeolojik kazılar ve antropolojik incelemelerle ortaya çıkarılabiliyor.
hadi diyelim 3000 - 4000 hatta 5000 yıl öncesine dair birşeyler söylenebiliyor, peki ama 10bin yıl önce, 20bin yıl önce için ne diyebiliriz. türklerin dini şamanizm olabilir bir lafım yok (ki öyledir de) ya şamanizmden önce. türklerle moğollar karıştırılıyor denmiş, şamanizm türklerin dini değildir denmiş, tek tanrılı dine inanıyorlardı denmiş.
diyelim denilenler doğru eee ondan önce neye inanıyorlardı. farzedilerek, umularak, tahmin edilerek tarih yani bilim konuşulur mu?
bu konunun uzmanı değilim ama birkaç kitap okumuşluğum var ancak o bilgilerle ahkam kesebilirim ama doğru bilgiler verenlerin tekrarı olmaktan öteye geçmeyeceğinden yeni birşey ekleyemeceğimden bu konuya dikkat çekmek istedim.
tanımı da verelim: şamanizm eski bir dindir günümüzde şaman pek kalmamıştır.
türklerde şamanın karşılığı kam dır. şaman kelimesi 18. yy avrupasında kullanılmaya başlamış ve köken olarak hindistan budist rahiplerini işaret eden yönleri vardır.
şamanizm de gök yer ve yer altı önemli öğelerdir. gök tengri yani gök tanrı inancı türklerin en eski ve köklü inancı olarak karşımıza çıkar. islamiyet öncesi türklerinin gök tanrı inancı, aslında tek tanrılı bir inanıştır. islamda da karşılığı olan ataya saygı esası ve yaratılmış olan her canlıya saygı gösterme temeli olan gök tengri dinini kam adı verilen ve hem doğa ile hem de ruhlarla irtibat kurabildiği söylenen kutsal kişi üstlenirdi. kam olunmaz kam doğulur ve kam ın davulundan tutunda giysisine kadar her türlü ibadet figürünü kam ın taşıdığına inanılan ruh seçerdi.
anadolu türk toplumlarının dini hayatlarında hala gök tengri dininin izlerini bulmak mümkündür. çocuklarımıza koyduğumuz isimlerden tutunda, türbeler de uyguladığımız ritüellere, çaput ve adak geleneklerimize kadar gök tengri nin ayak izleri hala capcanlıdır. dinleri, o dine ibadet etmiş insanoğlunu yoketmeden, yokedebilmeniz olası değildir. unutulmuş da olsalar, kendilerini anımsatacak ipuçlarını daima saklarlar.