Arap mitolojisini benimseyenlerin utandıkları, büyük bir hırsla saldırıp üstünü örtmeye çalıştıkları inanç sistemimizdir. Atalarımızın inanç ve yaşam tarzından büyük rahatsızlık duyar bu garip zihniyetli yaratıklar.
Tam anlamıyla din değildir. Tanrı inancı da yoktur. Tengri gök yüzü demektir. Genel olarak doğaya ve hayvanlara karşı bir saygı var. Kaşkarlı Mahmut'da 'kafir türkler (müslüman olmayan kesim) dağa, taşa, ağaca, herşeye tanrı diyor' ifadesi var. Yani kutsal görülen şeylere denmiş.
Türklerin şamanizmi ve iskandinav mitolojisi benziyor he yoh amuha!
Lan birinde zibilyon tane tanrı var birinde nerdeyse tanrı yok ruh var(toprak ruhu,su ruhu,kurt ruhu,ağaç ruhu,ata ruhları vs. Ve hepsinin bağlı olduğu yaratıcı ruh tengri)
Edit:artık çoğu çevrece din kabul edilmektedir araştırmacılar da dahil.
1990 yılından beri batılı bilim adamlarının tengrizm olarak adlandırdıkları, kadim türk dini inancıdır. o dönemlerdern bu günlere gelen ve aslında islama ait olduğu zannedilen inançlarımız devam etmektedir.
başta "kut" kelimesi ve bu kelimeden türeyen tüm kelimeler. "kutsal" da buna dahildir.
çaput bağlama, nazar değmesin diye boncuk takmak, tahtaya vurmak, mevlüt okutmak, ölünün arkasından 7-30-52 duaları okumak ve daha nicesi...
asıl olan tek yaradan vardır ve adı "tengri" (günümüz dilinde "tanrı")'dir, tengri dışındaki tüm inanılanlar iyi ve kötü ruhlardır. ( islam'a göre cin, melek vb.)
Paylaşmanın ibadet sayıldığı, iyi insan olmanın öğretildiği kadim türk dinini benimseyen herkese selam olsun. tengri sizi kutsasın.
"Doğada hiçbir şey kendisi için yaşamaz..
ağaçlar kendi meyvelerini yiyemez ,
güneş kendisi için ışıtmaz ,
ay kendisi için parlamaz ,
çiçekler kendileri için kokmaz ,
Toprak kendisi için doğurmaz ,
Rüzgar kendisi için esmez ,
Bulutlar kendi yağmurlarından ıslanmaz.
Doğanın anayasasında ilk madde şudur..
" her şey birbiri için yaşar."
Birbiri için yaşamak doğanın kanunudur. 2 cümle ile ;
"Ben biz olduğumuz zaman ben olurum
Ben , ben olduğum için sen , sensin."
Türkler din olarak islamiyete geçti adet gelenekler giyim kuşam olarak araplığa geçiş yapmıştır.
bu ikisini birbirinden ayıramadığı için ne islamiyeti kalmıştır ne türklüğü.
türklere özgü değildir bu inanç. zaten şamanizm bir din olmadığı için kimseye özgü olmaz.
animist tarzı fazladır. animistler neye inanır?
her şeyin ruhu olduğuna inanır ve bu en ilkel kabilelerde bile var olan inançtır. şaman ya da türkçede kam denen kişilerde bu ruhlara bağlantı kurar ve kişileri iyileştirir.
kahinlik de yapar, ibadeti de o yönetir falan filan.
ayrıca en büyük şeyi büyücülüktür ve şifa ile hastalık arasında bu dengeyi sağlar. mesela bir şaman isterse şifalı büyü yapar isterse kötü isterse kara büyü denen öldürücü büyü yapar.
bunlar değişik bir kafa yaşayan insanlar, ayrıca afrikada voodoo ayinini canlı izlerseniz aslında çok ilkel ve barbar bir ibadetleri olduğunu görürsünüz.