Geç devirlerde Türkler arasında yayılan şamanlık Türklerin Gök Tanrı inancına dokunamamıştır. Şamanizm hakkında araştırmaları bulunan M. Eliade, Ulu Tanrı söz konusu olduğunda şamanlığın adeta sırıttığını söyler. Yakut Türkleri'nde Gök Tanrı kavramının karşılığı olan Tangara Kayra Han ile şaman pek meşgul olmaz. Zaten şamanlık, Eski Türklerin dini değildir. Türkoloji ile ilgili araştırmaların Altay Türkleri arasında başlamasından ve Altay Türklerinin de şaman olmasından dolayı şamanlık, Türklerin eski ve esas dini sayılmıştır ama Altay Türklerinin yoğun dış etkiler yaşadığı ve Eski Türklerde Şamanizmin bir din inancı olarak yer almadığı göz ardı edilmektedir.
"papazlar tanrı ile, tanrı ise şamanlarla konuşur."
(amerika'daki bir mağarada anonim bir ressamın bir zamanlar almış olduğu kayıtlardan)
özünde gök tanrı dininin uygulamasıdır. şamanlık kendi başına bir din değildir, o daha çok tabiatla cemiyetin birbirinden ayrılmamasıdır. şamanların toplumda pek çok görevi vardır. cenaze törenleri, savaşlar, hastalık tedavisi, kötü ruhları kovma, hayvanlara musallat olan kötü ruhları ve hastalıkları kovma, yaşayanlar ile ölüler arasındaki işleri yürütme, yaşayanlar ile yaşayanlar arasındaki işleri yürütme gibi.
bu noktada en çok düşülen hatayı düzelterek başlayalım. şamanlar büyücü değildir. şamanlar ruhlarla iş görürken, yani ruhların yardımı ile işlerini hallederken büyücüler ise dualar ve kötü üflemeleri kullanırlar. hem şaman hem de büyücü olan şamanlar da kayıtlara geçmiştir lakin.
şamanlar genel olarak "kara şaman" ve "ak şaman" olarak ikiye ayrılırlar. kara şamanların ruhları yer altında terbiye edilirken ak şamanların ruhları gökyüzünde, kartal yuvasında terbiye edilirler.
şamanlık bir nevi hastalık ile kişiye gelir. bu süreci sıralamamız gerekirse;
1) şamanlığa çağrı
2) şamanlığın kabul edilmesi
3) şaman olan kişinin yeniden doğması
4) yeni şamanın eski şamandan yardım alması
5) şamanın kamlık yapmaya başlaması
şimdi bu yazdıklarımıza bir bakalım. ilk olarak kişiye şaman hastalığı gelir. bu hastalık yüzünden bayılmalar, garip sesler duymalar, ilginç rüyalar görmeler meydana gelir. şaman hastalığı bir başka şaman tarafından teşhis edildikten sonra bu hastalığı kabul etmesi için şaman ruhları tarafından zorlanmaya başlar.
şaman adayı bu hastalığı reddedip şaman olmak istemezse ne olur?
bu sorunun cevabı basit arkadaşlar. şaman adayı ya ölür ya da sakat kalır, delirir.
şamanın adayının bu çağrıyı kabul etmesinden başka bir yol yoktur.
şaman bu hastalığı kabul ettikten sonra bir süre yalnız kalır. yalnızca temiz olan insanların şaman adayına hizmet etmesine izin verilir. bu sırada şaman bazı rahatsızlıkları devam eder. bazen kaskatı kesilip günlerce bir şey yemeden ve içmeden öylece bir köşede dururlar. yeniden doğuş şamanlıkta esastır. bu doğuş bazen çok güçlü şamanlarda üç defa gerçekleşebilir.
şaman olmanın üç yolu vardır.
1) aileden gelen şamanlık
2) aileden gelmeyen ancak ruhlar tarafından seçilen
3) kendi çabası ile şaman olan şaman
bunları sırası ile güçlüden zayıfa doğru sıralarsak şayet 3-2-1 şeklinde bir sıralama olur.
Bana kalırsa yükselişte. Gençlerin elinde bu kitapları görüyorum.
Geçen norveçli bir arkadaş geldi. istanbulda yaşıyor Bi ayine katılmış. Ayin demek de doğru mu bilmiyorum seremoni diyelim. Peşine takılmış bu işin. Haziranda Bi tane daha olacak meraktan katılıcam. Ya meraktan ya yarraktan demişler.
Yanılmıyorsam peruda bir merkezleri de var. Başarılı bir guru. Guru mu diyorlar bunlara? Amk net hiç bir bilgim yok, aklım yok ama fikir bende. Neyse eleman güzel kapsamlı bir video çekmiş. Ambians efsane. Bilmiyorum belki denenebilir.
Ayinlerde içtikleri şeyden ben de içmek istiyorum. Hem tamamiyle bitkisel ve doğal hem de Çok acayip bir kafası var. Adamlar daha önceden görmediği kendisinden 7 nesil önce yaşamış atalarının ruhlarıyla bile iletişime geçiyorlar amk.
Türkiye'de son yıllarda giderek üyesi artan inanç sistemi. Tengri inancı ile karıştılıyor, kısacık bir bilgi vereyim. Her şaman göktengrici değil ancak her göktengrici şamandır (yanlışım varsa düzeltilsin lütfen)
Bektaşilik’te şamanist etkiler fazlasıyla görülür. Yine islamiyet’in doğuşuna yakın bir zamanda yaşadığı düşünülen Dede Korkut ise, şamanın taşıdığı çoğu görev ve yetkilere sahiptir. Yıllar içerisinde şamanizm Türkler arasında varlığını sürdürmüştür. Bugün doğum, evlilik, ölüm gibi törenlerde yapılan bazı uygulama ve ritüellerin çoğunda şamanizmin izlerine rastlanır.
Rahmetli babaannem, her kurban bayramı sabah erkenden kalkar özel bir takım otlarla tütsü yakardı. Ortaya hoş bir koku yayılırdı. Kendisi kötü ruhları kovmak için yapılır bu derdi.
iliklerimize kadar işlemiş, anadolu'nun her tarafında devam etmekte olan inanç sistemi.
tarih öncesi çağlardan günümüze kadar uzanan bir inanç sistemi.
günümüzde her ne kadar sibirya içlerine ve altay bölgesine çekilse de başta budizm ve islam olmak üzere birçok inanç sistemini etkilemiştir.
sadece gökyüzünü ve doğayı izleyebilen tarih öncesi atalarımızın hatırasıdır. ay, güneş, mağara, ağaç, dağ gibi birçok kült öğesi günümüzde dahi kutsal kabul edilmektedir.
dünyanın ve evrenin yaradılışı, erlik (şeytan), cennet (uçmağ), cehennem (tamu) benzeri inanç öğeleri ile semai dinlerle benzerlikleri vardır. anadolu'da yaşayan her insanın içerisinde ufak da olsa bir şaman vardır.
Bilinenin aksine bir inanç bir din değil bir büyücülük şifacılık geleneğidir. Şaman ruhlar dünyasıyla bağlı şifacı ve büyücüdür. Tengrici olmayan asya kabilelerinde nike şamanlara rastlanır.