şamanizm

    1.
  1. şamanizm türklerin islamiyeti seçmeden önce inandıkları, temelinde iyi ruh - kötü ruh, gök tanrı olan din. günümüzdeki bazı alışkanlıklar şamanizmden kalmadır:
    -türbelere, ağaçlara bez bağlamak,
    -lohusa şerbeti,
    -adak adamak,
    -"şeytan kulağına kurşun diyip", tahtaya vurmak,
    -toktamış, satılmış, satı, durmuş, yaşar, duran gibi isimler,
    -kan kardeşliği,
    -kurbanlık hayvanı süslemek.
    22 ...
  2. 5.
  3. Nihal Atsız'a göre "türklerin gerçek dini."
    17 ...
  4. 169.
  5. Rahmetli babaannem, her kurban bayramı sabah erkenden kalkar özel bir takım otlarla tütsü yakardı. Ortaya hoş bir koku yayılırdı. Kendisi kötü ruhları kovmak için yapılır bu derdi.

    iliklerimize kadar işlemiş, anadolu'nun her tarafında devam etmekte olan inanç sistemi.
    10 ...
  6. 44.
  7. bazı orospu çocuğu ümmetçiler türklerin bu dine hiçbir zaman inanmadığını söylerler. bunu iddaa eden tüm metinlerde türkler zaten müslüman gibi yaşıyorlardı felsefesi yapılır bolca yalan yanlış şeyler yazılır.
    türkler asla ''müslüman gibi'' yaşamamışlardır. hala %100 islama uygun yaşamayız. şamanizmden kalma güzel geleneklerimiz biz farketmesek de kendini koruyor. şu an en müslüman geçinen insanlar bile islamda var zannettikleri şamanist gelenekleri uygularlar.

    türkler islamiyet ortaya çıktığı zaman da bu dinde kalmışlardır. islamı ilk kabul eden türk devleti olan karahanlılar bile 942 yılında, yani islamın ortaya çıkmasından epey sonra bu dine geçmiştir. yalnız karahanlılar'da yönetici sınıf islamı seçmişken halkın hemen hepsi hala şamanistti. karahanlılar yıkılana kadar da öyle oldu. şamanist türklerin sayısının azalması fars ve araplarla etkileşimin artmasıyla gerçekleşmiştir. yani halk zaten yakın inançtaydı da islamı görünce sazan gibi hemen atladı diye bir şey yok.

    şamanizmde doğa ön plandadır. araştırırsanız doğayı ne kadar sevdiklerini anlarsınız. su, orman, ot gibi şeyler şamanistler tarafından sevilir ve korunur. şamanistler doğaya zarar vermemeye özen gösterir. bu inanç türklerin akrabası olan moğollarda da mevcuttur. türkler ve moğollar altay dağlarının bağrından kopan iki güçlü kavimdir. ikisinin gücünü de diğerleriyle yarıştıramazsınız. öte yandan moğol sözcüğünü ilk kullanan cengiz han olduğu için moğol-türk ayrımı yapmak pek doğru olmaz.
    8 ...
  8. 48.
  9. köklü bir sistem, gelenektir. günümüzde şamanizmle alay edip komik olduğunu sananları görünce içim acıyor, üzülüyorum.

    ve orta asya'nın unutulmaz sembolüdür. sahip çıkmak, yad etmek borcumuzdur. geride bıraktıkları şöyledir;

    kümbetler
    halı-kilim desenleri
    kurşun dökme
    nazar
    içki
    dede-şaman
    ölüm
    kurban
    mezartaşı
    40 sayısı
    müzik
    mum
    ay
    5 ...
  10. 151.
  11. türk tarihinin en eski ve yüce inancı.

    bir çok islam fikri diye bilinen hareketlerin şamanlıktan geldiğini bilmeyenler için;

    nazar boncuğu,
    çapıt bağlama,
    uç kere bir yere vurma,

    gibi hareketler şaman inancından gelmedir.
    5 ...
  12. 14.
  13. acilen koruma altına alınması, ve pilot toplulukları oluşturulması gereken inanç sistemi. kültürel asimilasyondan ancak bu şekilde kurtulabiliriz kanımca.
    5 ...
  14. 139.
  15. Göktürklerin resmi dinlerinden biri.
    4 ...
  16. 131.
  17. islamiyet olmasaydı büyük ihtimalle inanacağım inanıştı şimdiye.
    4 ...
  18. 102.
  19. fark edilmese de hala bir çok kişinin, toplumun geleneklerini sürdürdüğü inanış. islamiyetin bir sonucu olarak algılanan birçok şey, aslında şamanizmin devamıdır.

    mesela , Cami Minaresindeki Kubbede bulunan hilal (Alem) islamiyet ile gelmemiştir.
    4 ...
© 2025 uludağ sözlük