Bazı insanların düzenli olarak her gün bir bardak tükettikleri, bazılarının da tüketmesi gereken soğuk içecektir.
Şalgam suyu üretiminde kullanılan mor havuç, şalgam turpu, az tuz, bulgur mayası ve acı süs biberiyle iştahı açıyor, vücuttaki toksinleri atıyor, sindirimi kolaylaştırıyor. Mide ve karaciğere faydalı, B grubu vitaminleri de içeren şalgam suyu kalsiyum ve potasyum yönünden çok zengindir ve afrodizyak özelliği de vardır.
Bağırsakları çok iyi çalıştırarak günde mutlaka en az bir kez büyük tuvalete çıkmanızı sağlıyor. Fazla kiloların atılmasına yardımcı olan şalgam suyu insanları rahatlatıyor ve stresi gideriyor.
Hücre yenileyici özelliği de bulunan şalgam suyunun içerisinde sıfır şeker bulunuyor. Özellikle Ramazan ayında iftar ile sahur arasındaki sürenin kısa olması sebebiyle yemeklerle birlikte, yemeklerden önce veya sonrasında içilecek bir iki bardak şalgam suyu hazmı kolaylaştırıcı etkisiyle sindirim sistemini hızlandırıyor.
Şalgamın mayalanması esnasında şalgam suyunun oluşması için içerisine konulan doğal bulgur mayası şalgamın içerisindeki şekerin tamamını parçalıyor ve böylece şalgam suyunun içerisinde bulunan şekeri sıfırlıyor. Şeker hastalarının da kolaylıkla tüketebileceği doğal bir içecek olan şalgam suyu kalori bakımından son derece düşük bir içecek olma özelliği taşıyor.
Yüksek tansiyon hastaları ve hamileler şalgam suyu tüketim oranına dikkat etmeli. Yarım litre şalgam suyu içerseniz ancak 15 kalori alırsınız. Diğer yandan bol miktarda içerdiği kalsiyum elementi, metabolizmayı hızlandırıcı fayda sağladığı için şalgam suyu zayıflatır mı? sorusunun cevabı kesinlikle evettir.
Alıntı: ntvmsnbc iç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mesut Başak.
havuca benzer bir bitkidir toprak altında yetişir. Öz memleketi adanadır temizlenip kesildikten sonra file içinde sulara atılarak bulgur ile mayalanır ve diğer steril işlemlerden geçtikten sonra bizim içebilecepimiz halini alır. Genel tercihi çiğköfte yanında içilmesidir.
gurbette en cok ozlemini cektigim arada krize sokup lanet olasi bimden doganay denen salgam suyunu icmek zorunda kalsakta hayatta en guzel iceceklerdn bi tanesi.
rakının vazgecilmezi olmazsa olmazı mide dostu kızların düşmanı emoların ıyyyyyyhhhh dediği içecek cok severim bolca içerim içmek için adanalı olmaya gerek yok ödemişliyim bende içerim Tariş yada Fatoş .tercihimdir
başta vahşi ve sert bir içecek olarak görenlerin, bir yudum dahi içemeyenlerin biraz zorlamayla bir kaç bardak içmesi sonucu müptelası olması büyük ihtimal olan çılgın içecek...
iştahı açar,
Laktik asit içerir, sindirimi kolaylaştırır.
B grubu vitaminleri içerir, sinirleri yatıştırır.
Mide ve karaciğere faydalıdır,
Kalsiyum, potasyum ve demir içerir, kemik ve dişleri kuvvetlendirir.
Afrodizyak özelliği vardır.
100 gramında 20 kalori olan şalgam, ABC vitamini içerir. Kalp, damar ve göz sağlığı için faydalıdır.
idrar söktürücü,romatizma, nikris ağrılarına, mafsal şişliklerine, böbrek kumu ve taşının dümsine, apse, dolama, kan çıbanı, donma,ergenlik sivilceleri, egzama, göğsü yumuşatıcı, akciğer ve bronşları temizler, boğaz iltihabına, pekliğe, şeker hastalarına verilir.
Toksinleri atmaya yarayan, süt asidi, fosfor, kalsiyum, potasyum, stresiönleyip sinirleri yatıştır.
Şeker ve vitamin yönünden çok zengin olan şalgam arsenik, kalsiyum ve madeni tuzlar içerir. Kansızlık için ideal bir ilaç olup,yaprakları da kökü gibi kalsiyum demir,bakır ve iyot içerir.
Vücutta şişliklerin üstüne konduğu gibi,el ve ayağı donanlara haşlanıp lapası sürülür.
Haşlanan suyu ile saçlar yıkandığında beyazlaşmayı önler.
Kökünün haşlanıp içilmesi sindirim güçlüğünü giderir. Nikris hastalığına iyi gelir.
Akciğer ve bronşları temizleyen şalgam,pekliği giderdiği gibi bazı cilt hastalıklarında da merhem gibi kullanılır.
Yaşlıların ayak üşümelerini gidermek için; kalın, etlice soyulmuş, 2 şalgam kabuğu, 1 çay bardağı ısırgan otu ile 1 litre suda haşlanıp haftada 2 gün ayaklar bu suyla yıkanır.
Şalgamın Suyunun Zararları
Tansiyonun olanlara fazla kullanım zararlıdır.
Hamileler kullanmamalıdır.
Buna Sağlıklı değil diyenlere fayda - zarar karşılaştırmasını sunmak isterim.
makbul olanı acılısıdır. acısızı hiçbir şeye benzemez. Bazıları tarafından hiç sevilmese de şahsım vr benim gibiler için vazgeçilmezmez bir içecektir. tat olarak eşi benzeri yoktur.