üniversite tercihi yapacaklara tavsiyeler

    13.
  1. sen tercih yapacak olan, hayatında sisteme uyarak hatayı yapmış genç bünye, eşit ağırlıktan mezun ve bu yönde tercih yapacak isen, hayatının en verimli ve üretken çağını üniversiteye vermeye hazır ol.

    bir iktisadi ve idari bilimler fakültesine gideceksen eğer, unutma hepsi aynı. ve beş para etmez. maliye, iktisat, işletme bunlar farklı isimlere sahip aynı şeyler. ama $unu söylemeliyim en karlısı maliye. mezun olduktan sonra idari yargı hakimliği de dahil olmak üzere geniş bir yelpazesi var. fakat 4 sene sana verilen eğitim-öğretim acınacak bir seviyede. türkiye'nin herhangi bir yerinden mezun olmuş birisinden hiçbir farkın olmayacak. sakin ol. benim gibi akademedik olarak yüksek başarılara imza atamamış biri isen, korkma. kimse zaten senden çok şey beklemiyor. ama umuyorum hayatı başka yerden yakalamak için çaba sarfedeceksin, yoksa 4 sene okuduktan sonra staja, üzerine sınavlara, üzerine mülakatlara ve 30 sene boyunca makul(!) bir maaş ile sabah 8-akşam 5'e hazırlan. üniversitede çok uyuduğun hergün götüne girecek. yaz kenara. eğlenirken birşeyler yapmayı unutma. kendini ilerisi için [eğer ileride dediğim gibi bir hayat istemiyor isen, asilik değil de yaptığın farklı bir hayat istemek ise birşeyler yap] yetiştir.

    sana hep, liseye onun ardından üniversiteye gideceksin dediler. işte kapılar açılıyor. göreceksin ebeninkini. hayalarini çöpe atacaksın. sonra yeni hayallerin olacak. onları da savuracaksın. sonra seni ince bir çizgi bekliyor, ya bu karamsar ruh hali ile batacaksın, ya da güçlü olup direniceksin. $u hayatta ki kıstaslar, ne sınavlar ne üniversite. ne diyorlarsa senin için geçerli değil, unutma. bir balıkçı kasabasında balık tutarak da geçer bu ömür. ne istediğini çok iyi özümse. amacın olmaz ise baştan kaybettin. huzur arıyorsan yanlış yoldasın. para arıyorsan taze bitmedi, ne zamandır yok.

    bu yapacağın tercih, üniversite tercihi değil, bundan sonraki hayatının nasıl olacağı tercihi hiç değil. bu yapacağın hiçbir şey. herşey sen de bitiyor unutma. düşün, harakete geç. nasıl istiyorsan öyle geçer bu hayat! siktir et öğretilmişliği, süregeleni. çok para hiç paradır olm, hayat göte girer sonra.

    zaman geçiyor. geç kalmış biri olarak söylüyorum, korkma.senin ailene göre değil, artık ailenin sana göre düşünmesi gerekiyor. ne yaparsan yap arkanda olacaklar, sen ne dediklerine bakma. en doğrusunu sen biliyorsun. batsanda kendin bat. hadi, şimdi yap tercihini. dediklerimi unut gitsin. kendi kurallarını yaz burdan sonra. her yolun güzellikleri vardır, umarım yakalarsın.
    37 ...
  2. 1.
  3. adayların dikkate almaları gereken, dikkate aldıklarında karlı çıkacakları tavsiyeler.

    1. ölü tercih yapmayın.
    25 ...
  4. 1622.
  5. başarılı olabileceğiniz ve uzun yıllar severek yapabileceğiniz bir bölüm olmalı.

    Ne yazık ki ülkemizde üniversite eğitimi sadece meslek sahibi olabilmek için alınıyor.

    iyi bir rehber öğretmen ve ilgili, sizi tanıyan bir aileniz var ise şanslısın demektir.
    17 ...
  6. 1354.
  7. Tercih etmeyi düşündüğünüz bölüm ile ilgili internette yapacağınız küçük araştırmalarla o bölümde okuyan kişilere ulaşabilirsiniz. En güzel, en sade ve en gerçekçi bilgileri o kişiler verir size. Mesela; harran Üniversitesi veteriner fakültesine mi gelmek istiyorsunuz? Gelmeyin.
    16 ...
  8. 1328.
  9. baya yararı dokunan başlık.

    emeği geçenlere teşekkürler.

    yeni öğütler seneye artık,

    ilki benden olcak.

    (olmadı)
    15 ...
  10. 9.
  11. hemen yönetici olucam diye endüstri mühendisliğini seçmeyin. o gazetelerde gördüğünüz ceo vs lerin çoğu 50 yaşını geçmiş adamlardır, işletme, end. müh. gibi bölümlerden mezun olmuşlarsa da iş hayatına girdiklerinde en düşük kademeden başlamışlardır. kimseyi 25 yaşında şirketin yönetim kuruluna oturtmazlar.

    eğer ortamcı bir genç iseniz tercihinizi mimarlıktan yana kullanın. zira mimarlık fakültesi genelde okulların en sosyal fakültesi olarak bilinir. bunun sebebi sabahlara kadar proje yaptığınız için sınıf arkadaşlarınızla çok iyi kaynaşmanızdır. erkek iseniz 1 erkeğe 2 kız oranı verir ki bu neredeyse tüm üniversitelerde aynıdır ve muhteşem bir orandır. ancak 4 sene yaşayacağınız ortam için 40 senelik hayatınızın içine etmek istiyorsanız durmayın.**

    çok yüksek puanınız varsa, ankarada bir yer seçecekseniz ve odtü ile bilkent arasında kaldıysanız ilk tercihiniz bilkent olsun. gerek olanakları gerekse eğitim kalitesi ile sizi büyüleyecektir. odtü nün de bundan pek eksiği yoktur ancak bilkent bir adım önde gözükmektedir.

    ola ki tikky lerle okumam diyorsunuz,** hangi bölüm olursa olsun tercihiniz odtü olsun. eğer sevdiğiniz bir bölüm varsa direk odtü yazın. bu ülkede mezun olduktan sonra hayatınızı kurmanıza yardımcı olabilecek 2-3 üniversiteden bir tanesidir odtü.

    yine de kendim eklemek isterim ki sakın ola paranın peşinden gitmeyin. ilk olarak ruhunuzu doyurun. para içinde yüzerken ruhunuz açlık çekeceğine, sokaklarda çalgıcılık yapın, arkeolog olup kazı yapın, tarihçi olup araştırın, ruhunuzu doyurun ve bu yolda da gerekirse açlıktan ölün. en azından mutlu ölmüş olursunuz.
    14 ...
  12. 1388.
  13. Gerizekali rehber hocanizin aklina uyarak meslek secmeyin rehber hocanizsan sadece siralama ve yerlesme konusunda yardim alin.
    15 ...
  14. 5.
  15. eğitim değil ortam istiyorum derseniz; uludağ üni. iibf.
    23 ...
  16. 1242.
  17. 951.
  18. Ne çok taktınız gençler.

    işte tercih yapacaksınız ilk sene yatay geçiş yapamaya çalışıcak muhtemelen yapamayıp, bölümü okuyacak ondan sonra da diplomanda yazandan farklı bi işte ömür geçireceksin.

    Bu işler böyle canlarım.
    13 ...
© 2025 uludağ sözlük